Wednesday, 28 May 2014

Flotila : Mahkamah arah komander Israel ditahan


ISTANBUL 27 Mei - Mahkamah Turki mengarahkan penahanan empat bekas ketua tentera Israel yang terlibat dalam terhadap konvoi flotila bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza, Palestin pada 2010 yang menyebabkan sembilan aktivis hak asasi manusia terbunuh.
Menurut peguam, Cihat Gokdemir, mahkamah meminta polis antarabangsa, Interpol mengeluarkan waran tangkap antarabangsa ke atas empat komander Israel itu bagi membantu siasatan kes, lapor agensi berita, Al-Jazeera hari ini.
Pendakwa raya Turki mahu hukuman penjara seumur hidup dijatuhkan terhadap bekas Ke­tua Turus Tentera Israel, Gaby Ashkenazi; Panglima Angkatan Tentera Laut, Eliezer Marom, Pengarah Risikan Ketenteraan, Amos Yadlin dan bekas Pengarah Risikan Tentera Udara, Avishai Levy.
Keputusan mahkamah yang di­keluarkan semalam itu adalah se­bahagian daripada proses per­bicaraan yang tidak dihadiri keempat-empat tertuduh yang dikemukakan oleh kumpulan hak asasi, Yayasan Bantuan Kemanusiaan (IHH) dan keluarga mangsa pada 2012.
Perbicaraan itu turut diadakan berikutan rundingan antara bekas sekutu Turki dan Israel bagi menamatkan pertelingkahan di­plo­matik antara dua negara tersebut ekoran kejadian serangan kapal itu.
Keputusan mahkamah berkenaan dilihat boleh menjejaskan usaha perdamaian antara Turki dan Israel.
Seorang pegawai Israel memberitahu, keputusan mahkamah itu adalah hasutan yang tidak boleh diterima, manakala pihak pegawai Turki menjelaskan, usaha untuk mendapatkan bayaran pampasan kematian mangsa sedang dijalankan.
Namun, media tempatan sebe-lum ini melaporkan, Israel berkeras supaya sebarang perjanjian bersyarat dalam dakwaan terhadap tenteranya digugurkan.
Pada 31 Mei 2010, sembilan aktivis warganegara Turki maut selepas kapal Mavi Marmara yang mengetuai konvoi flotila bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza diserang komando Israel.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140528/lu_08/Flotila-Mahkamah-arah-komander-Israel-ditahan#ixzz32xaa9rhq
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Palestin perkenal kerajaan perpaduan Khamis


GAZA CITY 28 Mei - Presiden Palestin, Mahmoud Abbas akan memperkenalkan sebuah kerajaan perpaduan yang dibentuk menerusi penyatuan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dan pergerakan Hamas, esok sekali gus menamatkan pentadbiran berasingan di Tebing Barat dan Gaza.
"Kami telah selesai membincangkan tentang kerajaan konsensus nasional," kata seorang utusan Mahmoud dari pergerakan Fatah, Azzam al-Ahmed, semalam selepas proses perbincangan di Gaza bersama pemimpin-pemimpin Hamas.
"Pengumuman itu akan dibuat dua hari lagi oleh Presiden,'' tambah beliau. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140528/lu_04/Palestin-perkenal-kerajaan-perpaduan-Khamis#ixzz32xZEWfoE
© Utusan Melayu (M) Bhd