Thursday, 9 October 2014

Pertempuran di Masjid al-AqsaBaitulmaqdis: Pertempuran berlaku di pekarangan Masjid al-Aqsa semalam selepas penduduk Palestin memprotes tindakan rejim Tel Aviv membenarkan sekumpulan Yahudi memasuki pekarangan masjid itu.

Jurucakap polis Israel Luba Samri berkata, puluhan pemuda Palsetin melontar batu dan bom minyak terhadap anggota polis ketika kumpulan Yahudi itu tiba di pekarangan masjid sempena perayaan Sukkot yang diraikan selama seminggu.


Polis Israel sebelum ini menghalang penduduk Palestin memasuki masjid itu menyebabkan mereka berang dan melontar batu serta bom petrol, menyebabkan empat polis cedera ringan.

Menurut Luba, penganut Yahudi terbabit berjaya meneruskan lawatan mereka.


Katanya, lima penunjuk perasaan ditahan manakala anggota pasukan kesihatan Palestin berkata 17 cedera dalam kejadian itu.


Pengarah Wakaf Islam Azzam al-Khatib yang bertanggungjawab terhadap masjid berkenaan berkata, dia sebelum ini merayu polis menghalang penduduk Yahudi datang ke situ untuk mengelak bertempur dengan sekumpulan pemuda Islam yang tidur semalaman di sana.

“Polis bagaimanapun tidak menghiraukan permintaan saya dan inilah akibatnya,” katanya.

Pekarangan Masjid al-Aqsa sering melihat pertempuran kecil antara polis Israel dengan penduduk Palestin.

Masjid ketiga paling suci umat Islam itu turut dianggap tempat paling suci oleh penganut Yahudi. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/09

Militan IS mula berundur dari Kobani


BEIRUT 8 Okt. - Militan Negara Islam (IS) berundur dari beberapa kawasan di bandar Kobani yang terletak bersempadan antara Syria dan Turki selepas tentera bersekutu diketuai Amerika Syarikat (AS) menggempur kedudukan kumpulan tersebut sepanjang malam tadi.
Pengarah Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria, Rami Abdel Rahman berkata, militan IS berundur dari kawasan di timur Ain al-Arab (Kobani) dan barat daya bandar berkenaan selepas serangan udara memusnahkan empat kenderaan kumpulan tersebut.
Menurut Rami, selepas berundur, militan terbabit berkumpul semula di bahagian timur dan selatan bandar strategik itu tetapi tidak berada pada kedudukan barat kawasan berkenaan.
"Serangan oleh tentera bersekutu juga menyebabkan kematian yang banyak dalam kalangan pengganas IS," katanya tanpa memberi jumlah sebenar kematian anggota militan terbabit. - AFP/REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141009/lu_11/Militan-IS-mula-berundur-dari-Kobani#ixzz3FclvywlK
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Israel sekat bahan binaan masuk ke Gaza


BAITULMAQDIS 8 Okt. - Israel dilapor menghalang berpuluh-puluh trak yang membawa muatan bahan binaan daripada memasuki Genting Gaza walaupun sebelum ini berjanji akan memberi akses kepada sebarang usaha itu.
"Kami dimaklumkan oleh Syarikat Nasional Palestin bahawa Israel telah menangguhkan kemasukan 60 buah trak ke Genting Gaza,'' kata Mounir al-Ghalban dari pihak berkuasa sempadan Gaza kepada agensi berita Anadolu, sebagaimana lapor PressTV, semalam.
Pegawai Palestin itu kemudiannya memaklumkan bahawa sekatan itu dibuat di sebalik 'janji' oleh pihak berkuasa Israel yang akan membenarkan kemasukan bekalan bahan binaan ke wilayah Palestin.
Beliau turut melahirkan kebimbangan Palestin tentang kekurangan bahan binaan bagi membangunkan semula Gaza selepas perang selama 50 hari antara Israel dan pergerakan Hamas, baru-baru ini. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141009/lu_09/Israel-sekat-bahan-binaan-masuk-ke-Gaza#ixzz3FclkTm88
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Hezbollah beri amaran pada Israel


BEIRUT 9 Okt. - Kumpulan bersenjata Hezbollah melancarkan satu serangan ke atss Israel di sempadan Lebanon semalam menyebabkan dua anggota tentera Israel tercedera, kata timbalan ketua kumpulan Hezbollah.
Menurutnya, serangan itu merupakan satu pesanan yang menunjukkan bahawa kumpulan Hezbolllah sentiasa bersedia dalam menghadapi musuh lamanya walaupun berhadapan dengan peperangan bersama Syria.
Anggota tentera itu cedera akibat letupan sebuah bom yang ditanam anggota kumpulan Hesbollah di bukit Shebaa, sekali gus menyebabkan pasukan tentera artileri Israel terpaksa bertindak balas melancarkan serangan. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141009/lu_01/Hezbollah-beri-amaran-pada-Israel#ixzz3FcaYQw5E
© Utusan Melayu (M) Bhd