Thursday, 6 October 2016

Kapal Zaytouna-Oliva ditahan Pelabuhan Ashdod

SEMASA KHAMIS, 6 OKTOBER 2016 @ 8:44 AM

Oleh Siti Azila Alias sitiazila@bh.com.my


Kapal kemanusiaan Zaytouna-Oliva dibawa ke pelabuhan Ashdod di selatan Israel selepas ditawan tentera laut Israel di laut Mediterranean kira-kira jam 6 pagi tadi (waktu Malaysia). - Foto REUTERS


KUALA LUMPUR: Kapal kemanusiaan Zaytouna-Oliva bersama 13 ahli misi 'Women's Boat to Gaza' (WBG), yang ditawan tentera laut rejim Israel malam semalam, dilaporkan sudah tiba dan ditahan di Pelabuhan Ashdod, di negara itu, kira-kira jam 6 pagi tadi (waktu Malaysia). Perkembangan itu dimuat naik menerusi akaun Facebook Rose2Rose, sejam lalu. Akaun Facebook rasmi misi wanita Malaysia menaiki kapal ke Gaza itu memaklumkan, perkembangan itu diperoleh melalui laporan yang disiarkan di beberapa media Israel seperti The Jewish Press.

Rakyat negara ini juga tidak ketinggalan melahirkan kebimbangan terhadap perkembangan terbabit selain berdoa supaya semua yang terbabit dalam misi itu selamat.

Seorang pengguna Facebook, Wan Nor Hanisah dalam komennya berdoa supaya Allah melindungi dan membantu semua delegasi yang sedang berjihad. Zalika Yahaya pula berkata, "Semoga Allah mempermudahkan dan menjaga keselamatan mereka. Aamiin".

Kapal dengan 13 aktivis wanita pelbagai latar belakang dari 12 negara itu berlepas dari Barcelona, Sepanyol, 21 hari lalu.

Ia dilaporkan terputus hubungan pada 8.50 malam, kurang 50 batu nautika dari Gaza. Misi pelayaran kemanusiaan dengan mesej keamanan itu adalah simbolik penentangan masyarakat antarabangsa, khususnya wanita, ke atas kepungan haram rejim Israel ke atas Gaza sejak 2007.

Kapal itu membawa tiga kru dan 10 penumpang termasuk seorang wakil tunggal Malaysia dan Asia, Dr Fauziah Mohd Hasan. Sementara itu, AFP melaporkan Israel hari ini mengesahkan memintas sebuah kapal yang membawa sekumpulan aktivis wanita yang didakwa mereka mahu menceroboh masuk ke Semenanjung Gaza dan mereka kini dibawa ke pantai dalam keadaan selamat.

Tentera Laut Israel berkata, mereka sudah menunda kapal berkenaan untuk memastikan ia tidak melanggar undang-undang maritim yang menyekat kemasukan ke perairan Gaza. Berikut adalah senarai nama 13 delegasi kapal Zaytouna:

1. Mairead Maguire, Ireland (Penerima Hadiah Nobel Keamanan tahun 1976, Aktivis kapal MV Rachel Corrie 2010)

2. Marama Davidson, New Zealand (Ahli Parlimen New Zealand Green Party, Aktivis Alam Sekitar & Hak Asasi Manusia)

3. Jeannette Escanilla, Sweden (Ahli Parlimen Sweden Left Party, Aktivis kapal Estelle 2012)

 4. Samira Douaifia, Algeria (Ahli Parlimen Algeria, Aktivis Kanak-Kanak dan Wanita)

5. Leigh-Ann Naidoo, South Africa (Peserta Bola Tampar Olimpik 2004 Athens)

6. Ann Wright, United States (Pesara askar Kolonel AS, Bekas Diplomat AS, Aktivis Kapal Challenge 1 2010, penganjur US Boat to Gaza 2011, Boat Leader Gaza Freedom Flotilla 2015, Boat Leader Women's Boat to Gaza 2016)

7. Yudit Barbara Ilany, Israel (Aktivis Hak Asasi Wanita, wartawan bebas Israel Social TV)

 8. Dr. Fauziah Hasan, Malaysia (Pakar O&G, Ahli Lembaga Pemegang Amanah MyCARE, Penasihat Rose2Rose)

9. Mina Harballou, United Kingdom (Koresponden Al-Jazeera)

10. Hoda Rakhme, Russia (Jurukamera/editor Al-Jazeera)

11 Sandra Barrilaro, Spain (Jurugambar, Co-Founder Namblee.com)

12 Synne Sofie Reksten, Norway (Kru Kapal, Pelajar dari Norway) 13 Emma Ringqvist, Sweden (Kru Kapal, Guru Muzik)

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/199329

Kapal Zaytouna-Oliva ke Gaza ditawan Israel

RABU, 5 OKTOBER 2016 @ 11:49 PM

 Oleh Mohd Iskandar Ibrahim dan Syed Azwan Syed Ali bhnews@bh.com.my

KAPAL Zaytouna-Oliva yang memulakan pelayaran 21 hari lalu dari Barcelona, Sepanyol itu terputus hubungan pada jam 8.50 malam tadi, kurang 50 batu nautika dari pantai Gaza.  - Foto Facebook

 KUALA LUMPUR: Kapal kemanusiaan Zaytouna-Oliva 'Women's Boat to Gaza' (WBG) dalam misi memecahkan kepungan Israel ke atas Gaza, ditawan tentera laut rejim jam 8.58 malam tadi waktu Malaysia.

Kapal yang membawa 13 aktivis kemanusiaan, termasuk wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hassan, dipintas tentera laut rejim dan dijangka ditunda ke Pelabuhan Ashdod, Israel. Insiden itu disahkan Pusat Krisis WBG Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) kepada BH. Dr Fauziah yang bertindak sebagai doktor di atas kapal itu adalah Ahli Lembaga Pemegang Amanah MyCARE.

Kapal dengan 13 aktivis wanita pelbagai latar belakang dari 12 negara itu berlepas dari Barcelona, Sepanyol, 21 hari lalu. Ia dilaporkan terputus hubungan 8.50 malam, kurang 50 batu nautika dari Gaza. Misi pelayaran kemanusiaan dengan mesej keamanan itu adalah simbolik penentangan masyarakat antarabangsa, khususnya wanita, ke atas kepungan haram rejim Israel ke atas Gaza sejak 2007.


Aktivis lain di atas kapal pemenang Hadiah Nobel 1976, Mairead Maguire dari Ireland dan Ahli Parlimen dari New Zealand, Marama Davidson; pengarah dan penulis skrip Amerika Syarikat, Naomi Wallace; atlet dan ahli akademik dari Norway, Gerd Von Der Lippe; serta jurulatih dan atlet Turki, Cigdem Topçuoglo.

Usaha memecahkan kepungan Israel ke atas Gaza bermula pada 2010 melalui Freedom Flotilla yang menyaksikan sembilan aktivis Turki ditembak mati komando Israel yang menawan kapal Mavi Marmara. Ketika insiden, kapal kemanusiaan yang turut dinaiki 12 aktivis dari Malaysia itu berada pada kedudukan 70 batu nautika dari pantai Gaza.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/199228

Israel sahkan pintas kapal Zaytouna-Oliva

DUNIA KHAMIS, 6 OKTOBER 2016 @ 7:33 AM

BAITULMAQDIS: Israel hari ini mengesahkan memintas sebuah kapal yang membawa sekumpulan aktivis wanita yang didakwa mereka mahu menceroboh masuk ke Semenanjung Gaza dan mereka kini dibawa ke pantai dalam keadaan selamat.

 Tentera Laut Israel berkata, mereka sudah menunda kapal berkenaan untuk memastikan ia tidak melanggar undang-undang maritim yang menyekat kemasukan ke perairan Gaza.

Kapal Zaytouna-Oliva belayar dari Barcelona sejak September lalu bersama 13 wanita pelbagai warga negara, termasuk pemenang Hadiah Nobel Keamanan 1976, Mairead Maguire dari Ireland Utara. Misi itu turut disertai wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hassan.

 Dinamakan sebagai "Women's Boat to Gaza", ia adalah sebahagian daripada misi Freedom Flotilla Coalition yang menyokong kapal pro-Palestinian yang cuba memasuki Gaza dan cuba menentang sekatan haram Israel ke atas Gaza sejak tahun 2007. - AFP

 Bot Palestin kelihatan mengibarkan bendera kebangsaan di pelabuhan Bandar Gaza bagi menyokong konvoi kemanusiaan ke Gaza. - Foto AFP  

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/199316

Ini pesanan mereka [METROTV]


Mahaizura Abd Malik
mahaizura@hmetro.com.my

Kuala Lumpur: Selepas kapal Zaytouna-Olive dan ahli misi Women's Boat to Gaza (WBG) sah ditahan tentera Israel, Freedom Flotilla Coalition (FFC) menyiarkan video semua ahli misi itu bagi mendapatkan bantuan dan sokongan dunia.

Video berkenaan dirakam lebih awal ketika delegasi WBG berada di pelabuhan ketiga di Messina, Itali sebelum belayar ke Gaza, Palestin minggu lalu.

Ia sebahagian daripada persediaan FFC sekiranya 13 wanita yang berada di atas kapal berkenaan ditahan Israel sebagai usaha menggesa pihak berkaitan mengambil tindakan ke atas penahanan mereka.

Penahanan mereka dijangka lebih awal ketika media Israel melaporkan tentera Israel akan menggagalkan misi berkenaan dan menunda kapal itu ke pelabuhan Ashdod.

Dalam rakaman video itu, rakyat Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hasan meminta kerajaan Malaysia, pemimpin dunia dan pencinta keamanan melakukan semampu yang boleh bagi menyelamatkan mereka dari penahanan tidak sah dilakukan Israel.

Perkembangan terkini di https://wbg.freedomflotilla.org/
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 6 Oktober 2016 @ 2:16 AM

Wajah 13 ahli misi WBG yang ditahan tentera Israel.

DISYORKAN

Israel geledah, paksa kapal ke Ashdod
Wanita Palestin menaiki bot sambil mengibarkan bendera tanda sokongan kepada kapal Women's Boat to Gaza (WBG) yang ditawan tentera Israel. - Foto EPA
prevnext


AFP
Baitulmaqdis: Kapal aktivis kemanusiaan, Zaytouna-Olive, yang membawa 13 wanita dalam misi Women's Boat to Gaza (WBG) yang dipintas dan ditawan tentera laut Israel kini dipercayai menuju pelabuhan Israel, Ashdod.

Tentera laut Israel mengesahkan ia memintas, menaiki dan menahan kapal yang turut membawa wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hasan, 35 batu nautika dari pantai.

Menurut kenyataan tentera laut Zionis itu, anggota tentera menaiki dan memeriksa kapal berkenaan tanpa berlaku kejadian buruk sebelum diarah ke pantai.

“Selaras dengan arahan kerajaan dan selepas usaha melalui diplomatik yang tidak berjaya, tentera laut Israel mengubah haluan kapal itu supaya tidak melanggar undang-undang sekatan maritim.

“Lawatan dan penggeledahan kapal itu berjalan lancar,” kata kenyataan itu,

Menurut Pusat Krisis WBG Humanitarian Care Malaysia (MyCARE), kapal itu terputus hubungan dengan mereka pada 8.50 malam tadi.

“Kami mengesahkan kapal Zaytouna-Olive beserta tiga kru dan 10 orang anak kapal termasuk wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hasan ditawan tentera Israel sekitar jam 8:58 malam,” kata kenyataan MyCARE.

Misi itu diterajui pemenang Hadiah Nobel 1976 Mairead Maguire, berlepas Barcelona menuju Semenanjung Gaza sebagai misi kemanusiaan Freedom Flotilla Coalition untuk penduduk Palestin yang terkepung.

Menurut tentera laut Israel, ia beberapa kali mengarahkan kapal itu mengubah haluan.

“Selepas didapati enggan, tentera laut menaiki dan menggeledah kapal itu di perairan antarabangsa,” kata kenyataan.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 6 Oktober 2016 @ 2:03 AM

Ditawan tentera Israel
Kapal Zaytouna-Olive yang membawa 13 wanita dalam misi Women's Boat to Gaza (WBG) ditawan tentera Israel kira-kira 9 malam tadi ( waktu Malaysia) di perairan Gaza, Palestin.


Mahaizura Abd Malik
mahaizura@hmetro.com.my


Kuala Lumpur: Ketika penduduk Palestin menanti di pantai Gaza, Kapal Zaytouna-Olive yang membawa 13 wanita dalam misi Women's Boat to Gaza (WBG) ditawan tentera Israel kira-kira 9 malam tadi ( waktu Malaysia) di perairan Gaza, Palestin.

Perkara itu disahkan Pusat Krisis WBG Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) yang terputus hubungan dengan ahli misi WBG.

Menurut MyCARE, kapal berkenaan terputus hubungan dengan mereka pada 8.50 malam tadi dan gagal dihubungi sehingga kini.

"Kami mengesahkan kapal Zaytouna-Olive beserta tiga kru dan 10 orang anak kapal termasuk wakil tunggal Malaysia, Dr Fauziah Mohd Hasan telah ditawan oleh tentera Israel sekitar jam 8:58 malam hari ini.

"Kami terputus hubungan dengan kapal itu pada 8.50 malam (waktu Malaysia) dan koordinat kedudukan terakhir mereka ialah di +31.975642, +33.640163; kurang 50 batu nautika dari Gaza.

"Laporan selanjutnya akan menyusul selepas kami mendapatkan maklumat lanjut dari pihak Freedom Flotilla Coalition (FFC)," katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 5 Oktober 2016 @ 11:33 PM