Tuesday, 31 December 2013

Penduduk Israel iri hati

Penduduk Israel iri hati30 Disember 2013

Puluhan rakyat Israel berhimpun di luar kediaman Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu, semalam


RAMALLAH - Pendedahan nama pembebasan 26 tahanan Palestin menimbulkan bantahan Israel, di sini, semalam.

Media tempatan melaporkan, puluhan rakyat Israel bertindak berhimpun di luar kediaman Perdana Menteri Benjamin Netanyahu bagi memprotes tindakan itu.

Netanyu berkata, tindakan pembebasan itu merupakan sebahagian daripada rundingan damai yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

“Mereka tidak boleh ubah keputusan ini. Ia dipersetujui melalui rundingan damai sejak Ogos lalu. Tahanan dibebaskan terdiri daripada mereka yang menerima hukuman penjara antara 19 dan 28 tahun,” katanya.

Menurutnya, Mahkamah Tinggi Israel juga tidak boleh mengubah mana-mana rayuan petisyen kerana ia telah diluluskan oleh kerajaan.

“Penduduk Israel iri hati terhadap pembebasan mereka. Ini adalah sebahagian daripada ‘kemenangan’ pejuang Palestin,” katanya menurut laporan Al Arabiya.

Sejak Ogos lalu, seramai 104  tahanan Palestin dibebaskan sejajar dengan keputusan rundingan damai tersebut.

Israel bebaskan 26 tahanan Palestin


PENJARA OFER, Wilayah Palestin 31 Dis. - Israel membebaskan 26 orang tahanan warga Palestin hari ini, sebagai sebahagian daripada komitmen mereka untuk memulihkan proses rundingan damai yang diterajui Amerika Syarikat (AS).
"Dua buah van membawa 18 orang tahanan meninggalkan Penjara Ofer dan menghala ke Ramallah di bahagian Tebing Barat," kata pegawai, sambil menambah tiga lagi tahanan akan dibebaskan di Genting Gaza, manakala lima lagi di timur Baitulmaqdis.
Pembebasan hari ini, merupakan peringkat ketiga daripada empat peringkat pembebasan yang melibatkan 104 orang tahanan, komitmen yang diberikan oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu selepas rundingan damai bersama Palestin dijalankan pada bulan Julai lalu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131231/lu_10/Israel-bebaskan-26-tahanan-Palestin#ixzz2p2DRHvdD
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Hari Ini Dalam Sejarah | 30 Disember 1989 | Solidariti Yang Menggerunkan Rejim Zionis IsraelPada hari ini, 24 tahun yang lalu, satu sejarah tercipta apabila berlaku satu perhimpunan luar biasa yang tidak pernah digambarkan oleh pihak rejim Zionis Israel. Lebih 15,000 rakyat Palestin, Yahudi dan aktivis antrabangsa bergabung membuat rantaian manusia di sepanjang tembok Kota Lama di Baitul Makdis(Jerusalem) sebagai tanda solidariti kepada penderitaan rakyat Palestin dan keinginan mereka untuk melihat keamanan kembali dinikmati di wilayah tersebut.

Projek yang merupakan inisiatif NGO Peace Now ini telah mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada warga Palestin dan Yahudi di Jerusalem. Mereka melaungkan slogan “1990-Time for Peace”.

Peace Now menganggarkan jumlah yang terlibat sebenarnya jauh lebih besar daripada yang dilaporkan oleh media rasmi iaitu 35,000 orang. Wakil Palestine Liberation Organization (PLO) pula mengatakan bahawa jumlah ini mampu mencapai angka yang lebih besar sekiranya tiada sekatan dikenakan oleh pihak tentera rejim Zionis Israel, IDF, ke atas jalan-jalan masuk ke Jerusalem.

Pasca Intifada 1 pada Disember 1987, ramai pihak mula bersedia untuk mendengar testimoni rakyat Palestin yang hidup di bawah pendudukan rejim Zionis sejak tanah Palestin dirampas keseluruhannya selepas An-Naksah (Perang 6 Hari) 1967.

Peace Now mengambil inisiatif untuk melihat sejauh mana solidariti antara Palestin dan Yahudi dapat dikempenkan dan ia dijawab oleh warga Jerusalem dengan sokongan yang sangat luar biasa. Siapa sangka rakyat Palestin dan Yahudi dapat duduk bersama menyatakan bantahan kepada rejim Israel.

Rantaian manusia yang mula dibina pada 29 Disember dengan kira-kira 5,000 orang peserta bertambah menjadi lebih 15,000-35,000 orang pada keesokan harinya apabila lebih ramai warga Jerusalem dan sekitarnya turun untuk menyatakan solidariti mereka. Rantaian manusia ini dianggar berukuran lebih 4 kilometer panjang dengan lebar 12 barisan.

Pihak IDF telah bertindak menyesarkan peserta dengan menggunakan meriam air, gas pemedih mata dan peluru getah. Lebih 60 peserta dilaporkan dimasukkan ke hospital dan 50 orang ditahan.

********************

Terbaru, pada 25 November 2013 yang lalu, PBB telah mengisytiharkan bahawa tahun 2014 sebagai “Year of Solidarity with the Palestinian People.” Ini bagi menggalakkan lagi usaha dan meraih sokongan warga antarabangsa ke atas inisiatif menyelesaikan konflik Palestin-Israel yang telah berlarutan lebih 65 tahun.

Justeru, ayuh kita warga Malaysia menyahut pengisytiharan ini dengan usaha yang lebih gigih pada tahun 2014.

Ayuh kita pertingkatkan kesedaran masyarakat terhadap isu kemanusiaan di Palestin seterusnya mensasarkan sumbangan yang lebih besar dan konsisten untuk para mujahid kita di sana.

Mari kita tunjukkan bahawa solidariti kita tidak pernah surut dan padam.

[KJ]

Sumber:

1. JEWS JOIN IN RALLY WITH PALESTINIANS
http://www.nytimes.com/1989/12/31/world/jews-join-in-rally-with-palestinians.html

2. INTERNATIONAL DAY OF SOLIDARITY WITH THE PALESTINIAN PEOPLEhttp://unispal.un.org/unispal.nsf/solidarity.htm

3. UN declares 2014 the ‘Year of Solidarity with the Palestinian People’http://rt.com/news/un-palestinians-year-solidarity-349/