Tuesday, 19 August 2014

Israel-Palestin lanjut gencatan senjata 24 jam lagi

SELASA, 19 OGOS 2014 @ 10:02 AM
WARGA Palestin menunaikan solat berjemaah di khemah sementara bersebelahan masjid yang musnah dalam serangan udara Israel pada hari kelima gencatan senjata di Khan Younis, Semenanjung Gaza, hari ini.
 
BAITULMAQDIS: Gencatan senjata terbaharu di Gaza selama 24 lagi dipersetujui perunding Israel-Palestin, lanjutan daripada gencatan selama lima hari yang berakhir hari ini.

Ia bagi membolehkan rundingan yang ditaja Mesir melanjutkan lagi perbincangan mereka bagi memeterai perdamaian untuk jangka masa panjang.

Berita mengenai lanjutan gencatan senjata itu dimaklumkan Kaherah, hari ini bagi membolehkan pertumpahan darah yang kini sudah mengorbankan lebih 2,000 nyawa rakyat Palestin di Gaza dan 67 di pihak Israel, ditamatkan segera. - AFP

Abbas temui Emir Qatar dan Meshaal di Doha Khamis

SELASA, 19 OGOS 2014 @ 6:03 PM
Presiden Palestin, Mahmoud Abbas - Foto AP
 
DOHA: Presiden Palestin, Mahmoud Abbas akan ke Doha esok untuk mengadakan perbincangan dengan Emir Qatar dan pemimpin Hamas dalam buangan, Khaled Meshaal.

Lawatan Abbas ke Qatar pada mulanya diumumkan semalam oleh pegawai Palestin yang berada di Kaherah untuk rundingan tidak langsung dengan Israel mengenai perdamaian di Gaza.

Khamis ini Abbas akan berbincang secara berasingan dengan Meshaal dan Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani mengenai perkembangan terbaharu dalam rundingan di Kaherah dan soal bantuan serta pembangunan semula Gaza, kata Duta Palestin ke Doha, Monir Ghannam.

Ghannam menambah, dari Doha, Abbas akan ke Kaherah sebagai sebahagian daripada perhubungan yang dijalinkan antara kepemimpinan Palestin dengan semua pihak berkepentingan dalam konflik Israeil-Palestin.

Gencatan senjata baharu selama 24 jam yang berkuat kuasa sekarang akan berakhir pada tengah malam ini di bawah persetujuan saat terakhir di Kaherah malam tadi. - AFP

Tabung Gaza di jamuan raya


  • Ab Rahman dan adik beradiknya mengutuk sekerasnya kekejaman Israel terhadap Palestin.Ab Rahman dan adik beradiknya mengutuk sekerasnya kekejaman Israel terhadap Palestin.

SEREMBAN – Sebagai tanda prihatin dan rasa tanggungjawab membantu masyarakat Islam di Gaza, Palestin seorang kakitangan kerajaan mengambil inisiatif menjadikan majlis jamuan hari raya di rumahnya di Kampung Mayor, Pantai di sini sebagai tempat mengumpul derma.
Malah bagi menyampaikan mesej lebih jelas kepada tetamu yang hadir, semua ahli keluarga Ab Rahman Harun, 50, turut memakai kemeja T membawa mesej Palestin serta meletakkan risalah makluman sumbangan tabung Gaza di setiap meja tetamu yang hadir.

Bapa kepada lima cahaya mata ini berkata, idea meletakkan tabung kutipan Gaza berkenaan timbul selepas anak sulungnya, Nurul Izdihar, 27, memberi cadangan ketika mereka sekeluarga dalam perbincangan mengadakan majlis jamuan hari raya.

“Saya nampak inilah peluang untuk kami sekeluarga memberi mesej kepada tetamu yang hadir agar kita sama-sama membantu masyarakat Islam di Gaza.

“Jadi anak saya pergi ke pejabat Aman Palestin di sini menyuarakan hasrat kami dan pihak terbabit bersetuju memberi lima buah tabung serta risalah yang boleh diedarkan kepada tetamu yang hadir,” katanya.

Menurutnya, dia tidak bermaksud menjadikan majlis berkenaan sebagai medan mengutip derma, tetapi sebagai memberi galakan dan kesedaran kepada orang ramai tentang tanggungjawab setiap orang untuk menghulurkan bantuan.

Kata Ab Rahman, setidak-tidaknya inilah usaha yang dia dan keluarga dapat lakukan bagi membebaskan masyarakat Islam di bumi Gaza.

“Kita tidak memaksa orang untuk menderma, tapi setidak-tidaknya dengan meletakkan tabung berkenaan berkemungkinan ada yang terdetik untuk menghulurkan sumbangan.

“Biarpun dalam jumlah yang sedikit, namun inilah sumbangan kita untuk membantu membebaskan masyarakat Islam di sana,”  katanya.

Realiti Gaza


  • Realiti Gaza

PADA 8 Julai lalu, Israel melancarkan serangan mega terhadap Palestin selepas Kabinet Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menguatkuasakan keputusan untuk berbuat demikian. Dua minggu sebelum itu, Israel telah pun melancarkan beberapa siri serangan kecil terhadap penduduk Palestin gara-gara dakwaan kes penculikan tiga remaja Yahudi. Serangan itu juga dianggap salah satu provokasi awal selepas Hamas dan Fatah bersepakat membentuk Kabinet campuran bagi mentadbir Palestin.

Selama ini juga media di Malaysia, banyak merujuk kepada pelbagai sumber daripada media antarabangsa bagi mengetahui apa sebenarnya yang berlaku di Palestin. Pelbagai sumber di peroleh dari media pro-Islam, pro-Barat mahupun Israel. Bukan setakat itu sahaja, rangkuman berita turut di ambil menerusi Facebook, Twitter, laporan siaran langsung dari blog dan tidak kurang juga menghubungi kenalan yang berada ada di bumi Gaza. Kali ini, Sinar Harian membawa kisah seorang penduduk

Palestin yang juga pensyarah di Universiti Islam Gaza, Dr Wesam Ahmed Al Madhoun yang didatangkan khas oleh wakil Al-Itisam Relief Program (ARP) ke bilik berita Sinar Harian. Ikuti wawancara eksklusif beliau bersama Ketua Meja Global, Liza Hasan.

Apakah yang sebenarnya berlaku di Gaza?

Selama ini Gaza diserang setiap hari, cuma jumlah serangan itu berbeza. Situasi kali ini sangat berbeza di mana serangan dilakukan pada skala besar. Israel berpendapat, penduduk Gaza tidak boleh melakukan sebarang tindakan kerana mereka tidak rugi apa-apa memandangkan jumlah pengangguran termasuk graduan universiti meningkat lebih 60 peratus. Mereka tidak boleh menampung kehidupan, kakitangan universiti tidak bergaji dan bahan binaan tidak boleh memasuki Gaza. Jadi situasi ini menyumbang kepada serangan Israel. Apa jua kesalahan membabitkan ketua pemimpin boleh menyebabkan pertelingkahan besar. Oleh itu, Israel mengambi kesempatan melalui faktor ini untuk melakukan serangan. Pertelingkahan Kabinet Netanyahu juga meningkatkan lagi konfrontasi di Gaza.

Ketika Serangan pada 8 Jun lalu, di manakah anda?

Ketika itu saya berada di rumah kerana cuti semester. Ketika itu adalah masa paling merbahaya untuk kami ke universiti atau keluar rumah.

Pada masa bila Israel melakukan serangan?

Sebenarnya, saya tidak boleh memberikan garis masa tepat kerana setiap hari, Israel menyerang. Tidak kira, anda berada di sempadan atau di pantai.

Apakah sebenarnya yang penduduk Gaza mahu dan perlukan?

Mereka minta perkara paling asas dalam kehidupan iaitu, keluar dari kepungan, kebenaran menjalankan aktiviti nelayan, membenarkan bahan binaan dan makanan masuk. Permintaan ini dibuat sejak lapan tahun lalu. Mereka tidak meminta lebih dari itu.

Apakah jenis ugutan Israel terhadap penduduk Gaza?

Bayangkan anda berada di suatu kawasan kecil. Bekalan makanan terhad menyebabkan harga melambung tinggi. Pengangguran meningkat kerana penduduk tidak diberi hak pekerjaan. Israel juga mengugut bank di Gaza jika mereka melakukan pemindahan kewangan dengan pekerja Hamas mereka akan memberhentikan operasi bank terbabit. Perkara ini amat sensitif. Jika tersilap langkah ia akan mencetuskan pertelingkahan besar. Sahabat saya memerlukan tiga bulan hanya untuk melintasi sempada pada jarak hanya beberapa meter, saya juga terlepas beberapa persidangan antarabangsa dalam sebulan. Kami tidak boleh melakukan apa-apa.

Adakah sekatan dan ugutan ini meningkatkan kemarahan penduduk?

Ya. Ia meningkatkan kemarahan kami. Tetapi Israel berpendapat, masalah ini boleh memberi tekanan kuat kepada Hamas di mana penduduk akan mula marah dengan mereka. Tetapi penduduk Palestin tidak berang kepada Hamas, mereka marah kepada Israel. Ini kerana penduduk menyokong Hamas melalui pilihan raya demokratik. Penduduk tidak pernah menyalahkan Hamas. Mereka menyalahkan kepungan Israel di seluruh Genting Gaza.

 Apa faktor menyebabkan kemarahan Israel memuncak dan Adakah mereka ambil kesempatan ketika Fatah - Hamas tidak sependapat ?

Ia berkaitan dengan politik di mana Israel telah berbincang dengan Fatah lebih 20 tahun namun tidak berhasil. Oleh itu, Israel cuba menyokong penduduk Palestin untuk menunjukkan kepada Hamas mereka mendapat sokongan rakyat. Perkara itu menyebabkan Kabinet Israel goyah. Tetapi selepas Hamas memenangi pilihan raya dengan keputusan majoriti, Israel cuba pula melaga-lagakan penduduk Palestin, Hamas dan Fatah. Hakikatnya, ia tidak berlaku. Apa yang terjadi adalah Kabinet Israel bergolak. Hamas inginkan perjanjian 1947 bukan hanya perjanjian 1967. Hamas mahu membebaskan Palestin sepenuhnya. Tetapi Israel tidak bersetuju.

Adakah kegagalan ini berlaku sejak dahulu?

Ya. Perdana Menteri sebelum Netanyahu, Ehud Olmet pernah berkata, 'saya sudah berbincang tentang perkara ini lebih 20 tahun namun ia tidak berhasil dan saya tidak memberikan apa-apa kepada penduduk Palestin'. Selepas Israel melihat Kabinet campuran Hamas-Fatah, Israel berikrar akan memecah-belahkan situasi ini. Mereka cuba pelbagai cara memisahkan Fatah-Hamas namun tidak berhasil. Selepas melihat kejayaan pembentukan kerajaan campuran, Israel cuba pula menimbulkan soal pembayaran gaji. Israel mengugut Fatah, jika mereka membayar gaji kepada Hamas segala sekatan ekonomi akan dibuat kerana Hamas dilabel sebagai pengganas.

Konflik Israel-Palestin yang belum berpenghujung


DATUK DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
19 Ogos 2014

GAZA tidak pernah sunyi daripada hentaman roket dan bom yang menyebabkan rakyatnya terbunuh dan segala bangunan serta infrastruktur di dalamnya runtuh dan ranap.

Serangan dalam ‘Operation Protective Edge’ oleh Israel terhadap Gaza yang bermula 8 Julai lalu, sehingga kini telah mengorbankan lebih 2000 orang rakyat awam Palestin.

Angka kehilangan nyawa yang besar dan kemusnahan ribuan penempatan serta pemaksaan ke atas 1.8 juta rakyat Palestin untuk berhimpit bagi mendiami sebuah bandar kecil itu telah mengundang kecaman antarabangsa.

Lebih mendukacitakan, menurut laporan oleh PBB, sekurang-kurangnya 425,000 orang pelarian di Semenanjung Gaza kini ditempatkan di pusat perlindungan kecemasan dan juga bersama keluarga angkat.

Hampir 12,000 buah rumah pula telah musnah dan rosak teruk akibat serangan udara yang dilakukan Israel.

Beberapa sesi rundingan damai yang telah diusahakan oleh Mesir telah berjaya menatijahkan dua siri genjatan senjata yang bersambungan setelah peperangan berlaku selama sebulan.

Genjatan senjata siri pertama selama 72 jam diikuti dengan siri kedua selama 5 hari setidak-tidaknya memberi ruang kepada rakyat Palestin untuk mendapatkan bekalan makanan dan perubatan serta mencari tempat tinggal baru untuk mereka berteduh.

Siri kedua genjatan sejata selama 5 hari akan berakhir pada malam ini. Rundingan damai bagi mengusahakan tempoh aman antara kedua-dua pihak yang lebih lama dilihat tidak berkesampaian apabila Israel enggan menunaikan tuntutan kata sepakat wakil Palestin.

Antara tuntutan penting oleh wakil Palestin dalam rundingan damai itu ialah supaya Israel segera menghentikan pencerobohan ke atas Palestin, menamatkan perang ke atas Gaza dan membuka sepenuhnya kepungan ke atas Gaza yang telah dibuat selama 8 tahun.

Mewakili Palestin, Hamas memahami benar kejahatan dan kelicikan Israel untuk memanfaatkan masa bertenang dalam tempoh genjatan senjata itu untuk memperluaskan pencerobohan dan jajahan ke atas Palestin secara halus dan senyap.

Jika ia dibiarkan, semakin besarlah tanah Palestin akan terjajah. Oleh itu, tiga perkara yang dikemukakan oleh delegasi Palestin itu amat penting untuk dijadikan syarat perdamaian antara kedua-dua pihak.

Keterkinian maklumat-maklumat seperti yang dinyatakan ini tidak mudah untuk merumuskan penyelesai konflik Israel-Palestin yang telah tercetus selama hampir 70 tahun.

Rakyat Palestin khususnya Gaza telah tersangat menderita menanggung akibat pencerobohan tentera Israel yang sangat menyeksakan mereka.

Idea menamatkan konflik ini secara “two state solution” atau mendakwa Israel ke Tribunal Perang Antarabangsa atau membicarakannya di Mahkamah Keadilan Antarabangsa atau juga penyelesaian-penyelesaian yang lain, tidak mudah untuk direalisasikan.

Campur tangan kuasa besar seperti Amerika yang bersandiwara mengecam tindakan Israel pada masa sama membekalkan bantuan kewangan dan persenjataan kepada Israel bagi terus membantai Palestin akan menyebabkan keadaan sedia ada bertambah rumit dan parah.

Namun demikian, atas rasa kemanusiaan sejagat dan demi kebenaran serta keadilan, bagi membela mangsa buas Israel, seluruh manusia perlu terus menyokong rakyat Gaza dan berusaha membantu mereka.

Tindakan memboikot Israel, memberi sumbangan kewangan dan memanjatkan doa untuk rakyat Gaza amat wajar sekali untuk diteruskan.

Sebagai seorang muslim, kita wajib beriman bahawa Palestin akan diberikan “kemerdekaan” oleh ALLAH SWT pada suatu hari nanti dan hari berkumpulnya Yahudi di Palestin itu adalah hari binasa buat mereka.

Itulah penyelesaian konflik Israel-Palestin yang telah dijanjikan oleh ALLAH SWT.DATUK DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Ahli Parlimen Kuala Nerus
18 Ogos 2014

* Ini adalah pendapat peribadi penulis yang dipetik dari blog beliau sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan Sinar Harian Online.

Harapan cerah kebebasan Palestin


19 Ogos 2014
KUALA LUMPUR - Pertubuhan Kebudayaan Palestin Malaysia (PCOM) percaya rakyat Palestin mempunyai harapan cerah untuk mencapai kemerdekaan dan kebebasan pada masa depan.
   
Pengerusinya, Muslim Imran berkata kemungkinan rakyat Palestin bebas dan mencapai kemerdekaan adalah berdasarkan peningkatan tentangan di Gaza dan usaha pantas dan berterusan oleh pergerakan perpaduan antarabangsa untuk membantu penduduk Gaza.
   
"Harapan saya ini adalah berasaskan pemerhatian, bukan ideologi atau harapan secara membabi buta terhadap tempoh pendudukan Israel, berikutan senario yang sama berlaku di Afrika Selatan apabila kaum kulit hitam menderita selama lebih 80 tahun di bawah rejim kulit putih tetapi mereka menentang dan kemudian mencapai kebebasan.
   
"Susulan sokongan yang berterusan daripada masyarakat antarabangsa, ia meruntuhkan sistem apartheid yang membelenggu kaum kulit hitam pada masa itu," kata beliau kepada Bernama di sini hari ini.
   
Berdasarkan sejarah Afrika Selatan, perkara yang sama akan berulang bagi Gaza kerana sejarah menunjukkan bahawa tiada penjajahan yang berjaya, katanya.
 
Bagaimanapun, kemerdekaan dan kebebasan akan mengambil masa bertahun-tahun untuk menjadi kenyataan kerana musuh (Israel) masih kuat dan bantuan masih diberikan kepada mereka oleh kuasa-kuasa asing, kata Muslim.
   
Beliau juga percaya bahawa Palestin boleh menjadi negara yang berjaya dan mengatasi negara lain berdasarkan hakikat bahawa 99 peratus daripada rakyatnya celik huruf dan ini memberi kemungkinan yang tinggi bagi rakyatnya mencapai kecemerlangan.
   
"Kami mempunyai budaya dan masyarakat yang cukup maju sebelum pendudukan Israel dan dalam kalangan masyarakat Palestin, kami antara yang mempunyai pemegang ijazah  doktor falsafah tertinggi pada tahun 1920-an," katanya.
   
Sementara itu, Muslim berkata rakyat Malaysia telah memberi sumbangan besar di kedua-dua peringkat iaitu kerajaan dan juga rakyatnya dalam memainkan peranan penting membantu penduduk Gaza ketika menghadapi masa sukar.
   
"Pihak berkuasa Malaysia ialah antara yang pertama mengutuk pencerobohan Israel sebelum mana-mana negara termasuk Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC)," katanya. - Bernama

[ cakna Palestin : Aku hanya ingin bersama keluargaku ]If you are not a Palestinian, you will never understand.

Sumber : Malaysians 4 Egypt - M4E

19 Ogos 2014
 

cakna palestin : Seorang warga emas Algeria menginfaqkan seluruh wang simpanan untuk Gaza]

 cakna palestin : Seorang warga emas Algeria menginfaqkan seluruh wang simpanan untuk Gaza]

Semoga Allah memberikan ganjaran terbaik buat beliau!

sumber : Aqsa Syarif.

19 Ogos 2014.

Kisah kanak-kanak Gaza dibutakan oleh tentera zionis


http://detikislam.blogspot.com | .

Seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun bernama Muhamad Badran sedang menanti masa untuk memeluk ibu bapanya dan bermain bersama enam saudara lelakinya selama tiga hari cuti Ramadhan lalu. Walaupun serangan penjajah zionis 'Israel' telah menghancurkan harapan yang ada di Gaza, Muhamad tidak memadamkan harapannya untuk berbahagia di hari mulia bulan syawal.

Tetapi sehari selepas itu, dia bersama ibu dan bapa saudara yang berdiri di sebelahnya di Hospital Al-Shifa, Muhamad berkata, "semua mimpiku hancur selepas tembakan dua kereta kebal zionis 'Israel' menggelapkan hidupku dan mencederakan semua saudaraku".

Selepas solat Subuh di Hari Raya Aidilfitri, Muhamad dan keluarganya sedang tidur di rumah mereka. Muhamad menyiapkan baju baru dan mainan yang ibunya belikan untuk dipakai di hari raya tersebut. Dia pergi ke tempat tidur, menantikan ibunya untuk membangunkannya esok hari. Dia tidak tahu pada masa itu dia akan menutup mata untuk selamanya.

Tanpa belas kasihan, dua kereta kebal penjajah melanggar rumahnya, memusnahkan bilik tidurnya lalu mencederakan bersama enam saudaranya yang lain.

"Mereka sedang tidur bagaikan malaikat," ucap bapa saudara Muhamad kepada MEMO.
"Ayah mereka sedang bersiap-siap untuk membawa mereka keluar melawat bapa saudara dan ibu saudara mereka. Akan tetapi, mereka pula dibawa ke hospital."

Seluruh baju Muhamad telah terbakar dan mainan yang baru beli untuk hari raya telah hancur berkecai. Dia tidak dapat melihat kejadian itu. Bahkan, dia tidak akan dapat melihat lagi mimpi-mimpinya, wajah ibu bapanya atau menikmati warna-warni mainan atau baju raya.

Muhamad dan salah satu saudaranya menderita luka parah. Walaupun ia tidak kehilangan penglihatannya, ia kehilangan kedua matanya. Doktor mengatakan ada sedikit kesempatan ia mampu melihat cahaya lagi, melalui mata yang didermakan dari orang lain atau mata buatan.

Selepas lima saudaranya meninggalkan hospital, ibunya merasa hatinya terbelah bahagi untuk tinggal bersama Muhamad atau bersama saudara-saudaranya di tempat yang berbeza di hospital.

Di hari ke-34 perang Gaza, tentera zionis telah membunuh kira-kira 1,900 rakyat Palestin dan dianggarkan 9,000 yang tercedera. Sebahagian besar dari mereka berdasarkan statistik dari PBB adalah orang awam. Sekurang-kurangnya di antara yang meninggal ada 400 orang adalah kanak-kanak.

Cerita Muhamad menjadi terkenal di kalangan rakyat Palestin dan di luar negara.

Ramai doktor dan penyumbang menawarkan rawatan dan bantuan kepadanya, berharap suatu hari nanti Muhamad dapat melihat semula kedua ibu bapanya. Tetapi ketika harapan itu hendak direalisasikan, tentera zionis telah membunuh ayah Muhamad ketika dia sedang menunaikan solat Subuh di Masjid Al-Qassam iaitu di khemah pelarian Al-Nusairat. Sebuah roket F16 milik zionis yahudi menghentam ketika ayahnya sedang solat.

Kejadian itu menyebabkan lima orang terbunuh dan sepuluh orang lain tercedera. Nidal Badran iaitu ayah kepada Muhamad adalah di antara orang yang meninggal dunia. Kini, Muhamad telah kehilangan harapan untuk melihat wajah ayahnya.

* Diterjemahkan oleh Detik Islam dari sumber islampos.com

Sukarelawan Indonesia kahwini gadis Gaza


HARAKAHDAILY | .

Setelah sempat tertunda, akhirnya seorang sukarelawan Indonesia dari pesantren Al-Fatah yang tergabung dalam Medical Emergency Rescue Committee (MER-C) berhasil melangsungkan akad nikahnya pada Ahad (17/8) di Semenanjung Gaza, di masa perang masih berlangsung sejak awal Julai lalu.

Muhammad Husein Aji Muslim meminang seorang muslimah yang berasal dari Khan Younis, selatan Gaza yang bernama Jinan Ar-Raqb (18)  kurang dari sebulan sebelumnya, di mana pernikahan itu sempat tertunda menyusul perang yang masih berkecamuk di Gaza awal Ogos lalu, lapor Muslimdaily.net.

Majlis akad nikah pada masa gencatan senjata pihak Palestin dan Israel ini berlangsung sederhana di Pejabat Urusan Agama Kota Gaza dan dihadiri oleh ayah pengantin wanita sedangkan Muhammad Husein didampingi para relawan MER-C di antaranya ketua MER-C cabang Gaza, Muqarrabin Al-Fikri, Reza Ardila, Lutfhi, dan Nur Ikhwan Abadi.

Akad langsung dipimpin ayah pengantin wanita Fauzi Ar-Raqb, di mana suasana khidmat dan khusuk nampak terlihat terlepas masih dalam suasana belum berakhirnya peperangan antara pejuang Palestin dan penjajah zionis Israel.

Muhammad Husein sendiri mengaku bahagia dapat melangsungkan pernikahannya dengan muslimah di Gaza.

“Alhamdulillah impian saya menjadi nyata, dan ini merupakan berkat dari Allah Subhanahu wa Ta’ala, saya dapat menikahi muslimah dari Gaza,” katanya, Ahad (17/8). Seperti diberitakan Mi’raj Islamic News Agency (MINA)

“Semoga ini menjadi perekat ukhuwah Islamiyah antara muslimin di Indonesia dan muslimin di Gaza,” kata Husein penuh bahagia.

“Saya juga mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah membantu dan mendukung saya, baik dengan moral atau pun material hingga terlaksananya pernikahan ini, serta mohon doa dari semua untuk keberkahan pernikahan kami,” tambahnya mengucap syukur.

Sementara itu, Jinan Ar-Raqb isteri dari Muhammad Husein juga menyatakan kebahagiaanya atas keberlangsungan pernikahan yang sempat tertunda itu.

“Saya sangat bahagia atas pernikahan ini, dan semoga Allah memberkati kami berdua. Semoga pernikahan kami menjadi awal kemenangan Palestin dari penjajahan Israel,” ujar Jinan yang sudah menulis 20 novel karangannya sendiri.

Anak kelima dari keluarga Fauzi Ar-Raqb itu juga mendoakan semoga akan banyak lagi pemuda-pemuda dari Indonesia yang menikahi muslimah di Gaza atau pun sebaliknya agar ukhuwah atau jalinan persaudaraan antara kedua negeri ini boleh terjalin erat.

Muhammad Husein masuk ke jalur yang di blokade itu sejak awal 2011 melalui kafilah Asia Caravan to Gaza. Kemudian mendapatkan beasiswa untuk kuliah di Islamic University of Gaza (IUG) jurusan Syari’ah Islamiyah dan sekarang memasuki tahun terakhir.

Sementara Jinan, muslimah Gaza yang disebut ibunya sebagai “wanita spesial” itu lahir pada 11 Mei 1996. Ia menyelesaikan hafalan al-Quran 30 juz pada program tahfidzul Qur’an rutin di Gaza Taaj al-Waqar pada 2010. Ia juga juara ujian menghafal 300 hadits Nabawi pada 2012.

Perkenalan Husein dengan keluarga pengantin wanita terjadi pada 2011 ketika hendak mendaftar sebagai calon mahasiswa di IUG. Ayah Jinan merupakan seorang staf pentadbran di kampus tersebut. Perkenalan berlanjut hingga Muhammad Husein diundang secara khusus oleh Fauzi ke kediaman mereka di daerah Bany Suhaila Khan Younis.

Terjadilah perkenalan antara Husein dan Jinan dan berselang waktu, keduanya direstui oleh keluarga untuk melangsungkan pernikahan, namun harus menunggu selesainya Jinan di masa sekolah pendidikan menengah atas terlebih dahulu.

Setelah menunggu sekitar 2.5 tahun akhirnya Husein dan Jinan melangsungkan pernikahannya tepat pada hari kemerdekaan Republik Indonesia yang ke-69.    

10 buah rumah rakyat Palestin yang hancur berkecai dibedil tentera penjajah Israel.

Rancang anjur sidang penderma Gaza


  • Bandar Gaza musnah teruk akibat bedilan udara sejak bulan lalu. - Foto Ihsan: AFPBandar Gaza musnah teruk akibat bedilan udara sejak bulan lalu. - Foto Ihsan: AFP

OSLO - NORWAY. Mesir dan Norway merancang menjadi tuan rumah untuk persidangan penderma antarabangsa bagi membantu membangunkan semula Gaza selepas dibedil Israel sejak 8 Julai lalu.

Kementerian Luar Norway, dalam satu kenyataan berkata, persidangan dijangka diadakan di Kaherah turut meminta perjanjian gencatan senjata berkekalan dicapai antara kedua-dua pihak lapor media AFP.

“Kami melihat beberapa gencatan senjata terdahulu mendapat kesepakatan dan usaha untuk mendapatkan gencatan senjata kekal mungkin dapat dilakukan jika kedua-dua pihak mendengar permintaan negara antarabangsa,” katanya.

Oslo kini mempengerusikan kumpulan penderma antarabangsa bagi membantu rakyat Palestin manakala Kaherah menjadi pengantara rundingan antara Palestin dan Israel sejak bermulanya konflik. 

Gambar ekor belakang roket-roket dan mortar yang digunakan oleh Israel semasa serangannya.

Gambar |

Gambar ekor belakang roket-roket dan mortar yang digunakan oleh Israel semasa serangannya.

Gaza 9.52 pm | Perang hari ke-44

Sumber : Gaza Now

#BulanKemarahanUmmah
#Pray4Gaza
#WeAreAllAlQassam
#GazaUnderAttack
#DedaunHancur
#البنيان_المرصوص
#غزة_تقاوم

Menderma ke Palestin bersama Aman Palestin ;
http://on.fb.me/1zoCkpO

Million Souls Fight For Gaza Petition :
http://www.gopetition.com/petitions/million-souls-fight-for-gaza.html

Penggal kepala puak minoriti di Syria


  • Kumpulan ISIL meningkatkan serangan di Syria.Kumpulan ISIL meningkatkan serangan di Syria.

DAMSYIK - SYRIA. Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia bagi Syria mendedahkan Kumpulan Negara Iraq dan Jajahannya (ISIL) yang beroperasi di Syria memenggal lebih 700 kepala penduduk awam terdiri daripada kelompok minoriti Sheitat sejak dua minggu lalu.

Menurut laporan itu, ISIL melakukan pembunuhan beramai-ramai di beberapa buah kampung didiami oleh puak al-Sheitat di Ghranji, wilayah Deir Ezzor.

"Ramai penduduk puak itu dipancung selepas mereka ditangkap. Dianggarkan 100 mangsa yang terkorban dari puak itu adalah mereka yang terlibat dengan peperangan menentang rejim Presiden Bashar al-Assad," katanya dalam dalam laporan Al Arabiy.

Menurutnya, kini penduduk kelompok minoriti itu terpaksa menjadi pelarian selepas meninggalkan kampung masing-masing untuk mendapatkan perlindungan di kem pelarian yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Rancang anjur sidang penderma Gaza


  • Bandar Gaza musnah teruk akibat bedilan udara sejak bulan lalu. - Foto Ihsan: AFPBandar Gaza musnah teruk akibat bedilan udara sejak bulan lalu. - Foto Ihsan: AFP

OSLO - NORWAY. Mesir dan Norway merancang menjadi tuan rumah untuk persidangan penderma antarabangsa bagi membantu membangunkan semula Gaza selepas dibedil Israel sejak 8 Julai lalu.

Kementerian Luar Norway, dalam satu kenyataan berkata, persidangan dijangka diadakan di Kaherah turut meminta perjanjian gencatan senjata berkekalan dicapai antara kedua-dua pihak lapor media AFP.

“Kami melihat beberapa gencatan senjata terdahulu mendapat kesepakatan dan usaha untuk mendapatkan gencatan senjata kekal mungkin dapat dilakukan jika kedua-dua pihak mendengar permintaan negara antarabangsa,” katanya.

Oslo kini mempengerusikan kumpulan penderma antarabangsa bagi membantu rakyat Palestin manakala Kaherah menjadi pengantara rundingan antara Palestin dan Israel sejak bermulanya konflik. 

Rundingan buntu


  • Kanak-kanak antara mangsa paling ramai terkorban dalam serangan Israel sejak ia dipertingkatkan pada 8 Julai lalu. Foto: AFPKanak-kanak antara mangsa paling ramai terkorban dalam serangan Israel sejak ia dipertingkatkan pada 8 Julai lalu. Foto: AFP

KAHERAH - MESIR. Rundingan damai antara perwakilan Palestin dan Israel masih buntu sungguhpun tempoh gencatan senjata lima hari berakhir semalam.

Menurut laporan Agensi, sehingga semalam (8 malam waktu Malaysia) keduadua pihak masih berdegil dan saling berbalah apabila mereka saling memberi amaran tempoh perang yang panjang dijangka berlaku jika tuntutan mereka tidak dipersetujui.

Media melaporkan, pelbagai kebimbangan tercetus termasuk pertempuran antara kedua-dua pihak dijangka kembali tercetus jika mereka gagal mencapai kata sepakat.

Sejurus tempoh gencatan senjata tamat pada tengah malam semalam, ratusan pelarian mula berkumpul di perkarangan
pusat pengedaran makanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Sementara itu, ketika rundingan itu berlangsung, kira-kira 2,000 penyokong Hamas berarak di Gaza dan Rafah bagi menyatakan sokongan mereka kepada perwakilan Palestin.

Mereka membakar bendera Israel selain melaungkan slogan anti-Zionis. 

palestin

GAZA CITY: menyelamat Palestin cuba untuk menggali keluar seorang lelaki yang cedera disekat di bawah runtuhan berikutan serangan udara Israel di sebuah rumah di Gaza City pada 19 Ogos 2014. serangan udara Israel membunuh seorang gadis muda dan seorang wanita 
Gambar oleh: Khaled Al Sabbah .

541 kanak-kanak antara lebih 2,000 terkorban di Gaza

ISNIN, 18 OGOS 2014 @ 4:56 PM

Seorang kanak-kanak Palestin mengangkat barangan keluarganya yang dijumpai di dalam kesan runtuhan berikutan serangan udara Israel di Beit Hanun semalam.
 
BANDARAYA GAZA: Jumlah kematian dalam peperangan di Semenanjung Gaza kini meningkat melebihi 2,000 orang, kata Kementerian Kesihatan.

Sejumlah 2,016 orang terbunuh dan 10,196 cedera. Dalam kalangan mereka yang terkorban, 541 adalah kanak-kanak, 250 wanita dan 95 orang tua, katanya. - AFP

Misi berjaya!

Itu kata Ketua Misi Kemanusiaan Malaysia ke Gaza, Datuk Abdul Rahim Abdul Azeez yang berjaya masuk ke Gaza bersama dua wakil misi, pagi semalam selepas meredah pertempuran antara tentera Mesir dan militan dekat sempadan.
Konvoi yang turut diiringi dua kereta perisai berantai membawa 10 tan barang bantuan selamat melepasi sempadan Rafah jam 11 pagi semalam (3 petang waktu Malaysia).

Azeez bersama Duta Besar Malaysia di Mesir dan Palestin, Datuk Ku Jaafar Ku Shaari serta Duta Besar Palestin di Malaysia, Dr Anwar Al-Agha berhubung dengan sekretariat Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) di Kaherah dari semasa ke semasa untuk memberi maklumat terkini kepada petugas media dan juga rakyat Malaysia.
Foto
PENDUDUK tempatan bantu punggah barang bantuan.

Foto
AZEEZ (dua, kiri), Duta Malaysia di Palestin, Ku Jaafar (kanan) dan Duta Palestin di Malaysia Dr Anwar (kiri) disambut beberapa menteri Kabinet Palestin.
Menurut Timbalan Presiden KP1M, Datuk Mohd Farid Hassan, Azeez memberitahunya bahawa tentera Mesir bersungguh-sungguh membantu misi dengan menghantar mereka sehingga ke pintu sempadan.


Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/19

Misi bantuan penuh ranjau


Kaherah (Mesir): Kata orang jika kita mahu melakukan kebaikan dan banyak halangannya, Itu tanda bahawa Allah menguji kekuatan hati kita. Justeru itu, meskipun hanya tiga daripada 83 sukarelawan dibenarkan meneruskan perjalanan Misi Kemanusiaan Malaysia Ke Gaza, apa yang penting bantuan dan sumbangan dapat disampaikan kepada mereka yang memerlukan.
Selama lima hari, 85 anggota misi terdiri daripada sukarelawan awam, doktor, petugas media dan wakil kedutaan yang mewakili harapan kira-kira 28 juta rakyat Malaysia menempuh pelbagai dugaan untuk membantu rakyat Palestin, khususnya di Gaza. 
13 Ogos (Rabu) 
5.10 pagi: Kumpulan ketiga misi seramai 43 orang bersama beberapa tan barang perubatan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah, Mesir jam 5.10 pagi (10.10 pagi waktu Malaysia) dan disambut Menteri Penasihat Kedutaan Besar Malaysia. 
Foto
DUTA Palestin di Malaysia, Dr Anwar Al-Agha sedih tidak dapat membawa semua sukarelawan masuk ke Gaza. FOTO Gaddafi Musli
"Boleh tahan juga jerebu di Kaherah ni," kata jurukamera Melaka Hari Ini, Sardi Mahorm yang pertama kali datang ke Mesir. 
7 pagi: Kami bergerak ke Dewan Abbasiah Malaysia untuk mendengar taklimat Presiden Kelab Putera 1Malaysia (KP1M), Datuk Seri Azeez Rahim selepas perbincangan bersama Duta Besar Malaysia di Mesir, Datuk Ku Jaafar Ku Shaari serta wakil badan bukan kerajaan (NGO) Mercy Malaysia dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam (MAPIM). Berdasarkan taklimat yang diberikan, segala urusan rasmi antara kerajaan Malaysia dan Mesir sedang dalam proses akhir dan kami dijangka bergerak ke pintu Rafah pada esok hari (Khamis). Jumlah terkini sukarelawan 85 orang termasuk wakil kedutaan. "Ini adalah misi kemanusiaan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira sempadan agama, kaum mahupun fahaman politik," kata Azeez dalam sidang media. 

3 petang: Kami mengunjungi sebuah hospital yang dibiayai Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin dikenali sebagai Hospital Palestin di Heliopolis, Kaherah. Saya bertemu seorang mangsa keganasan rejim Zionis, Mohd Salim berusia 19 tahun kudung kaki kiri dan kehilangan abang dalam serangan ke atas sebuah masjid di Khan Yunis, 12 Julai lalu. "Satu hari nanti semua umat Islam akan bersatu dan membebaskan bumi Palestin," kata bapa saudaranya Abu Salamah. Juga sempat melawat seorang kanak-kanak Badr Nabil, 4, yang ditembak tentera rejim. KP1M merancang untuk membawa Badr ke Malaysia bagi mendapatkan rawatan susulan. 

14 Ogos (Khamis) 
10 pagi: Kami dimaklumkan oleh ketua misi bahawa rancangan memasuki Gaza ditangguhkan berikutan faktor keselamatan di sepanjang laluan ke Rafah, namun peserta bersiap sedia untuk bergerak ke Rafah pada bila-bila masa. Saya sempat bersembang dengan seorang doktor pakar pembedahan kanak-kanak, Dr Syariz Izry dan saya bertanya kenapa dia berani tawarkan diri untuk sertai misi ini. "Saya takut pada hari akhirat kelak, jika Allah soal saya kenapa tidak bantu saudara seagama di Palestin, saya tidak dapat memberikan jawapan. Jadi tiada sebab untuk saya tidak menyumbang ilmu," ujarnya. 

2 petang: Kami dibawa melawat Hospital Al-Hilal dan Nasser Institute Hospital di mana terdapat pesakit yang dibawa dari Gaza. Saya bertemu dengan Ziyad Abu Zaid, seorang guru geografi yang kehilangan lapan ahli keluarga dalam serangan Israel pada hari raya pertama. Dua anaknya yang cedera ditempatkan di hospital Nasser Institute. 

15 Ogos (Jumaat) 
10 pagi: Ketua misi, Datuk Seri Azeez membawa khabar gembira dalam sesi taklimat pagi apabila memaklumkan kerajaan Mesir sudah memberi kelulusan setelah campur tangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Sekretariat sedang menguruskan proses membawa keluar kargo bantuan seberat 10 tan. Misi dijangka bertolak ke Rafah sekitar jam 2 pagi. 

9 malam: Anggota misi diberitahu masa bertolak ditunda ke jam 9 pagi esok (Sabtu) atas sebab-sebab tertentu. Kami diminta untuk mengurangkan barang peribadi yang mahu dibawa supaya memudahkan pergerakan di Gaza. 

16 Ogos (Sabtu) 
9 pagi: Misi Kemanusiaan Malaysia ke Gaza yang diketuai KP1M bergerak ke Rafah menaiki dua bas. Saya membantu seorang sukarelawan, Hisham Ahmad Sabri mengangkat kotak-kotak berisi makanan kedalam bas. "Tak sabar rasanya mahu agihkan makanan ni kepada anak-anak Gaza," katanya. Hisham adalah antara 'orang lama' yang banyak membantu KP1M sejak penubuhannya. Dia yang berasal dari Kedah terkenal dikalangan peserta misi dengan gelaran 'Sham Boroi'. 

12 tengah hari: Konvoi terpaksa bermalam di bandar pelabuhan Ismailia yang terletak kira-kira 128 kilometer dari Kaherah kerana lori membawa barang bantuan belum tiba. Bandar ini terletak bersebelahan laluan kapal dagang terkemuka dunia iaitu Terusan Suez. 

10 malam: Ketua misi memberi taklimat akhir persiapan ke Rafah. Konvoi akan bertolak tepat 9 pagi ke Rafah. Ketua misi meminta semua perbanyakkan doa supaya misi berjalan lancar. "Jika dapat masuk esok, kita akan berada di Gaza sehingga Isnin dan keluar sebelum gencatan senjata tamat pada tengah malam. Kita akan lihat situasi semasa jika mahu melanjutkan misi," kata Azeez. 

17 Ogos (Ahad) 
9 pagi: Konvoi misi bertolak ke Rafah namun ditahan tentera Mesir di pengkalan feri Qantara sebelum dibenarkan menaiki feri melintasi Terusan Suez. 

9.40 pagi: Sekretariat misi mula berbincang dengan pegawai tentera di Qantara dan peserta tidak dibenarkan turun dari bas atas faktor keselamatan. Saya duduk berhampiran doktor pakar sakit puan, Dr Norshida Brahim yang kedengaran berdoa berzikir agar perjalanan dapat diteruskan. 

2.20 petang: Selepas perbincangan hampir lima jam, Ketua miss membawa berita sedih apabia hanya tiga anggota misi dan lori kontena dibenar meneruskan perjalanan ke Rafah disebabkan situasi keselamatan yang meruncing di Utara Sinai. Duta Palestin di Malaysia, Dr Anwar Al-Agha dilihat menangis teresak-esak sambil ditenangkan sukarelawan lain. "I'm sorry my friends. We have come this far but there is nothing i can do." (Maafkan saya rakan-rakan, kita telah pergi sejauh ini namun tiada apa lagi yang dapat saya lakukan," ujarnya dalam nada kesal. 

2.30 petang: Tiga individu yang akan mengiringi bantuan adalah ketua misi Datuk Seri Azeez, Duta Besar Malaysia Datuk Ku Jaafar dan Dr Anwar. Mereka menaiki kereta perisai tentera Mesir ke Rafah yang terletak kira-kira 260 km dari Qantara. Ada anggota misi yang menitiskan air mata ketika mengucapkan selamat jalan kepada wakil misi. 

2.35 petang: Anggota misi lain bergerak kembali ke Kaherah. Wajah anggota misi jelas sugul dan sedih terutama doktor. Antaranya doktor Unit Kecemasan dan Trauma Hospital Selayang, Dr Haniff Muhammad yang terkilan tidak dapat menjejakkan kaki ke tanah kelahiran para nabi. "Saya redha dengan ketentuan ini. Pasti ada hikmah disebalik apa yang berlaku dan saya bersedia untuk menawarkan diri sekali lagi jika diberi peluang," tegasnya. 

5 petang: Dalam perjalanan ke Kaherah, Timbalan Presiden KP1M, Datuk Mohd Farid Hassan memaklumkan kami tiga wakil misi yang meneruskan perjalanan tidak dapat memasuki Rafah disebabkan pertempuran dekat sempadan. Mereka akan bermalam di Arish yang terletak kira-kira 45 minit dari pintu sempadan dan akan cuba memasuki Gaza lagi pada esok pagi (hari ini). 

8 malam: Sukarelawan tiba di pusat penginapan di Giza, Kaherah dan akan kembali ke Malaysia menaiki pesawat penerbangan Egypt Air secara berperingkat bermula esok (hari ini).
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/18

Lepas masuk ke Gaza


Kaherah (Mesir): Konvoi bantuan diketuai tiga wakil Misi Kemanusiaan Malaysia ke Gaza memasuki Gaza 10 pagi ini (3 petang Malaysia) diiringi dua kereta perisai ketika pertempuran semakin sengit di antara tentera Mesir dan pemberontak di kawasan berdekatan sempadan.
Presiden Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) yang juga Ketua Misi Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim; Duta Besar Malaysia di Mesir dan Palestin Datuk Ku Jaafar Ku Shaari; dan Duta Besar Palestin di Malaysia Dr Anwar Al-Agha yang menaiki sebuah daripada kereta perisai itu akan terus mengagihkan barang bantuan kepada penduduk Gaza sebaik tiba. 
Timbalan Presiden KP1M Datuk Mohd Farid Hassan yang sentiasa berhubung dengan konvoi berkata, tentera Mesir membuktikan kesungguhan untuk membantu misi bantuan itu dengan menghantar tiga wakil Malaysia sehingga ke pintu sempadan. 

"Ketua misi memaklumkan pihak tentera Mesir amat menghormati hasrat kita apabila sanggup membahayakan nyawa dengan meredah pertempuran yang sedang berlaku di sempadan Mesir-Gaza," katanya di sini, sebentar tadi.
Foto
FOTO Miorazlan Mior Kamarulbaid

Katanya, lagi masih berbaki kira-kira dua tan barangan bantuan di Terminal Kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah yang sedang dalam proses untuk dihantar terus ke Gaza.

Semalam, tentera Mesir hanya membenarkan tiga daripada 83 anggota misi bantuan meneruskan perjalanan ke Rafah berikutan isu keselamatan dan situasi meruncing di utara Sinai. 
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/18

Rumah dua suspek bunuh tiga Yahudi diroboh


Baitulmaqdis: Tentera Zionis semalam merobohkan rumah dua rakyat Palestin yang disyaki terbabit dalam penculikan dan pembunuhan tiga remaja Yahudi di Tebing Barat Jun lalu.

Kediaman milik Hussam Kawasme dan Amar Abu Aysha di selatan Tebing Barat dimusnahkan sebelum Subuh dan tentera Yahudi menyita rumah seorang lagi suspek Marwan Kawasme.

Israel menuduh Hamas bertanggungjawab terhadap penculikan tiga remaja Yahudi Gil-Ad Shaer, Naftali Fraenkel dan Eyal Yifrah yang ditemui mati dua minggu kemudian di Tebing Barat.

Hamas tidak mengaku atau menafikan tuduhan itu.

Hussam, 40, yang menetap di Hebron ditahan 11 Julai lalu, namun dua lagi suspek masih bebas.

Penahanan itu mendapat perhatian ramai awal bulan ini apabila dokumen diperoleh dari mahkamah menyebut sama ada rumah milik Hussam dan dua lagi suspek perlu dirobohkan atau tidak sebagai hukuman.

Ia juga menyatakan Hussam mengaku membantu melaksanakan penculikan itu, menerima dana daripada Hamas dan membeli senjata diberikan kepada dua lagi suspek yang melakukannya.

Dia juga membantu menanam mayat remaja berkenaan di kawasan dibelinya beberapa bulan sebelum itu, Tentera juga memberitahu Mahkamah Tinggi Israel membenarkan hasrat mereka untuk merobohkan kediaman suspek dan menolak tiga rayuan difailkan keluarga tertuduh.- Reuters

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/19

Angka kematian di Gaza meningkat kepada 2,016 orang


BANDAR GAZA - Jumlah kematian akibat peperangan di Semenanjung Gaza meningkat lebih 2,000 orang semalam, kata Kementerian Kesihatan.
Kementerian Kesihatan dalam satu kenyataan berkata, sebanyak 2,016 orang terbunuh dalam peperangan dengan Israel itu, manakala 10,196 orang cedera.
Antara yang terkorban ialah 541 golongan kanak-kanak, 250 wanita dan 95 warga emas.
Pada mulanya, jumlah kematian cuma mencatatkan sebanyak 1,980 orang, namun ia meningkat selepas beberapa orang mati semasa dirawat di hospital-hospital di seluruh Gaza, Kaherah dan Baitulmaqdis kerana mengalami cedera parah.
Sementara itu, pasukan perubatan menemui satu mayat yang berada lebih tiga minggu di bawah runtuhan di Shejaiya di timur Bandar Gaza, kata kenyataan itu.
Dalam pada itu perunding Israel dan Palestin masih berusaha di meja rundingan yang dikendalikan oleh Mesir dalam usaha menyambung tempoh gencatan senjata lima hari yang bakal berakhir. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0819&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3AmvRj2nq 
Hakcipta terpelihara 

Tunjuk perasaan bantah perkahwinan Yahudi-MuslimREUTERS
PASANGAN pengantin, Mahmoud dan isterinya, Maral kelihatan gembira pada majlis perkahwinan mereka di Tel Aviv kelmarin meskipun masyarakat Yahudi mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah perkahwinan tersebut.


RISHON LEZION, Israel - Polis Israel kelmarin terpaksa mengadakan sekatan bagi menghalang lebih 200 penunjuk perasaan yang membantah perkahwinan seorang wanita Yahudi dengan lelaki Muslim.
Berpuluh-puluh anggota polis termasuk daripada unit elit terpaksa menahan perarakan masyarakat Yahudi yang melaungkan 'kematian untuk Arab' serta cuba merempuh pintu dewan di mana perkahwinan itu berlangsung.
Empat daripada penunjuk perasaan itu ditangkap dan tiada kecederaan dilaporkan.
Sebelum itu, peguam kepada pasangan itu, Maral Malka, 23, dan Mahmoud Mansour, 26, kedua-duanya dari Jaffa di Tel Aviv gagal mendapatkan perintah mahkamah untuk menghalang penunjuk perasaan.

REUTERS
SEBAHAGIAN penunjuk perasaan dalam kalangan masyarakat 
Yahudi yang membantah perkahwinan Mahmoud dan Maral di Rishon Lezion kelmarin.


Dia cuma mendapat bantuan daripada pihak polis bagi menyekat penunjuk perasaan kira-kira 200 meter daripada menghampiri lokasi perkahwinan pasangan berkenaan yang diadakan di sebuah dewan di Rishon Lezion.
Bantahan itu timbul ekoran ketegangan antara masyarakat Yahudi dan bangsa Arab di Israel yang tercetus lebih dua bulan lalu termasuk dalam isu penculikan dan pembunuhan tiga remaja Israel diikuti kematian seorang remaja Palestin di Baitulmuqaddis.
Pasangan berkenaan bagaimanapun memberitahu stesen televisyen Israel, Channel 2 TV bahawa bantahan itu tidak mematahkan semangatnya meneruskan perkahwinan.
"Kami menari dan bersuka ria sehingga matahari terbit, kami memilih untuk hidup bersama," katanya.
Malka yang berketurunan Yahudi memeluk Islam sebelum berkahwin dikecam sebagai pengkhianat Yahudi oleh penunjuk perasaan.
Bagaimana suatu yang mengejutkan, perkahwinan itu turut dihadiri oleh Menteri Kesihatan Israel, Yael German dan beliau menyifatkan penunjuk perasaan dan perkahwinan yang berlangsung sebagai ekspresi demokrasi.
- Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0819&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3Amv3Wuso 
Hakcipta terpelihara 

Militan IS mula berundur


AP
SEORANG pejuang Kurdish meronda berhampiran Empangan Mosul kelmarin selepas berjaya menawan lokasi berkenaan daripada 
kumpulan militan IS.


KAHERAH - Pejuang Kurdish kelmarin berjaya menguasai semula Empangan Mosul daripada kawalan kumpulan militan Negara Islam (IS) selepas dibantu serangan udara tentera Amerika Syarikat (AS), kata seorang pegawai Kurdish.
"Pejuang Kurdish Peshmerga kini menguasai penuh empangan berkenaan," kata portal berita Alsumaria yang memetik satu sumber pegawai Kurdish yang enggan dikenali.
Pesawat AS terus mengebom posisi pejuang IS di sekitar empangan ketika pejuang Kurdish cuba menawan kedudukan berkenaan.
Pusat Kawalan AS mengesahkan jet pejuang dan dron negara itu melancarkan 14 serangan udara ke arah kedudukan IS berhampiran Empangan Mosul.
Serangan tersebut memusnahkan 10 kenderaan bersenjata, tujuh Humvee, dua kenderaan pembawa anggota dan satu pos kawalan. Bagaimanapun, tiada laporan kecederaan dilaporkan.
Seseorang ahli Kesatuan Patriotik Kurdistan, Abdel-Bari al-Zebari mengesahkan pengambilalihan oleh Kurdish.
"Pejuang Kurdish Peshmerga kini kembali menguasai empangan melalui laluan lain selepas laluan sebelum ini dipasang dengan periuk api oleh militan IS," kata al-Zebari kepada penyiar yang berpangkalan di Dubai.
Empangan tersebut dan kompleks diseklilingnya merupakan satu kawasan strategik kerana ia membekalkan tenaga elektrik serta bekalan air di sebahagian besar negara itu.
Kejayaan menawan semula empangan berkenaan merupakan kemenangan besar pertama pejuang Kurdish dan tentera Iraq sejak pertempuran sengit dengan militan IS.
Ia juga secara tidak langsung menaikkan semula moral pejuang Kurdish yang sebelum ini terpaksa berundur selepas militan IS menguasai Mosul.
Awal bulan ini, kumpulan serpihan Al-Qaeda tersebut menawan Empangan Mosul yang merupakan empangan terbesar dan strategik di Iraq yang terletak di Sungai Tigris yang mengalir ke Baghdad.
Terdapat kebimbangan kumpulan militan itu mengebom empangan tersebut sekali gus menyebabkan berlaku banjir di kawasan berdekatan.
Sebelum ini, seorang pegawai pejuang Kurdish dalam satu kenyataan memberitahu, mereka melancarkan serangan darat secara besar-besaran ke arah kedudukan militan IS di utara Iraq dan dibantu serangan udara AS.
Sebuah portal berita Kurdish, Bas News melaporkan, pejuang Kurdish berjaya mengambil alih beberapa kawasan kampung yang kebanyakannya dihuni oleh penduduk Kristian serta beberapa buah bandar lain berhampiran Empangan Mosul.
Laporan itu dibuat sehari selepas serangan udara oleh tentera AS terhadap kedudukan militan IS sekitar Empangan Mosul dan bandar Arbil.
Tentera AS mula melancarkan serangan terhadap kedudukan militan IS di utara Iraq sejak 10 hari lalu kerana bimbang pejuang Kurdish tidak mampu membendung kemaraan kumpulan berkenaan.
Sementara itu, seorang jurucakap tentera Iraq memberitahu bahawa pihaknya dan pejuang Kurdish sedang merancang untuk menawan semula bahagian utara bandar Mosul yang dikuasai IS.
"Kami berazam meneruskan serangan yang dibantu dengan maklumat risikan yang diberikan AS," kata jurucakap berkenaan.
Militan IS yang beroperasi di Iraq dan Syria menawan sebahagian besar bahagian utara Iraq selepas melancarkan satu serangan kilat pada Jun lalu.
Lebih 200,000 penduduk yang majoriti penganut Yazidi dan Kristian melarikan diri selepas militan berkenaan membunuh penduduk yang menentang mereka. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0819&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3AmuWJCPj 
Hakcipta terpelihara