Friday, 6 December 2013

Ummu Mahmoud di dalam "rumah" satu bilik bersama 8 orang anak-anaknya.

Kredit kepada Dr Ramy Abdu.


Ummu Mahmoud di dalam "rumah" satu bilik bersama 8 orang anak-anaknya.

Kita semua akan dipersoalkan satu hari nanti: Kenapa kita biarkan mereka dalam keadaan begini tanpa menghulurkan bantuan?

Banjir di beberapa negeri di Malaysia sudah ada yang menanganinya.

Derita yang dialami masyarakat Palestin (baik di dalam mahupun luar Palestin) dan di khemah-khemah pelarian selama puluhan tahun ... siapa yang sudi membantu mereka?

Hidupkanlah perasaan untuk berkongsi penderitaan mereka.

Jadikanlah diri kita sebagai waris terdekat ketika mereka ditimpa mihnah besar ini.

Masyarakat Gaza adalah masyarakat yang tinggi maruah, harga diri dan budi pekerti mereka. Maka buktikanlah lafaz bersaudara kita itu dengan layanan dan bantuan yang sesuai dengan mereka.

Kita tidak akan jatuh miskin dengan sedikit sumbangan yang ikhlas!

Gaza juga dilanda banjir saat ini.Sumber gambar: Safa

Kurang Bahan Bakar Kesulitan Atasi Banjir Air Hujan di Gaza

Menteri Kerajaan Sivil Muhammad Fara menegaskan kekurangan bahan bakar yang dimiliki kerajaan - kerajaan tempatan di Semenanjung Gaza akibat sekatan menghalang kerja memberikan bantuan dan pemindahan warga di sebahagian perkampungan yang tenggelam akibat air hujan yang deras .Pelbagai jalan dan perkampungan yang mengalami kerugian dan kerosakan akibat air hujan yang deras fara menegaskan kerajaan - kerajaan tempatan di Semenanjung Gaza sangat memerlukan bahan bakar dan alat alat yang digunakan untuk mengatasi banjir tersebut . Terutama peralatan mesin disel pam air mengalami kerosakan akibat sekatan yang diterapkan Israel terhadap Jalur Gaza semenjak tujuh tahun yang lalu . Ia menegaskan , sekatan dan kekurangan bahan api dan bekalan elektrik yang terputus selama jangka masa yang panjang menyebabkan sukarnya pekerja menghadapi air hujan akibatnya sejumlah rumah warga berkenaan dengan air melalui saluran kebersihan . Ia berharap seluruh warga Gaza terutama di kawasan yang dataran rendah dan dekat lembah Gaza untuk berhati hati dan persiapkan menghadapi segala kemungkinan yang terjadi .

Kami tidak boleh belajar.Begitulah maksud ayat yang tertulis di atas kertas yang dibawa pelajar ini ketika protes terhadap sekatan bekalan elektrik dan minyak di Gaza.