Tuesday, 17 March 2015

Pilihan Raya Israel: Netanyahu Tidak Akan Iktiraf Negara Palestin


Diterbitkan: Selasa, 17 Mac 2015 12:04 PM
Benjamin Netanyahu cuba meraih undi daripada rakyat pada kempen pilihan raya.

PERDANA Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menegaskan beliau tidak akan mengiktiraf pembentukan negara Palestin, jika dia memenangi pilihan raya negara tersebut. 
Tindakan beliau dilihat cuba memancing undi bagi mengetepikan parti berhaluan kiri, Kesatuan Zionis. 
Puak berhaluan kiri itu telah berjanji untuk memperbaiki hubungan negara Palestin dan masyarakat antarabangsa.

Parti itu dijangka memenangi lebih daripada satu perempat undi.

Netanyahu berkata tindakan menyerahkan tanah kepada orang Palestin akan membahayakan Israel kerana memudahkan negara itu diserang oleh puak ekstremis Islam.
"Sesiapa yang mengabaikannya akan 'menanam diri sendiri hidup-hidup'. Puak berhaluan kiri, sedang melakukannya, mereka sengaja 'menempah ajal' dengan berbuat demikian," katanya kepada portal berita nrg. 
Ditanya sama ada ia bermaksud negara Palestin tidak akan diiktiraf sekiranya beliau dipilih semula sebagai Perdana Menteri, Netanyahu berkata 'sudah pasti'. -BBC

Usia baru 21, anak dah 11

Semenanjung Gaza: Dia baru berusia 21 tahun, namun Naeema sudah melahirkan 11 anak termasuk kembar lima yang semuanya berusia bawah tujuh tahun.
Naeema yang sudah berkahwin dengan suaminya, Raad, 25, sejak tujuh tahun lalu, berkata dia sebenarnya hanya mahukan lima anak.
“Percayalah, saya tidak langsung ingin terus mengandung dan melahirkan anak. Saya mahukan hanya lima, seperti wanita normal lain.
“Sudah bertahun-tahun saya tidak dapat ke mana-mana kerana sibuk menjaga anak. Apatah lagi dengan kembar lima yang memerlukan lebih banyak pemerhatian.
“Pada waktu malam saya lebih banyak terjaga daripada tidur kerana perlu menyusukan semuanya,” katanya dalam wawancara dengan rangkaian televisyen Al Arabiya.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 17 Mac 2015 @ 5:27 AM


NAEEMA dan Raad bersama
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/37536#sthash.ZewkfqMy.dpuf