Thursday, 24 October 2013

Masyaal dan Haniyyeh Menyeru Intifada Ketiga

Berita | Masyaal dan Haniyyeh Menyeru Intifada Ketiga 

Ketua biro politik Hamas, Khaled Mashaal berkata Tebing Barat semakin bersedia untuk satu lagi pusingan konfrontasi menentang penjajahan Israeli dan pengisytiharan intifada baru bakal menjelang.

Mashaal membuat ucapannya semasa perayaan untuk Jerusalem dianjurkan di ibu negara Qatar, Doha oleh kumpulan Palestinian; Hawiyya dan Belia Untuk Jerusalem (Youth for Jerusalem).

"Para penindas, musuh dan pesaing yang menindas rakyat kita di Tebing Barat , tetapi hari ini ia semakin rancak dan semakin bersedia untuk pusingan baru. Ia tidak akan mengambil masa yang lama untuk kalian melihat apa yang kalian inginkan, Insya-Allah” kata Mashaal. Pemimpin Hamas menegaskan bahawa perjuangan yang akan datang menentang penjajahan Israel adalah untuk membebaskan Masjid Al-Aqsa dan menggesa rakyat Palestin dan Negara-negara Arab dan Islam tidak melupakan Jerusalem dan masjidnya yang mulia.

Dalam pada itu, Perdana Menteri Palestin, Ismail Haneyya berkata "Kes tahanan Palestin akan sentiasa dalam perhatian kita dan tidak akan ditutup sehingga semua tahanan dibebaskan", menyeru orang-orang Islam dari Tangier, Morocco hingga di Jakarta, Indonesia untuk mengambil bahagian dalam Intifada tersebut."

Dalam ucapan pada hari Sabtu menandakan ulang tahun kedua perjanjian pertukaran banduan Wafa al-Ahrar, Haneyya berjanji untuk membebaskan semua tahanan dari penjara Israel, mengatakan bahawa pembebasan mereka adalah keutamaan kerajaannya.

Al-Qassam, sayap ketenteraam Hamas, memperoleh kemenangan besar dengan mencapai perjanjian pertukaran dengan memastikan penawanan Shalit selama lima tahun dan membebaskan lebih daripada satu ribu tahanan, katanya. Perdana Menteri di Gaza itu mengesahkan bahawa beribu-ribu pihak di atas tanah dan di bawah tanah sedang membuat persediaan untuk pertempuran pembebasan Palestin.

Perdana Menteri memberi amaran kepada perancangan Israel untuk membahagikan Masjid al-Aqsa dan ruang sementara dengan membenarkan pembangun (settler) dan askar Israel untuk masuk ke Masjid al -Aqsa sebagai usaha merobohkannya.

Haneyya menyeru untuk memperhebatkan kehadiran rakyat Palestin di Masjid al-Aqsa, memuji gerakan popular dan bersenjata Palestin di Tebing Barat. Beliau mengutuk semua bentuk penyelarasan keselamatan dan penindasan terhadap penunjuk perasaan di Tebing Barat serta memuji usaha terbaru penunjuk perasaan di Tebing Barat ." Tidak akan ada keselamatan atau kestabilan di rantau ini selagi Masjid Al-Aqsa dalam bahaya, tegas beliau.

Sumber: PWR

Admin HR

Israel langgar gencatan senjata

Israel langgar gencatan senjataBeberapa kereta kebal dilihat memasuki timur Genting Gaza.

BANDAR GAZA - PALESTIN. Rejim Zionis didakwa berterusan melanggar perjanjian gencatan senjata yang ditandatangani bersama Hamas November lalu.

Isnin lalu, aktivis mendakwa beberapa kenderaan tentera, termasuk lima jentolak, dilihat memasuki sempadan dan memusnahkan kawasan pertanian penduduk di timur Genting Gaza.

Jurucakap tentera memberitahu tindakan itu kononnya diambil untuk menghapuskan bahan letupan yang ditemui di kawasan tersebut.

Dalam perkembangan lain, Presiden Palestin Mahmoud

Abbas turut memberi amaran kepada Israel.

"Jika rundingan damai pada kali ini gagal, Palestin tidak sepatutnya dipersalahkan dalam hal tersebut kerana ia berpunca daripada kedegilan Israel," jelasnya pada laporan PIC.

Akhbar Israel, Maariv melaporkan proses rundingan damai itu hampir tidak berjaya, bulan lalu selepas kedua-dua pihak gagal mencapai kata putus berhubung kawalan tentera di sempadan timur Timur Barat dan Jordan.

Difahamkan, rejim Zionis berterusan mempertahan keangkuhan mereka kerana mahu mengekalkan kedudukan tenteranya di Lembah Jordan.