Wednesday, 18 March 2015

Selama 15 Hari, Warga Palestina Dilarang Masuki Al-Aqsa oleh Israel

https://www.islampos.com/selama-15-hari-warga-palestina-dilarang-masuki-al-aqsa-oleh-israel-170558/

2 tentara Israel
POLISI Israel melarang warga Palestina pada Selasa (17/3/2015) memasuki kompleks Al-Aqsa selama 15 hari, dan memperpanjang penahanan tiga pemuda yang sebelumnya ditangkap.

Abeer Bashir dari Kabol di utara Israel dilarang al-Aqsa selama 15 hari dan menandatangani jaminan pihak ketiga dari 5000 shekel ($ 1.250), kata pengacara Ramzi Kteilat dari Qudsuna HAM Organisasi.
Dia menambahkan bahwa polisi Israel juga memperpanjang penahanan Mohammad Deeb dari al-Jadida, Mustafa Mwasif dari Tamra, dan Shadi Sha’abneh dari Akko, yang dituduh menyerang seorang perwira polisi dan menyebabkan kerusuhan.
Seorang juru bicara polisi Israel tidak segera merespon ketika Ma’anmenanyakan informasi lebih lanjut tentang insiden hari Selasa.
Pasukan Israel sering mencegah warga Palestina memasuki kompleks Al-Aqsa, yang duduk tepat di atas Western Wall plaza dan rumah kedua Dome of the Rock dan Al-Aqsha, yang merupakan tempat suci ketiga dalam Islam, demikian Ma’an. [fh/Islampos]

Rezim Bashar Siksa 18 Pengungsi Palestina Hingga Tewas

https://www.islampos.com/rezim-bashar-siksa-18-pengungsi-palestina-hingga-tewas-170457/

pengungsi yarmouk

JUMLAH pengungsi Palestina yang meninggal akibat penyiksaan di penjara Suriah terus bertambah. Demikian dikatakan the Action Group for Palestinians of Syria, seperti dilansir Middle East Monitor, Selasa (17/3/2015).
Menurut kelompok tersebut, ke-18 mayat warga Palestina  berasal dari kamp pengungsi Yarmouk. Identifikasi para jenazah tersebut berhasil terungkap dari sejumlah foto yang bocor.
Dari gambar-gambar tersebut menunjukkan puluhan mayat tawanan disiksa sampai mati di penjara-penjara Suriah.
Kelompok ini mengumumkan sebelumnya bahwa mereka telah mendokumentasikan pembunuhan hampir 315 pengungsi Palestina di bawah penyiksaan di penjara Suriah. [rn/Islampos]

Netanyahu tetap tak iktiraf Palestin jika kekal PM


Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
BAITULMAQDIS - PALESTIN. Ketika ditanya pemberita sama ada Palestin tetap tidak akan diiktiraf jika beliau terus kekal terpilih sebagai Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menjawab, "Ya".

Hari terakhir kempen pilihan raya, Netanyahu akhirnya mengaku akan terus membangunkan penempatan haram Israel di Palestin.

Israel ketika ini akan menghadapi pilihan raya umum untuk memilih perdana menteri untuk penggal baharu.

Untuk rekod, Netanyahu menjawat jawatan perdana menteri selama enam tahun dan kekal sebagai personaliti paling dominan dalam politik Israel, namun menyaksikan popularitinya menjunam kebelakangan ini.

Pemerintahan 'King Bibi' dicabar

Berdasarkan undian, majoriti berpendapat parti pimpinan Netanyahu, Likud bergerak perlahan dibelakang parti Zionist Union yang diterajui Isaac Herzog.

Herzog sebelum ini berjanji untuk menghidupkan kembali penjanjian damai di antara Israel dan Palestin, juga memperbaiki hubungan dengan Amerika Syarikat (AS) dan mengurangkan jurang antara golongan kaya dengan golongan miskin.

Netanyahu mungkir janji

Menurut sebuah temuramah oleh NRG News, Netanyahu memberitahu bahawa mengembalikan wilayah Palestin akan memberikan peluang untuk golongan ekstremis untuk menyerang Israel.

Kenyataan tersebut merupakan yang terbaru dan paling jelas membuktikan Netanyahu mengkhianati janjinya sendiri untuk memberi kemerdekaan kepada negara Palestin, seperti yang diucapkan beliau pada tahun 2009.

Tahun-tahun seterusnya menyaksikan dua rundingan damai gagal dan Netanyahu terus membangunkan penempatan di Palestin.

Netanyahu ikrar tiada negara Palestin


Netanyahu ikrar tiada negara Palestin
Netanyahu (kanan) bercakap kepada media selepas membuang undi di pusat pengundian Baitulmaqdis, semalam. - Foto EPA
BAITULMAQDIS - PALESTIN. Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berkata, beliau tidak akan mengiktiraf pembentukan negara Palestin jika memenangi pilihan raya negara tersebut.

Tindakan beliau dilihat cuba memancing undi bagi mengetepikan parti berhaluan kiri, Kesatuan Zionis beberapa jam sebelum hari pengundian, semalam.

Netanyahu berkata, tindakan menyerahkan tanah kepada orang Palestin akan membahayakan Israel kerana memudahkan negara itu diserang oleh puak ekstremis Islam.

"Kita akan terus mengukuhkan Baitulmaqdis. Jadi, ia tidak akan diserahkan kepada Palestin," katanya.

Beliau turut berikrar untuk tidak membenarkan rakyat Palestin menubuhkan ibu negara di sektor timur selain berjanji membina beribu-ribu penempatan haram Yahudi.

Status Baitulmaqdis merupakan isu sensitif yang menghalang usaha damai Palestin-Israel sejak beberapa dekad lalu.

Palestin mahu menubuhkan negara Palestin di Gaza dan Tebing Barat dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negara, manakala Israel mengisytiharkan Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya yang tidak boleh dibahagi.

Sepanjang kempen pilihan rayanya, Netanyahu berulang kali menuduh pemimpin Kesatuan Zionis, Isaac Herzog dan bekas ketua perunding damai, Tzipi Livni bersedia untuk menggugurkan tuntutan Israel ke atas Baitulmaqdis. - AFP

Pilihan raya paling sengit

Baitulmuqaddis
Berjuta-juta penduduk Israel keluar mengundi semalam dalam pilihan raya umum yang dianggap paling sengit antara parti pimpinan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan parti pembangkang.
Sebelum pengundian berlangsung Netanyahu cuba membuat rayuan terakhir dengan menolak pembentukan sebuah negara Palestin.
Tinjauan pendapat sebelum ini meramalkan parti Kesatuan Zionis yang berhaluan kiri bakal memenangi banyak kerusi.
Keputusan pilihan raya itu dilihat bakal menentukan prospek rundingan damai Asia Barat yang baru dan hubungan Israel dengan sekutu rapatnya, Amerika Syarikat yang kini berdepan masalah.
Seramai 5.8 juta penduduk layak untuk mengundi dalam pilihan raya Knesset atau Parlimen Israel ke-20 yang mempunyai 120 kerusi.
Pengundi mempunyai masa sehingga pukul 10 malam (4 pagi waktuMalaysia) untuk mengundi dan selepas tiga jam pusat pengundian dibuka sejumlah 13.7 peratus pengundi sudah melaksanakan tugas mereka.
Keputusan tinjauan pendapat selepas pengundi mengudi akan diumumkan beberapa minit selepas pusat pengundian ditutup sekali gus memberi gambaran awal berhubung keputusan pilihan raya berkenaan.
Sejumlah pengundi tiba awal di sebuah pusat pengundi di sini yang dihiasi dengan kain rentang dan bendera parti Kesatuan Zionis berwarna biru dan putih.
“Saya mahu lihat Netanyahu ‘hilang’ selepas ini.
“Isu paling penting adalah hubungan dengan Palestin,” kata seorang wanita berusia 50-an, Shulamit Laron.
“Sudah pasti saya mengharapkan perubahan tetapi saya meragui keadaan akan berubah,” tambahnya.
Di bandar Haifa yang menjadi penempatan penduduk Arab-Yahudi, seramai 50 orang berbaris di sekolah Ahmediya.
“Ini kali pertama saya melihat ramai penduduk di sini mengundi,” kata seorang penduduk Arab Israel, Ehab Hamam, 37.
“Bagi penduduk Arab di sini, mengundi dalam pilihan raya umpama menunjukkan hak bahawa kami wujud di sini,” jelasnya.
Proses pengundian semalam adalah pilihan raya umum ketiga sejak 2009 dan dianggap cabaran terbesar Netanyahu, 65, untuk kekal berkuasa bagi penggal ketiga berturut-turut.
Tinjauan pendapat terakhir mendapati pemimpin parti Kesatuan Zionis, Isaac Herzog memperoleh majoriti tiga hingga empat kerusi berbanding parti Likud pimpinan Netanyahu.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 18 Mac 2015 @ 5:18 AM


POSTER Netanyahu dirosakkan berhampiran sebuah pusat mengundi di penempatan Yahudi di Tebing Barat, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/37688#sthash.uIEXgvF1.dpuf

Netanyahu tidak sokong pembentukan negara Palestin

Benjamin NETANYAHU (tengah) melambai selepas berkempen sempena
BENJAMIN NETANYAHU (tengah) melambai selepas berkempen sempena Pilihan Raya Umum Israel di bandar Ashkelon, kelmarin. REUTERS
BAITULMAQDIS 17 Mac. – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanya­hu berkata, negara Palestin tidak akan diwujudkan jika beliau dipi­lih semula pada pilihan raya umum Israel kali ini, kempen terakhir beliau menjelang hari pengundian hari ini bagi menarik sokongan pengundi.
Beliau berkata, jika pemben­tukan negara Palestin diterima, keselamatan Israel akan tergugat dan ia akan menyebabkan Israel terpaksa menyerahkan penguasaannya ke atas Baitulmaqdis.
“Kami akan terus membina dan mengukuhkan Baitulmaqdis, jadi pembahagian bandar itu tidak akan dibenarkan berlaku dan ia akan te­rus kekal menjadi satu bandar yang tidak terpisah selama-lamanya,” ujarnya semasa melawat Har Homa, sebuah kawasan penempatan ha­ram Yahudi yang bercantum de­ngan timur Baitulmaqdis.
Netanyahu yang berhasrat untuk memerintah bagi penggal ketiga berturut-turut juga berikrar tidak akan membenarkan rakyat Palestin menjadikan timur Baitulmaqdis sebagai ibu negara Palestin dan berjanji akan membina ‘beribu-ribu’ lagi pe­nempatan haram Yahudi.
Penduduk Palestin mahu menjadikan timur Bailtulmaqdis sebagai ibu negara bagi negara Pa­lestin yang bakal ditubuhkan, dan tindakan Israel terus membina penempatan haram Yahudi di kawasan itu menimbulkan kemarahan masyarakat antarabangsa, yang melihat pembinaan penempatan haram Yahudi tersebut menjadi penghalang kepada perdamaian.
Sepanjang kempen, Netanyahu berulang kali menuduh pemimpin Kesatuan Zionis, Isaac Herzog dan bekas anggota perunding damai Israel, Tzipi Livni bersedia melepaskan rancangan Israel untuk menjadikan Bailtulmaqdis sebagai ibu negara Israel.
Tetapi kenyataan Netanyahu paling lantang ialah apabila beliau ditanya oleh pemberita laman web NRG, portal berita sayap kanan tentang apakah benar negara Palestin tidak akan ditubuhkan jika beliau dipilih semula.
“Sama sekali tidak,” jawab Netanyahu, walaupun beliau pada 2009 telah meluluskan rancangan menubuhkan dua buah negara yang terletak sebelah-menyebelah.
Beliau kemudian memberitahu radio awam bahawa penyelesaikan me­lalui pembentukan dua buah negara kini tidak lagi relevan, dan menambah kata, ‘realiti (keadaan) telah ber­ubah’ dan ‘mana-mana wilayah yang diserahkan (kepada Palestin) akan diambil alih oleh kumpulan militan’.
Netanyahu mendakwa jika pesaingnya dipilih, mereka akan memperjudikan keselamatan Israel dan mereka juga akan melepaskan pe­nguasaan Israel ke atas Baitulmaqdis.
Keputusan awal pengundian dijangka diumumkan esok dan keputusan akhir akan diumumkan pada 25 Mac ini. - AFP/dpa
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/netanyahu-tidak-sokong-pembentukan-negara-palestin-1.70730#sthash.hYLhzZJ1.dpuf

Yasser Arafat tidak diracun - Pakar Perancis

Yasser Arafat (tengah) dikelilingi beberapa orang doktor ketika
YASSER Arafat (tengah) dikelilingi beberapa orang doktor ketika dirawat di Hospital Percy de Clamart, Perancis pada 2004. Agensi
PARIS 17 Mac – Pakar Perancis menegaskan, bekas pemimpin Pa–lestin, Yasser Arafat mati bukan kerana diracun, keputusan yang diperoleh selepas menjalankan kajian semula terhadap beberapa bahan bukti.
Pendakwa raya, Catherine ­Denis berkata, tidak wujud sebarang kekeliruan berhubung kematian Yasser yang sebelum ini menimbulkan banyak keraguan dan khabar angin berbentuk konspirasi.
Katanya, pakar Perancis mendapati bahawa bahan polonium-210 dan plumbum-210 yang dijumpai di dalam kubur Yasser, datang daripada alam sekitar.
Keputusan kajian semula itu, selari dengan yang dijalankan oleh pakar Perancis pada tahun 2013 serta keputusan ujian pakar dari Rusia.
Punca kematian Yasser mula menimbulkan keraguan selepas ujian biologi terhadap sampel beberapa barangan peribadi beliau yang dijalankan di Lausanne, Switzerland mendapati terdapat ‘bahan polonium yang tidak normal’, sekali gus timbul syak bahawa pemimpin itu telah diracun.
Yasser meninggal dunia pada 11 November 2004 ketika berusia 75 tahun di Hospital Percy de Clamart, berhampiran Paris, selepas me­ngalami masalah sakit perut.
Isteri Yasser, Suha Arafat membuat aduan di Mahkamah Nanterre pada tahun 2012 apabila mendakwa suaminya telah dibunuh sehingga membawa kepada penyiasatan terperinci berhubung aduan itu. 
 AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/yasser-arafat-tidak-diracun-pakar-perancis-1.70709#sthash.nJnoO19c.dpuf