Tuesday, 8 April 2014

Doktor termuda di dunia berasal dari Palestin


HARAKAHDAILY | .

Ismail Haniyah sangat menghormati Eqbal Asa’d. Siapa Asa’d? Dia adalah doktor termuda di dunia. Dia berasal dari Palestin.

Haniyah menegaskan Asa’d berusia 20 tahun sebagai seorang doktor yang hebat.

Guinness World Records menetapkan Asa’d sebagai doktor termuda di dunia, dipetik blog Kembara Hadi.

Asa’d adalah seorang pelarian Palestin yang tinggal di kem pelarian Palestin di Lebanon.

Dia disenaraikan di Weil Cornell Medical Collage di Qatar ketika berusianya baru 14 tahun.

Pada usia 20 tahun, dia mendapat gelaran sarjana di bidang perubatan dengan keputusan yang memuaskan.

Sejak kecil, Asa’d adalah seorang anak genius.

"Seorang anak wanita genius. Seorang gadis yang tamat sekolah rendah pada usia 7 tahun," tulis Mi’raj News Agency.

Setiap tiga bulan, secara menakjubkan dia menghabiskan program satu tahun seluruh sekolah. Dia dengan cepat berpindah kelas dengan keputusan yang baik.

"Dia membaca, belajar, berlumba untuk mendapatkan nilai terbaik. Dalam tiga bulan, dia mampu melampaui pelajar kelas barunya," tulis Mi’raj.

Pada usia 12 tahun, dia memperoleh Baccalaureatenya. Kemudian dia ditemui oleh media dan satu penghargaan biasiswa negara asing diterimanya untuk bidang perubatan. Dia menjadi doktor pelatih termuda di dunia di usia 17 tahun.

Asa’d adalah puteri dari seorang pelarian Palestin dari Lembah Bekaa, Lebanon. Kerajaan yang membayar pendidikannya adalah Qatar.

Asa’d bercita-cita ingin membuka klinik di desanya iaitu di Bekaa. Akibat polisi Israel, orang Palestin tidak diberi hak untuk bekerja sebagai peguam dan doktor di Lebanon.

Itulah luar biasanya Palestin. Mereka dijajah Israel. Tapi doktor termuda di dunia berasal dari Palestin.

Hizbullah mengaku sasar Israel dalam letupan di Ladang Shebaa


2014/04/08 - 07:01:16 AM
Beirut: Pemimpin Hizbullah, Hassan Nasrallah berkata dalam satu temu bual yang disiarkan semalam, bahawa kumpulan beliau di Lubnan bertanggungjawab ke atas letupan yang disasarkan kepada tentera Israel di sempadan kedua-dua negara bulan lepas.

“Ya, letupan di Ladang Shebaa yang tiada siapa mengaku bertanggungjawab sehingga kini sebenarnya dilakukan Hizbullah,” kata Nasrallah kepada Al- Safir Daily.


Letupan pada 14 Mac lalu, berlaku selepas pesawat perang Israel melakukan serangan udara di Lubnan yang dipercayai disasarkan pada kedudukan berhampiran sempadan Lubnan dengan Syria.

“Ini bukan jawapan sepenuhnya, tetapi hanya sebahagian daripada jawapan itu,” kata Nasrallah.

Mesej kepada Israel, katanya, berbunyi: “Anda menyerang sasaran tentera dan pemisah akan bertindak balas dengan menyerang sasaran tentera.”

Letupan itu mengenai peronda Israel di sepanjang sempadan berhampiran kawasan Ladang Shebaa yang dipertikaikan, yang dirujuk Israel sebagai Har Dov. Tentera Israel berkata tiada askar yang cedera dalam letupan itu.

Ketegangan memuncak
Ketegangan semakin memuncak di antara Israel dan Hizbullah selama beberapa bulan, apabila negara Yahudi itu memberi amaran akan melakukan serangan bagi mencegah kumpulan itu daripada mendapatkan senjata canggih.

Pada 24 Februari, pesawat perang Israel mengebom kedudukan Hizbullah di sempadan Lubnan-Syria, tetapi enggan secara rasmi mengesahkan atau menafikan tindakan itu.

Hizbullah mengakui menyerang Israel dan berikrar tidak akan berdiam diri, sambil menambah bahawa kumpulan itu akan memilih masa, tempat dan cara yang sesuai.

Hizbullah juga dikritik Israel di Syria, di mana kumpulan itu berjuang bersama rejim menentang kebangkitan.

Pada 5 Mac, tentera Israel berkata mereka melepaskan tembakan dan mengenai dua ahli kumpulan Syiah kerana cuba menanam bom berhampiran garis gencatan senjata Israel-Syria.

Israel berperang dengan Hizbullah pada 2006, yang mengorbankan lebih 1,200 orang di Lubnan. AGENSI

OpIsrael laman web Israel


8 April 2014


RAMALLAH - PALESTIN. Kumpulan penggodam digelar #OpIsrael menggodam ratusan laman web kementerian dan organisasi Israel sebagai sebagai salah satu daripada kempen anti-Israel.

“Pada April 7, kami menyeru saudara-saudara kita untuk menggodam, merampas, membocorkan pangkalan data, mengambil alih admin dan melancarkan perang siber,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan itu, langkah itu adalah tindakan bantahan terhadap dasar Israel yang selama ini menindas rakyat Palestin.

“Gaza diserang, diganasi dan dibiarkan mati di sempadan ketika menunggu rawatan. Kami tidak boleh berdiam diri, kami mahukan negara dan rakyat bebas,” menurut kenyataan itu lagi.

Kini, sekitar 700 laman web Israel digodam termasuk memuat naik 5,000 data peribadi pegawai Israel ke dalam talian, laporan dipetik dari IP.

Wakil Palestin, Israel berunding


Presiden Mahmoud Abbas mengadakan mesyuarat dengan pemimpin Palestin di Ramallah pada 1 April lalu. Wakil Palestin dan Israel menyambung semula perbincangan bagi menghidupkan rundingan damai antara kedua-dua pihak yang hampir gagal. - AGENSI
BAITULMAQDIS 7 April - Perunding Palestin dan Israel mengadakan pertemuan, di sini hari ini bagi menghidupkan semula rundingan damai yang dilihat hampir menemui kegagalan akibat perbezaan tuntutan antara kedua-dua pihak.
Seorang pegawai Palestin yang enggan dikenali mengesahkan tentang pertemuan itu yang diadakan pada lewat petang, namun kedua-dua pihak tidak memberikan butiran tentang masa atau lokasi rundingan.
Semalam, kedua-dua pihak mengadakan perbincangan yang turut dihadiri utusan khas Amerika Syarikat (AS), Martin Indyk, tetapi sumber Palestin memaklumkan bahawa sesi pertemuan tersebut berakhir tanpa persetujuan dan seorang pegawai Israel menyifatkan rundingan tersebut di ambang kegagalan.
Kedua-dua pihak saling bertelagah apabila Presiden Palestin Mahmoud Abbas bertegas mahu meneruskan usaha mengemukakan 15 permohonan antarabangsa bagi meraih pengiktirafan untuk menubuhkan sebuah negara yang berdaulat, manakala Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menyifatkan tindakan tersebut boleh menggagalkan proses rundingan damai.
Bagaimanapun seorang pegawai Amerika Syarikat (AS) yang enggan dikenali berkata, rundingan Palestin-Israel yang berlangsung semalam membincangkan cara menyelesaikan krisis di rantau Asia Barat itu melalui rundingan damai.
"Pertemuan semalam sangat serius dan menunjukkan petanda positif, dan kedua-dua pihak meminta AS mengatur satu lagi perbincangan hari ini bagi meneruskan usaha mencapai rundingan damai," katanya.
Parlimen Israel, hari ini turut mengadakan sesi khas bagi membahaskan isu rundingan damai tersebut yang dikritik oleh kumpulan pembangkang terhadap cara kerajaan menangani perbincangan itu.
Dalam pada itu, seorang komentar akhbar Jerusalem Post, Tal Harris dalam tulisannya berkata, proses rundingan damai tersebut masih mempunyai peluang untuk direalisasikan.
Jelasnya, kumpulan pakar krisis perlu ditubuhkan bagi mengendalikan konflik berkenaan, terutamanya membabitkan isu pertikaian air dan tenaga, berbanding hanya memberi tumpuan kepada perbincangan bersifat politik yang menemukan jalan buntu,
"Setiausaha Negara AS, John Kerry perlu mendedahkan beberapa maklumat tentang proses rundingan itu, selain Netanyahu dan Abbas mesti bersemuka secara langsung dalam perbincangan tersebut.
"Proses diplomatik kadang-kala tidak sama seperti yang dirasai oleh golongan rakyat," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140408/lu_02/Wakil-Palestin-Israel-berunding#ixzz2yF0tHXQL
© Utusan Melayu (M) Bhd