Thursday, 30 July 2015

Hamas kritik UNRWA


Hamas kritik UNRWA
UNRWA memutuskan untuk mengurangkan bantuan kepada pelarian Palestin.
GENTING GAZA - PALESTIN. Gerakan Hamas mengkritik tindakan Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) kerana mengehadkan perkhidmatan mereka kepada pelarian Palestin.

Menurut Press TV, kritikan itu dibuat selepas agensi antarabangsa itu mengumumkan bahawa mereka telah mengurangkan bantuan kepada kumpulan pelarian termasuk yang tinggal di Genting Gaza akibat kekurangan dana pada Sabtu lalu.

Jurucakap Hamas menegaskan tindakan UNRWA itu hanya akan memburukkan lagi situasi di wilayah tersebut yang masih berdepan sekatan haram Israel.

Terdahulu, agensi di bawah PBB itu turut memaklumkan bahawa mereka mungkin terpaksa menangguhkan sesi persekolahan di kira-kira 700 sekolah di Timur Tengah akibat masalah kewangan tersebut.

"Langkah itu hanya permainan politik yang direka untuk menghapuskan sektor pendidikan dengan menjadikan masalah teknikal dan kewangan sebagai alasan semata-mata," katanya lagi.

Hamas turut menggesa Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) supaya memikul tanggungjawab untuk mengatasi masalah yang dihadapi pelarian Palestin.

Khamis lalu, Penyelaras Khas PBB, Nickolay Mladenov memberi amaran bahawa UNRWA kini mengalami masalah kekurangan dana berjumlah lebih AS$100 juta (RM381 juta) yang mungkin boleh membawa kepada penutupan ratusan sekolah di rantau Arab.  

Difahamkan, lebih 1,258,550 pelarian Palestin berdaftar ditempatkan di lapan kem penempatan di Genting Gaza manakala 762,280 lagi berada di 19 kem pelarian di Tebing Barat. - Press TV

Peneroka haram dihalau Zionis


Penduduk Yahudi diusir polis sempadan Israel

Seorang gadis bertengkar dengan polis sempadan Zionis selepas
Seorang gadis bertengkar dengan polis sempadan Zionis selepas Mahkamah Tinggi Israel mengarahkan perobohan bangunan serta kediaman-kediaman haram di kawasan penempatan Yahudi Beit El , berhampiran Ramallah, Tebing Barat, semalam. REUTERS
TEL AVIV 28 Julai - Beratus-ratus penduduk penempatan haram Yahudi bertempur dengan pihak polis sempadan Israel di Tebing Barat awal pagi ini berhubung pembinaan dua buah bangunan tanpa permit di utara Ramallah.
Menurut seorang saksi, pertempuran meletus selepas polis sempadan Israel mengepung dan mengambil alih dua buah bangunan berhampiran kawasan penempatan haram di Beit El di utara Ramallah yang dibina tanpa permit.
Seorang jurucakap tentera Israel berkata, pihaknya bertindak mengerahkan anggota polis sempadan ke Beit El menjelang operasi merobohkan bangunan-bangunan haram di kawasan berkenaan.
Bagaimanapun, rata-rata penduduk enggan keluar dari kediaman mereka sehingga memaksa anggota polis menggunakan kekerasan mengusir mereka keluar.
Dalam pada itu, ratusan penduduk haram turut bersembunyi di sebuah penempatan haram di Sanur, utara Tebing Barat yang telah dikosongkan kira-kira 10 tahun lalu sebagai sebahagian daripada pelan pengunduran Israel 2005.
Antara penduduk penempatan haram itu ialah kumpulan rahib, pemimpin utama pro-Yahudi, dan puluhan keluarga yang pernah dihalau keluar dari Sanur sedekad lalu.
Pihak berkuasa Israel telah memberikan tempoh sehingga 2 petang waktu tempatan agar mengosongkan lokasi tersebut atau berdepan dengan tindakan susulan. – DPA
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/peneroka-haram-dihalau-zionis-1.118065#sthash.9t5Ajy27.dpuf

Jenayah perang Israel


Amnesty ada bukti kukuh libatkan imej satelit, gambar
30 Julai 2015 1:41 AM


BAITULMAQDIS 29 Julai - Amnesty International me­nyatakan satu analisis se­rangan Israel di Genting Gaza ekoran penangkapan seorang askarnya dalam perang pada tahun lepas di wilayah Palestin, menunjukkan ‘bukti kukuh’ berlakunya jenayah perang.
Badan hak asasi manusia itu meminta mereka yang bertanggungjawab melakukan kesalahan tersebut didakwa ketika Amnesty International menerbitkan analisis terperinci operasi ketenteraan Israel melibatkan keterangan saksi, imej satelit, gambar, dan video.
“Terdapat bukti kukuh tentera Israel melakukan jenayah perang dalam serangan di kawasan perumahan di Rafah untuk menggagalkan penangkapan Leftenan Hadar Goldin, dan tidak mempedulikan nyawa orang awam.
“Rejim Yahudi melancarkan siri serangan tanpa melakukan siasatan terperinci,’’ kata Pengarah Program Asia Barat dan Afrika Utara, Amnesty International, Philip Luther dalam satu kenyataan.
Israel menafikan tuduhan tersebut dan menyifatkan laporan Amnesty International sebagai salah ekoran pendekatan, fakta, dan analisis perundangan yang cacat.
Analisis tersebut membabitkan kejadian yang berlaku pada 1 Ogos tahun lalu apabila Goldin ditangkap sejurus satu gencatan senjata diumumkan.
Goldin kemudian diumumkan mati.
Ekoran kematian Goldin, tentera Israel telah melaksanakan Arahan Hannibal yang merupakan satu prosedur membenarkan tindakan balas ketenteraan untuk menyelamatkan askar yang ditangkap.
Israel mengebom bandar Rafah dan kawasan sekitar di selatan Genting Gaza berdekatan sempadan Mesir.
“Tentera Zionis melancarkan serangan bom bertubi-tubi tanpa amaran ketika orang ramai berada di jalan raya dan di dalam kenderaan. Mereka ini menjadi sasaran.
“Saksi turut menceritakan keadaan huru-hara di lokasi serangan ketika api marak akibat bedilan jet-jet pejuang F-16. Helikopter dan drone turut melancarkan serangan udara ke jalan-jalan, mengenai orang ramai yang berjalan kaki ketika ambulans dan kenderaan lain membawa mangsa yang cedera ke hospital,” jelas Amnesty International. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/jenayah-perang-israel-1.118486#sthash.vj2IigtS.dpuf