GENTING GAZA - PALESTIN . Selepas hampir 50 hari menghadapi serangan berterusan rejim Zionis, Genting Gaza kini bangkit dan mengeksport hasil pertanian buat pertama kalinya ke pasaran asing terutamanya ke Kesatuan Eropah (EU).

Pengarah Pemasaran di Kementerian Pertanian Gaza, Tahsin Al-Sakka berkata, 30 tan ubi keledek dieksport ke EU dan ia merupakan hasil eksport pertama selepas 8 Julai.

"Hasil pertanian lain yang akan dieksport selepas ini termasuk bunga dan rempah,"katanya dalam satu temu bual menerusi telefon dengan agensi berita Anadolu.

Sebelum perang berlaku, wilayah itu terkenal dengan hasil eskport seperti strawberi, bunga, tomato, kentang dan rempah melalui sempadan Kerem Shalom.

Menurut Al-Sakka, terdapat lebih 480 hektar tanah kini digunakan untuk menanam ubi keledek, bagaimanapun eksport semasa adalah hanya sebahagian kecil daripada hasil tanaman.

Katanya lgi, kebanyakan tanah pertanian mengalami kerosakan dan berdepan risiko beracun sepanjang serangan tentera Israel ke aras wilayah terbabit.

Sementara itu, pasaran ternakan di Palestin kini menghadapi waktu paling sibuk dalam tahun ini berikutan sambutan Hari Raya Aidil Adha yang bakal disambut seluruh umat Islam tidak lama lagi.

Kebiasaannya, pasaran ternakan dibuka dua kali seminggu, namun semakin hampir musim Aidil Adha, ia dibuka setiap hari bagi memenuhi permintaan yang tinggi, menurut laporan Middle Esat Monitor.