Wednesday, 13 August 2014

Mufti Palestin : Haram Syarie membeli produk yang membantu Israel


Pro-Palestinian demonstration to boycott Israel
PALESTIN, 13 Ogos- Umat Islam seluruh dunia wajib secara syarak memboikot kesemua produk yang menjana ekonomi Israel dan tindakan membeli produk tersebut dalam keadaan adanya pilihan lain adalah haram disisi syarak.
Mufti Al-Quds dan Palestin Sohibus Samahah Syiekh Muhammad Hussain menyampaikan fatwa tersebut dalam sebuah wawancara radio hayahfm.ps semalam.
“Membeli produk Israel bermaksud menjana ekonomi mereka yang secara tidak langsung membantu mereka membunuh dan menghalau umat Islam di Palestin, ini adalah haram!”
Tambah beliau lagi hukum haram membeli produk Israel tersebut juga selari dengan larangan Allah SWT keatas umat Islam untuk tidak berkerjasama (taawun) dalam melakukan dosa dan kemaksiatan tetapi berkerjasama (taawun) dalam perkara kebaikan dan taqwa.
“Tetapi pengecualian adalah dalam situasi tidak ada pilihan lain untuk produk tersebut, maka kita boleh meletakkan ianya berada dalam situasi darurat yang mengharuskan melakukan perkara yang dilarang (haram)”
Hingga ke hari ini, mangsa kekejaman Israel dalam tempoh kurang 2 bulan adalah seramai lebih 2,000 orang terbunuh dan lebih 10,000 orang yang cedera.
“Boikot merupakan suatu bentuk penentangan terhadap kezaliman serta kebinatangan Israel dan hukum asal baginya adalah wajib syarie” tegas beliau secara berulang kali dalam wawancara tersebut.

Jadilah kita semua Al-Qassam bermula hari ini


we are all qassamMelihat Al-Qassam daripada aspek gerakan ketenteraan semata-mata adalah satu pandangan sisi yang kurang tepat. Hakikatnya Al-Qassam adalah lebih luas daripada itu. Kita biasa membaca berkenaan dengan pemilihan ahli-ahli Al-Qassam yang mempunyai syarat-syarat yang amat ketat dan tidak sekadar meliputi kemampuan tubuh badan yang pada kebiasaanya menjadi penilaian gerakan ketenteraan biasa. Al-Qassam menyedari kemampuan tubuh badan tidak menjamin apa-apa tanpa adanya kekuatan ruh dan jiwa, yang menjadi asas kepada sebuah perjuangan Islam. Dengan kekuatan inilah, para pejuang Islam mampu untuk mengalahkan gerombolan tentera yang lebih ramai dan mempunyai kelengkapan persenjataan yang lebih hebat:
قَالَ ٱلَّذِينَ يَظُنُّونَ أَنَّهُم مُّلَـٰقُواْ ٱللَّهِ ڪَم مِّن فِئَةٍ۬ قَلِيلَةٍ غَلَبَتۡ فِئَةً۬ ڪَثِيرَةَۢ بِإِذۡنِ ٱللَّهِ‌ۗ
Berkata pula orang-orang yang yakin bahawa mereka akan menemui Allah: Berapa banyak (yang pernah terjadi), golongan yang sedikit berjaya menewaskan golongan yang banyak dengan izin Allah
 (Surah Al-Baqarah: 249)
Kemenangan itu datang daripada Allah SWT, Tuhan sekelian alam yang menyusun segala aturan di bumi dan di langit daripada sekecil-kecil perkara hinggalah kepada sebesar-besar perkara. KepadaNyalah segala yang dilangit dan di bumi, dan tenteraNya bukan sahaja manusia, bahkan segala apa yang berada di langit dan di bumi.
وَلِلَّهِ جُنُودُ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضِ‌ۚ وَكَانَ ٱللَّهُ عَزِيزًا حَكِيمًا
Dan Allah menguasai tentera langit dan bumi (untuk menyeksa orang-orang yang derhaka) dan Allah adalah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
(Surah Al-Fath :7)
Itulah keyakinan al-Qassam. Al-Qassam mendidik ahlinya untuk menewaskan musuh yang berada dalam setiap jiwa daripada mereka sebelum menewaskan musuh yang berada di luar. Mereka amat yakin orang yang kalah dalam pertempuran di dalam jiwa mereka tidak akan mampu untuk berhadapan dengan musuh luaran. Mereka faham seperti mana yang disebut oleh Saidina Umar Al-Khattab dalam sebuah surat yang dihantar kepada Saad bin Abi Waqas yang berada dalam medan peperangan:
فإني آمرك و من معك من الأخيار بتقوى الله على كل حال، فإن تقوى الله أفضل العدة على العدو، و أقوى المكيدة في الحرب، و آمرك و من معك أن تكونوا أشد احتراسا من المعاصي منكم من عدوكم، فإن ذنوب الجيش أخوف عليهم من عدوهم، و إنما ينصر المسلمون بمعصية عدوهم لله، و لولا ذلك لم تكن لنا بهم قوة، لأن عددنا ليس كعددهم، و لا عدتنا كعدتهم، فإن استوينا في المعصية كان لهم الفضل علينا في القوة، و إلا ننصر عليهم بفضلنا، لن نغلبهم بقوتنا.
Aku  memerintahkan kamu dan orang-orang yang bersama kamu(tentera –tentera islam) agar bertaqwa kepada Allah dalam setiap perkara. Kerana taqwa kepada Allah itu adalah sebaik-baik kelengkapan perang melawan musuh dan sebaik-baik tipu helah di dalam peperangan. Aku (Umar Al-Khattab) memerintahkan kamu dan mereka yang bersamamu supaya sentiasa berjaga-jaga dan berwaspada daripada melakukan maksiat dan dosa.Kerana dosa-dosa para perajurit itu lebih aku takuti daripada musuh-musuh yang datang menentang. Sesungguhnya orang-orang islam mendapat kemenangan dengan sebab berlakunya maksiat di kalangan musuh-musuh mereka kepada Allah.Kalaulah bukan kerana itu,tentu sahaja tidak ada kekuatan bagi kita menghadapi mereka(musuh-musuh).Bilangan kita jelas kurang dari jumlah bilangan musuh dan kelengkapan perang musuh jauh lebih baik daripada kelengkapan perang kita. Jika kita sama melakukan maksiat seperti mereka, mereka akan mempunyai kelebihan ke atas kita kerana kekuatan mereka. Jika kita tidak melakukan maksiat (sedangkan mereka melakukannya), maka kita akan menang merana kelebihan tersebut. Sesungguhnya kita tidak akan mampu mengalahkan mereka kerana kekuatan kita”.
Inilah keyakinan al-Qassam. Keyakinan yang sehingga sekarang ini, tentera Isreal dengan segala kekuatan persenjataan mereka tidak dapat mengalahkan tentera Allah ini. Penjara terbuka Gaza mengajar al-Qassam agar tidak menyerah kalah. Seterusnya, Al-Qassam mengajar kepada kita dan dunia seluruhnya akan erti kemerdekaan yang sebenar walaupun masih duduk dalam penjara terbuka Gaza ini. Kemerdekaan yang bertunjangkan kepada tauhid dengan menyerahkan segala urusan kepada Allah SWT walaupun seluruh dunia bersatu untuk menghancurkan mereka. Inilah ciri paling besar ada pada setiap jiwa-jiwa Al-Qassam, mereka telah membenarkan baiah mereka pada Allah SWT lalu Allah SWT menyempurnakan janji-janji mereka.
مِّنَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ رِجَالٌ۬ صَدَقُواْ مَا عَـٰهَدُواْ ٱللَّهَ عَلَيۡهِ‌ۖ فَمِنۡهُم مَّن قَضَىٰ نَحۡبَهُ ۥ وَمِنۡہُم مَّن يَنتَظِرُ‌ۖ وَمَا بَدَّلُواْ تَبۡدِيلاً۬ (٢٣) لِّيَجۡزِىَ ٱللَّهُ ٱلصَّـٰدِقِينَ بِصِدۡقِهِمۡ
Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun. (23) (Berlakunya yang demikian) supaya Allah membalas orang-orang yang benar disebabkan kebenaran mereka
(Surah Al-Ahzab 23-24)
Menjadi Al-Qassam adalah bermaksud membebaskan belenggu-belenggu hawa nafsu yang mengikat dalam jiwa kita, yang menghalang kita daripada berasa izzah dengan Islam .Berjihad sebagai seorang Al-Qassam pada seluruh umat Islam di seluruh dunia, bukanlah bermaksud mengangkat senjata persenjataan, tetapi tetap berjuang dan memelihara agama Islam daripada dirobek oleh musuh, sama ada dari sudut fizikalnya mahupun pemikirannya. Jangan salah faham. Kenyataan ini tidak sama sekali menafikan bahawa jihad secara peperangan adalah jihad yang tertinggi. Itu sudah pasti. Hanya jiwa Muslim yang tewas sahaja yang akan menafikannya. Namun, seperti mana kata Imam Hassan al-Banna, wasilah jihad itu pelbagai bersesuaian dengan keadaan dan suasana:
فأولها إنكار القلب، وأعلاها القتال في سبيل الله، وبين ذلك الجهاد باللسان والقلم واليد، وكلمة الحق عند السلطان الجائرولا تحيا الدعوة إلا بالجهاد
Peringkat pertamanya adalah mengingkari dari hati, peringkat tertingginya adalah berjihad di jalan Allah. Antara kedua martabat ini: Jihad lidah, pena, tangan dan perkataan yang benar kepada pemerintah yang zalim. Dakwah ini tidak akan hidup kecuali dengan jihad
Dengarkanlah kata Imam. “Dakwah ini tidak akan hidup kecuali dengan jihad”. Menjadi Al-Qassam kepada kita bermaksud, kita mempunyai jiwa besar dan kental seperti mereka, menyelusuri jalan jihad seperti mereka. . Menjadi al-Qassam kepada kita ialah dengan mengikut jejak langkah mereka, sanggup menyerahkan segalanya untuk kemenangan dan kejayaan Islam, dan kita mestilah juga mempunyai cita-cita syahid seperti mereka.
 عن أبي ثابت، وقيل: أبي سعيد، وَقيل :أبي الو ليد، سهل ابن حُنَيْفٍ وَهُوَ بدريٌّ – رضي الله علنه – أنَّ النَّبي – صلى الله عليه وسلم -،قَالَ:”مَنْ سَأَلَ الله تَعَالَى الشَّهَدةَ بِصِدْقِ بلَّغَهُ مَنَازِلَ الشَّهَدَاءِ وَإِنْ مَاتَ عَلَى فِرَاشِهِ”. رواه مسلم
Daripada Abu Tsabit, ada yang mengatakan, Abu Said, dan ada pula yang mengatakan : Abu al-Walid, Sahal ibn Hunaif, iaitu seorang sahabat yang pernah menyertai Perang Badar (r.a), bahawa Nabi s.a.w bersabda:“Sesiapa memohon kepada Allah Ta’ala kematian secara syahid dengan benar dan jujur, maka dia disampaikannya kepada kedudukan para syuhada’, meskipun dia meninggal dunia di atas katil tidurnya.”
(Riwayat Muslim)
Simbol Al-Qassam bukanlah hanya senjata tetapi jiwa yang merdeka. Simbol al-Qassam bukanlah hanya senjata, tetapi jasad dan nyawa yang telah diberikan untuk dakwah dan jihad Islam ini. Simbol al-Qassam bukan hanya di Palestin, tetapi di seluruh dunia. Pemuda al-Qassam bukan hanya di Palestin. Pemuda al-Qassam juga ada di sini. Al-Qassam bukan hanya lambang senjata semata. Al-Qassam hakikatnya adalah lambang kemulian umat Islam hari ini! Hadirkanlah al-Qassam itu dalam jiwa setiap kita. Kegemilangan Islam pasti akan dijulang apabila setiap seorang daripada kita adalah al-Qassam itu. Laungkan wahai saudara: #weareallalqassam

palestin

Tahanan Palestin disiksa tentera Zionis


HARAKAHDAILY | .
GAZA: Bahagian hubungan tahanan Palestin memaklumkan bahawa tahanan Palestin di penjara Israel yang rata-ratanya orang awam didera teruk.

Peguam kementerian Kareem Ajwa yang melawat beberapa tahanan di penjara Ashkelon pada hari Isnin berkata beberapa tahanan mengadu mereka didera secara fisikal dan mental.

Antara mereka mendakwa dipukul teruk di kepala dan anggota badan yang lain serta dihina dengan kata-kata kesat.

Kebanyakan tahanan ditahan ketika tentera rejim mula melakukan serangan darat denga mengebom kediaman penduduk Gaza sebelum melakukan tangkapan.

Menurut mangsa tahanan, selepas ditangkap, mereka dibawa ke satu tempat yang tidak diketahui sebelum dibawa ke penjara Ashkelon beberapa hari kemudian.

Selain itu, anggota keluarga juga sehingga kini dilarang untuk bertemu tahanan yang sedang ditahan dan akan didakwa di mahkamah Israel.

- HARAKAHDAILY 13/8/2014

Video: "Obama dan Netanyahu adalah penjenayah perang," kata Dr Cornel West di Washington


Beribu-ribu penunjuk perasaan dari bandar-bandar di seluruh dunia berkumpul pada 9 dan 10 Ogos untuk membantah serangan Israel ke atas rakyat Palestin terus dan panggilan untuk menamatkan kepungan di Gaza.
Antarabangsa Tengah Timur Media Center yang berpangkalan di Bethlehem melaporkanbahawa "Beratus-ratus ribu orang telah mengambil bahagian dalam perarakan dan perhimpunan Sabtu di beratus-ratus bandar-bandar di seluruh dunia, termasuk Washington DC, Cape Town Afrika Selatan, Birmingham dan Dublin, dengan anggaran 150,000 orang membantah di London semata-mata. "
Protes lain yang diadakan  di New York, Olympia (Washington), Chicago dan di beberapa bandar-bandar di seluruh Eropah.
Di ibu AS, penunjuk perasaan berkumpul untuk hujung minggu kedua berturut-turut untuk memanggil untuk menamatkan penglibatan Amerika Syarikat dengan serangan Israel terhadap Gaza. Minggu lalu, penganjur berkata 50,000 orang menghadiri perarakan kebangsaan di Rumah Putih pada 2 Ogos untuk mencuba dan menghentikan serangan Israel ke atas Gaza dan tekanan Amerika Syarikat untuk menamatkan semua bantuan ketenteraan kepada Israel.
Menonton video protes Ogos 2 di Washington, DC di atas.
Walaupun bantahan yang telah berlaku di seluruh dunia mengutuk keganasan Israel dan pekerjaan, penduduk awam Gaza terus dibunuh dan pelarian dalam penjara terbuka tidak berperikemanusiaan. Lebih daripada 2,000 rakyat Palestin terbunuh dan hampir 10,000 telah cedera sepanjang bulan lepas.
Penunjuk perasaan di Tebing Barat yang diduduki telah disasarkan dengan gas pemedih mata dan peluru hidup oleh tentera Israel pada bulan terakhir demonstrasi terhadap serangan Israel. Antara 7 Julai dan 5 Ogos, tujuh belas rakyat Palestin di Tebing Barat telah dibunuh oleh tentera Israel sebagai bantahan ke atas pembunuhan di Gaza telah diadakan di kem-kem pelarian, kampung-kampung dan bandar-bandar di seluruh wilayah.

140811-putih-rumah-protest.jpg

Palestin aktivis perpaduan berkumpul di hadapan Rumah Putih pada 9 Ogos.
 Ryan Rodrick Beiler /ActiveStills )
"Apa yang kami menunggu di sini adalah untuk Washington [DC] untuk bebas. Apa yang kita sedang menunggu di sini, adalah untuk presiden kami [Barack Obama] untuk mendengar permintaan kami, "Penyelaras Kebangsaan bagi orang Islam Amerika untuk Palestin, Osama Abu Irshaid, pada 2 Ogos protes.
Tenaga tidak sukar didapati semasa demonstrasi tetapi profesor dan penulis kutukan Dr Cornel West Presiden Obama dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menetapkan mood untuk demonstrasi bersemangat.
"Benjamin Netanyahu merupakan jenayah perang bukan kerana dia Yahudi tetapi kerana dia telah memilih untuk menggalakkan pekerjaan dan penghapusan manusia," kata Barat."Barack Obama adalah jenayah perang, bukan kerana dia hitam atau separuh Afrika dan putih tetapi kerana pesawat itu telah membunuh 233 kanak-kanak yang tidak bersalah dan kerana dia memudahkan pembunuhan rakyat Palestin yang tidak berdosa di Gaza dan Tebing Barat."
Setelah ucapan-ucapan adalah lebih, ramai penunjuk perasaan yang dibawa peti mati dengan bendera Palestin dibalut di sekeliling setiap daripada mereka ke pejabat TheWashington Post dan Caterpillar Corporation dan kemudian kembali ke Rumah Putih.
Brian Becker gabungan JAWAPAN itu, sebuah kumpulan anti-perang, kata TheWashington Post telah berkhidmat sebagai mesin propaganda Israel manakala Caterpillar membantu Israel menjalankan jenayah perang dan pencabulan hak asasi manusia dengan terus menjalankan perniagaan dengan kerajaan, yang menggunakan peralatannya untuk memusnahkan rumah Palestin.
"Mereka [syarikat-syarikat media utama] tidak lagi dapat menyembunyikan hakikat bahawa dasar-dasar Israel tidak pernah keamanan," kata Becker.

140811-dc-protes-sign.jpg

Penunjuk perasaan di Washington pada 9 Ogos dipanggil untuk menamatkan AS menyokong dan pembiayaan serangan Israel ke atas Gaza.
 Ryan Rodrick Beiler / ActiveStills )
Demonstrasi aman bermula pukul 1 tengah hari, berlangsung selama beberapa jam perarakan dan tidak benar-benar jelas keluar sehingga 6 petang. Sebilangan kecil Zionis datang untuk menangani protes pada awal perarakan tetapi gagal untuk mengganggu ketenteraman Palestin perpaduan orang ramai.
Penceramah di DC menyatakan bahawa ini bukanlah satu isu agama tetapi isu hak asasi manusia, prinsip yang dicerminkan dalam kepelbagaian para peserta perarakan.
"Kita tidak berdiri dengan tahap pigmentasi kulit atau identiti etnik. Ini adalah etika, ini adalah rohani dengan kesan-kesan politik. Dan itulah sebabnya kami melakukan mengakui keperluan untuk rintangan di bawah syarat-syarat pekerjaan dan kehancuran, "West berkata kepada orang ramai yang bersorak di DC.
Keganasan Israel sedang bertemu dengan pembangkang yang semakin meningkat di Amerika Syarikat.
Penganjur berkata kebanyakan orang tiba di berpuluh-puluh bas dari bandar-bandar di seluruh negara seperti Chicago, Tampa Bay, Florida, dan Richmond, Virginia. Bantahan itu menerima banyak sokongan daripada pejalan kaki. Banyak menyertai tunjuk perasaan dan mula melaungkan dengan perbarisan selepas belajar tentang kekejaman yang dilakukan oleh Israel dengan bantuan kewangan dari Amerika Syarikat.

Al-Qardawi : Kalau diberi kekuatan, aku akan pergi jihad Palestin

Al-Qardawi : Kalau diberi kekuatan, aku akan pergi jihad Palestin

Syeikh Dr Yusuf Al-Qardawi menafikan tuduhan bahawa beliau telah mengeluarkan sebarang kenyataan yang menyebut tidak wajib jihad di Palestin atau sudah tutup pintu jihad pada zaman ini sambil menyifatkan tuduhan tersebut adalah satu perkara yang tidak berasas.

“Sesiapa yang mengenali sejarah hidup aku, yang membaca risalah dan tulisan aku, mendengar ceramah dan khutbah aku, mengambil tahu berita dan menziarahi aku, akan sedar betapa tidak benarnya kenyataan ini disandarkan kepada diriku”

Beliau yang juga Pengerusi Persatuan Ulama Sedunia turut menambah bahawa beliau telah menulis buku yang sangat banyak bahkan kitab berjilid (fiqh jihad) yang menyebut secara jelas dalam tulisan itu akan kewajipan untuk membebaskan Palestin samada dengan jiwa atau harta.

Beberapa hari yang lalu, timbul khabar angin di beberapa laman sesawang pro militan Iraq-Syria ISIL kononya Dr Yusuf al-Qardawi telah mengeluarkan kenyataan tidak wajib pada waktu ini jihad di Palestin tetapi jihad yang wajib adalah terhadap Basyar Asad di Syria.

“Bahkan Persatuan Ulama Islam Sedunia juga sejak awal lagi telah memberikan pendirian yang sangat tegas berkenaan isu Gaza dan menyeru untuk diadakan hari-hari khusus untuk Palestin, aku sebut secara jelas bahawa umat Islam wajib bantu Palestin berdasarkan kemampuan masing-masing” jawabnya dalam laman sesawang Persatuan Ulama Islam Sedunia.

Tegasnya lagi beliau pernah menyebut dalam satu rancangan televisyen bahawa haram (berdosa) ke atas umat Islam samada di timur atau di barat yang tidak berbuat apa-apa apabila melihat kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam Palestin.

“Seluruh kehidupan aku telah aku penuhi dengan mengajak ke arah jihad Palestin, menentang sifat kebinatangan Israel sejak tahun 1948 hinggalah ke hari ini”

“Bahkan jika aku diberi kekuatan pada hari ini, aku akan pergi ke Palestin untuk berjihad disana kerana sesungguhnya isu Palestin adalah isu umat Islam paling utama yang tidak patut kita lupakan”

Syeikh Dr Yusuf Al-Qardawi hingga ke hari ini telah disenarai hitam pasportnya dari memasuki beberapa Negara akibat ketegasan serta kelantangan beliau terhadap beberapa isu umat Islam khususnya isu rabi’ arabi (kebangkitan arab) dan isu Palestin.

Sumber :
http://muis.org.my/2014/08/al-qardawi-kalau-diberi-kekuatan-aku-akan-pergi-jihad-palestin/

Hamas akan komited dengan segala tuntutan yang telah dibuat.

Terkini | Perang Hari ke-37

Pemimpin Hamas, Ismail Ridhuan berkata : Hamas akan komited dengan segala tuntutan yang telah dibuat.

Sumber : Gaza New

"Memboikot barangan Israel adalah wajib dan berurusan dengannya adalah haram sekiranya ada di sana alternatif lain."

Mufti Jerusalem dan Palestin, Sheikh Mohammed Hussein, berkata di Radio FM Hayat: "Memboikot barangan Israel adalah wajib dan berurusan dengannya adalah haram sekiranya ada di sana alternatif lain."

Sumber: شبكة قدس الإخبارية

Seorang bapa meraikan kejayaan anak perempuannya

Gaza | Seorang bapa meraikan kejayaan anak perempuannya yang mendapat tempat kesepuluh di salah sebuah sekolah menengah di sana. Mereka meraikannya di bawah runtuhan rumah mereka.

Sumber: فلسطين الان

palestin

Abu Marzouk

Abu Marzouk: Kami berhadapan dengan satu rundingan yang rumit. Sebelum ini tempoh bertenang tidak pernah ditepati. Dan kali ini kali kedua, dan yang terakhir. Dan kali ini betul-betul jelas, dan apa yang diingini adalah delegasi tersebut dapat memberikan apa yang dikehendaki oleh rakyat.

Sumber: فلسطين الان

Sami Abu Zuhri

Sami Abu Zuhri: Jawatankuasa Hal Ehwal Luar dan Keselamatan mula untuk menyiasat bahawa kegagalan perang di Gaza adalah satu perakuan rasmi kekalahan Israel terhadap pihak pertahanan.

Sumber: فلسطين الان

palestin

palestin

Gaza akan kekal walaupun berada dalam kemusnahan!

Khaled Batash

Khaled Batash , pemimpin gerakan Jihad Islam berkata :"Selagi terdapat isu perletakan senjata ditolak dan tidak didengari di meja rundingan, maka selagi itu rakyat Palestin berhak untuk membela diri dan berhak melawan penjajah . 

Sumber : شبكة قدس الإخبارية

Akhbar Haaretz melaporkan Netanyahu sedang mendapatkan sokongan menteri kabinet untuk pelan damai jangka masa panjang berkenaan konflik Gaza.

Akhbar Haaretz melaporkan Netanyahu sedang mendapatkan sokongan menteri kabinet untuk pelan damai jangka masa panjang berkenaan konflik Gaza.

Selepas membatalkan mesyuarat kabinet keselamatan pada hari ini, Netanyahu mengadakan perjumpaan tertutup dengan beberapa menteri utama dijangka membincangkan isu pelan damai, untuk mendapatkan sokongan mereka.

Sumber: Haaretz

Tandatangani Million Souls Fight For Gaza Petition!
http://www.gopetition.com/petitions/million-souls-fight-for-gaza.html

Menteri Ekonomi Israel Naftali bennett berkata beliau tidak bersetuju dengan syarat yang dikenakan Hama

Menteri Ekonomi Israel Naftali bennett berkata beliau tidak bersetuju dengan syarat yang dikenakan Hamas untuk pelan damai dan bercadang untuk mempengaruhi anggota kabinet untuk menolak pelan damai tersebut manakala Netanyahu cuba mempengaruhi menteri-menteri kabinet untuk menerimanya.

Sumber: Haaretz

Tandatangani Million Souls Fight For Gaza Petition!

http://www.gopetition.com/petitions/million-souls-fight-for-gaza.html

52% daripada pengundi di UK percaya bahawa Israel telah menggunakan kekerasan secara melampau di dalam operasi ketenteraan di Gaza

52% daripada pengundi di UK percaya bahawa Israel telah menggunakan kekerasan secara melampau di dalam operasi ketenteraan di Gaza. Hanya 19% dari responden menyatakan bahawa Israel bertindak secara berpatutan, manakala baki 29% berkata mereka tidak mempunyai maklumat.

Survey yang dijalankan oleh badan kajian terkemuka Britain ICM dan akhbar Theguardian tersebut menemuramah sejumlah 1002 responden berumur 18 tahun ke atas dari seluruh UK pada 8-10 Ogos yang lepas.

Sumber: Theguardian

Tandatangani Million Souls Fight For Gaza Petition!

http://www.gopetition.com/petitions/million-souls-fight-for-gaza.html

Zionis telah menangkap 4 orang penduduk Palestin

Terkini | Gaza 10.26 pm | Perang Hari ke-37

Pihak berkuasa Zionis telah menangkap 4 orang penduduk Palestin yang menyertai perarakan solidariti untuk Gaza yang diadakan di bandar Qalqilya selepas mereka menghalang pergerakan perarakan tersebut dengan menutup jalan- jalan di sana. Mereka turut merampas sebuah kereta yang dilengkapi pembesar suara. 

Sumber : Shehab News Agency

Gaza

Gambar | Gaza 10.37 pm | Perang Hari ke-37

Emir Qatar, Tamim bin Hammad dan Presiden Tunisia, Moncef Marzouki berbincang mengenai keadaan semenanjung Gaza melalui telefon petang tadi.

Qatar merupakan antara negara yang lantang mengutuk serangan Zionis ke atas Gaza.

Sumber : شبكة قدس الإخبارية

KL bimbang UNSC gagal tangani konflik Gaza


  • Hamzah ZainuddinHamzah Zainuddin

KUALA LUMPUR - Malaysia amat bimbang terhadap kegagalan Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSC) bertindak bagi menangani krisis terbaharu di Gaza, Palestin.   

Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin berkata beberapa infrastruktur sosial dan ekonomi yang penting termasuk milik Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) telah ranap akibat bedilan berterusan dari udara, laut dan darat oleh tentera Israel.

"Bahkan 11 pekerja Agensi Bantuan dan Kerja PBB (UNRWA) juga tidak terlepas daripada rejim Israel," kata beliau pada Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Luar Biasa Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) di Jeddah, Arab Saudi.

Teks ucapan Hamzah semasa mesyuarat peringkat Menteri Luar mengenai keadaan meruncing di Negara Palestin yang diduduki dihantar kepada Bernama, pada Selasa.   

Beliau menarik perhatian bahawa masyarakat antarabangsa harus menyoal UNSC mengapa nampaknya ia lumpuh dan tidak dapat bertindak terhadap penindasan dan pencerobohan yang terang-terang dilakukan oleh Israel terhadap Palestin.

"Kita harus bertanya sama ada sikap pilih kasih yang diamalkan sesetengah anggota Majlis Keselamatan menggalakkan Israel untuk bebas bertindak termasuk menggunakan kekerasan sewenang-wenangnya walaupun terhadap orang awam.   

"Pernahkah kita terfikir mengapa banyak keputusan dan resolusi yang diluluskan Majlis Keselamatan,  Pergerakan Negara-negara Berkecuali (NAM) dan OIC tidak pernah berjaya menamatkan penindasan Israel terhadap rakyat Palestin," beliau bertanya.

Hamzah berkata tindakan yang berkesan perlu diambil dengan segera bagi menamatkan kepungan Israel ke atas Palestin memandangkan masyarakat antarabangsa telah terlalu lama membenarkan Israel meneruskan pencerobohannya. - Bernama

Kekejaman Israel selesai jika AS tak campur tangan


  • Tun MahathirTun Mahathir

SEPANG - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, isu kekejaman Zionis Israel terhadap penduduk Palestin dapat dihentikan jika Amerika Syarikat menghentikan sokongan mereka terhadap Israel.   

Beliau berkata, keadaan itu juga menyebabkan penduduk Palestin menderita lebih 60 tahun.

"Isu Palestin hanya boleh diselesaikan jika Amerika Syarikat berhenti memberi sokongan kepada Israel. "Selagi Britain dan Amerika Syarikat tidak berhenti (memberi sokongan) ia tidak akan selesai," katanya kepada pemberita selepas majlis Pelepasan Misi Bantuan Kemanusiaan Biro Kebajikan Umno/Kelab Putera 1Malaysia ke Gaza, Palestin oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini hari ini.

Mengulas mengenai kedinginan negara Arab lain untuk menyelesaikan kemelut antara Israel dan Palestin, Dr Mahathir berkata, negara-negara Arab ini menganggap pejuang Hamas berbaik-baik dengan Ikhwanul Muslimin.

"Mereka (negara Arab) bermusuh dengan Ikhwanul Muslimin, jadi mereka tidak akan menolong dan berpendapat perkara tersebut akan menimbulkan masalah," katanya.

Beliau juga membidas Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) kerana tidak mampu menyelesaikan kemelut antara Palestin dan Israel.

Sementara itu mengenai sumbangan yang diberikan  rakyat Malaysia kepada Gaza, beliau berkata: "Saya berbangga semua rakyat Malaysia tidak kira kaum dan agama membantu rakyat Palestin di Gaza kerana di sana  berlaku penindasan dan ketidakadilan yang luar biasa".

Dalam perkembangan lain, beliau menganggap Kumpulan Negara Iraq dan jajahannya (ISIL) merupakan gerakan yang memecahbelahkan umat Islam dan tindakan mereka menembak orang Islam di Iraq tanpa belas kasihan amat menyedihkan.   

"Ini bukan cara orang Islam yang dibenarkan, Sesiapa yang campur ISIL mereka silap jalan dan tidak faham ajaran Islam yang sebenar," katanya. - Bernama

Empat rakyat Palestin cedera dipindah ke Turki

Seorang rakyat Palestin yang diusung ke ambulans selepas ketibaannya di lapangan terbang, awal semalam. - Foto Reuters
Seorang rakyat Palestin yang diusung ke ambulans selepas ketibaannya di lapangan terbang, awal semalam. - Foto Reuters
TURKI. Turki telah memindahkan empat rakyat Palestin yang cedera dari Gaza ke negara itu untuk mendapatkan rawatan, lapor Today Zaman.

Menurut laporan itu juga, Turki sedang berusaha untuk memindahkan lebih 200 orang lagi dalam misi bantuan fasa pertama tersebut.

Ambulans udara dari Kementerian Kesihatan Turki berlepas dari Tel Aviv dan telah mendarat di bandar Turki.

Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoglu , isterinya, Dr Sare dan Menteri Kesihatan, Mehmet Muezzinoglu menyambut pesakit-pesakit tersebut yang terdiri daripada tiga wanita dan seorang remaja di Lapangan Terbang Ankara Esenboga.

Rakyat Palestin yang cedera itu kemudiannya dibawa ke Hospital Penyelidikan dan Latihan Ankara Ataturk serta Hospital Penyelidikan dan Latihan Dıskagı Yıldırım Beyazıt dengan ambulans.

“Rakyat yang cedera dari Gaza telah mula tiba. Kami akan teruskan kerja kemanusiaan ini,” kata Davutoglu kepada pemberita ketika ditemui di lapangan terbang.

Davutoglu turut melahirkan harapannya agar genjatan senjata yang berlangsung antara Israel dengan Gaza akan diteruskan.

Menurutnya, usaha Turki itu merupakan hasil persetujuan pada koridor udara yang dicapai Amerika Syarikat, Turki, Qatar dan beberapa negara lain dalam mesyuarat 25 Julai lalu di Paris bagi memindahkan rakyat Palestin yang cedera.

Namun sebelum ini, ia tidak dapat dilaksanakan gara-gara pencabulan terhadap gencatan senjata selama 72 jam itu.

Empat rakyat yang cedera itu tiba di Turki sehari selepas Israel dan Palestin bersetuju untuk melaksanakan gencatan senjata lagi selama 72 jam.

Sementara Muezzinoglu berkata, 200 pesakit lagi akan dipindahkan ke Turki sekiranya tiada masalah dengan koridor udara.

Sebelum ini, Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan mengumumkan pemindahan itu selepas memenangi pemilihan Presiden berdasarkan keputusan tidak rasmi.

Selepas keputusan rasmi diketahui, Erdogan mengumumkan pula pelancaran koridor udara dalam ucapan kemenangannya, Ahad lalu.

Gaza tenang seketika

Penduduk yang tinggal di sekolah PBB mengambil peluang pulang ke rumah sejurus gencatan senjata berkuatkuasa.
Penduduk yang tinggal di sekolah PBB mengambil peluang pulang ke rumah sejurus gencatan senjata berkuatkuasa.
GAZA CITY - PALESTIN. Kehidupan seharian di Gaza kembali seperti biasa selepas Hamas dan Israel bersetuju untuk melaksanakan gencatan senjata terbaharu selama 72 jam bagi memberi peluang kepada kedua belah pihak untuk berunding di Kaherah.

Selepas lebih 12 jam genjatan senjata bermula, tiada tanda serangan akan tercetus daripada mana-mana pihak dan kedai serta perniagaan kembali dibuka kepada penduduk sekitar lapor Arab News.

Di luar sebuah sekolah Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNRWA), kenderaan dan keldai menunggu untuk membawa pelarian pulang semula ke rumah selepas lebih sebulan mendapatkan perlindungan di situ.

Sementara itu, PBB telah menamakan tiga pakar daripada suruhanjaya penyiasatan antarabangsa untuk menyiasat pencabulan hak asasi manusia dan jenayah perang yang dilakukan kedua-dua pihak dalam serangan tentera Israel ke atas Gaza.

Profesor undang-undang antarabangsa dari Kanada, William Schabas akan mengetuai panel bersama dua ahli lain iaitu veteran pakar hak asasi manusia PBB dari Senegal, Doudou Diene dan peguam British-Lubnan, Amal Alamuddin.

Kesemua panel dijangka menghantar laporan kepada Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada Mac tahun depan. 

Gaza: Mesir serah cadangan gencatan senjata


2014/08/13 - 07:44:20
KAHERAH: Mesir menyerahkan cadangan gencatan senjata kepada Israel dan Hamas bertujuan menamatkan konflik selama sebulan selepas perunding bertemu pada hari kedua bagi menyelesaikan krisis dan meredakan ketegangan di Semenanjung Gaza, kata pegawai Palestin awal hari ini.

Pegawai Palestin berkata, kandungan cadangan yang dinyatakan Mesir ialah supaya pengepungan Israel di Gaza ditamatkan sekali gus dapat meredakan suasana di kawasan berkenaan.


Bagaimanapun, perkara utama yang masih tidak dipersetujui termasuk tuntutan kumpulan Hamas supaya pengepungan ditamatkan sepenuhnya dan Israel pula meminta Hamas menghentikan serangan dijangka dibincangkan kemudian.

Sekiranya kedua-dua pihak bersetuju terhadap cadangan terbabit, ia akan memberi kesan signifikan kepada Palestin di Gaza dan memudahkan pergerakan penduduk dan barangan ke Tebing Barat.

Eksport Gaza dan perniagaan lain terjejas teruk akibat sekatan yang dikenakan di wilayah Israel dan Mesir selepas Hamas menguasai Gaza pada 2007. - AP 

Mula dengan seratus


Sepang: Kelab Putera 1 Malaysia (KP1M) merancang untuk membawa balik 100 kanak-kanak dan wanita Palestin yang cedera akibat bedilan rejim Zionis untuk mendapatkan rawatan susulan di Malaysia.
Presiden KP1M Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata pihaknya sedang berbincang dengan beberapa hospital di Gaza untuk memilih pesakit yang boleh dibawa menaiki kapal terbang. 
"Kita akan meminta kerjasama daripada pihak Air Asia untuk menyediakan pesawat sekiranya perancangan ini berjaya," katanya sebelum berlepas mengetuai Misi Bantuan Kemanusiaan Ke Gaza KP1M di KLIA malam ini. 

Antara hospital yang berminat untuk memberi kerjasama setakat ini adalah Institut Jantung Negara.
Foto
PETUGAS Hospital Al Najar mengangkat kanak-kanak yang cedera akibat serangan udara Zionis.

Bagaimanapun belum ada perancangan susulan untuk pesakit selepas mereka sembuh.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/12

Yahudi rai derita di Gaza


Gencatan senjata selama 72 jam dipersetujui Hamas dan Israel itu membolehkan penduduk di kedua-dua wilayah meninggalkan pusat perlindungan dan kembali ke rumah. 
Namun, nasib mereka tidak sama. 

Di Ashkelon di utara Israel, orang awam beramai-ramai berkunjung ke pantai untuk bersuka-ria ketika penduduk Gaza hanya mengenal kesedihan bukan saja akibat kemusnahan rumah, malah sesetengahnya kehilangan ahli keluarga dan saudara-mara.
Foto
PANTAI Ashkelon menjadi tumpuan penduduk Israel bercuti selepas perang terhenti seketika mulai kelmarin.

Bagaimanapun, pagi semalam (waktu tempatan) pelajar sekolah menengah di Gaza cuba kembali ke kehidupan biasa.

Di jalanan ramai pelajar pergi ke sekolah masing-masing untuk mengambil sijil tamat pembelajaran selepas kementerian pelajaran mengumumkan ia boleh dituntut. 

Orang dewasa pula berbaris untuk membeli minyak bagi menghidupkan generator, manakala pekerja komunikasi memperbaiki kabel yang rosak. 

Di bank pula lebih ramai orang berbaris untuk mengeluarkan wang dari mesin juruwang automatik. 

Harapan menamatkan pertumpahan darah di Gaza itu hidup semula selepas gencatan senjata 72 jam kali kedua dicapai. 

Sebelum ini tentera Zionis Israel menghujani penduduk Palestin dengan bom dari darat, laut dan udara menyebabkan hampir 2,000 orang terbunuh yang kebanyakannya orang awam.- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/13

Perbincangan gencatan senjata Israel-Hamas diteruskan di Kaherah


AZZAM (dua dari kanan) meninggalkan lokasi rundingan gencatan senjata di sebuah hotel di Kaherah semalam.


KAHERAH - Perbincangan mengenai gencatan senjata melibatkan Israel dan Hamas masuk hari kedua semalam dalam usaha untuk mencapai persetujuan bagi melanjutkan tempoh gencatan di Semenanjung Gaza.
Pergerakan Hamas menuntut supaya sekatan sempadan Israel-Mesir dibuka semula, manakala Israel mahukan semua persenjataan Hamas dilucutkan dalam rundingan itu.
Tentera Israel berkata, tiada pertempuran berlaku antara kedua-dua belah pihak ketika perbincangan berlangsung sepanjang malam kelmarin.
Gencatan senjata selama 72 jam itu diumumkan pada Isnin lalu selepas rejim Zionis melancarkan kempen ketenteraan di Gaza sejak 8 Julai lalu.
Peperangan yang meletus di Gaza telah mengorbankan lebih 1,900 penduduk Palestin.
Kebanyakan yang terkorban itu merupakan orang awam.
Dalam pada itu, sebanyak 67 warga Israel terbunuh dan tiga daripada mereka merupakan askar.
Beberapa wakil Israel kembali ke ibu negara Mesir semalam bagi meneruskan rundingan mengenai gencatan senjata itu.
Seorang pegawai kanan Israel bagaimanapun berkata, perkembangan rundingan pada hari pertama tidak begitu memberangsangkan.
"Perbezaan antara kedua-dua belah pihak sangat besar dan tidak ada perkembangan yang berlaku dalam rundingan itu," katanya.
Anggota delegasi Palestin pada Isnin lalu berkata, Israel menawarkan beberapa kemudahan bagi meningkatkan taraf hidup 1.8 juta penduduk Gaza.
Antara kemudahan yang mahu ditingkatkan itu adalah bagi membenarkan trak membawa barangan dari wilayah Israel ke Gaza. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0813&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3ADoiEtGq 
Hakcipta terpelihara