Wednesday, 7 September 2016

Abbas, Netanyahu sedia berunding


7 SEPTEMBER 2016
Abbas, Netanyahu sedia berunding

Abbas, Netanyahu sedia berunding Abbas (kiri) dilaporkan bersetuju untuk berunding secara langsung dengan Netanyahu di Rusia.
MOSCOW - RUSIA. Presiden Palestin, Mahmoud Abbas bersetuju untuk berunding secara langsung dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di Rusia, menurut agensi berita Interfax, kelmarin.

Terdahulu, pejabat Netanyahu memaklumkan pemimpin itu telah mempertimbangkan tawaran Presiden Rusia, Vladimir Putin.

"Netanyahu bersedia dengan rundingan seumpama itu selepas beliau mengadakan pertemuan dengan Timbalan Menteri Luar dari Moscow, Mikhail Bogdanov di Tel Aviv," kata jurucakap pejabat tersebut dalam satu kenyataan.  

Menurutnya lagi, pemimpin Parti Likud itu sentiasa sedia untuk bertemu dengan Abbas tanpa sebarang prasyarat.

Sebelum ini, Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi juga pernah menyatakan hasrat Putin untuk menganjurkan sidang kemuncak Israel-Palestin bagi menghidupkan semula rundingan damai yang tertangguh sejak 2014. - Agensi

Tanpa pencerobohan Zionis, ekonomi Palestin mampu pulih

RABU, 7 SEPTEMBER 2016 @ 10:30 AM
 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).   
BAITULMAQDIS: Ekonomi Palestin mampu pulih dan berkembang dua kali ganda berbanding sekarang jika Gaza dan Tebing Barat tidak diceroboh rejim Zionis, menurut satu laporan disediakan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Dokumen yang memperincikan 'kos ekonomi mengejut' penjajahan Israel disiarkan oleh Persidangan mengenai Perdagangan dan Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCTAD) pada Selasa. "Ekonomi Palestin boleh berkembang sekurang-kurangnya dua kali ganda tanpa pencerobohan Israel," menurut laporan.

Antara faktor utama bagi kadar pengangguran tinggi dan kemiskinan tegar adalah 'rampasan terhadap tanah, air dan sumber semula jadi lain milik penduduk Palestin'. Ia menambah 'had pergerakan ke atas penduduk dan barangan; pemusnahan aset dan pangkalan produktif', turut menjadi faktor penyumbang dalam kes itu.

 Menurut anggaran terbaru Biro Statistik Pusat Palestin, hampir 27 peratus penduduk wilayah autonomi itu menganggur. Sementara itu, UNCTAD mendedahkan lebih 66 peratus penduduk Palaestin tidak mendapat bekalan makanan mencukupi tahun lalu.

"Proses berterusan merosakkan tanaman dan industri memberi kesan teruk kepada ekonomi Palestin," menurut laporan. Dokumen itu menyatakan di Gaza, pengeluar dinafikan separuh daripada kawasan penanaman dan 85 peratus sumber perikanan. - AGENSI

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/190499

Kereta kebal Israel 
bedil kediaman di Gaza


07 September 2016 12:49 AM
TENTERA Israel melancarkan serangan bertubi-tubi ke kediaman penduduk

TENTERA Israel melancarkan serangan bertubi-tubi ke kediaman penduduk Palestin di Genting Gaza. AFP
GAZA CITY 6 Sept. – Kereta kebal tentera Israel dilapor membedil bertubi-tubi kediaman penduduk Palestin di Genting Gaza hari ini, beberapa hari selepas tentera rejim melancarkan serangan serupa yang mengakibatkan tiga orang cedera di wilayah itu.
Agensi berita Palestin, Naba yang dipetik portal Press TV me­laporkan, kereta kebal Israel menembak peluru artileri ke kawasan penduduk Palestin dan tanah pertanian di bahagian timur bandar Deir al-Balah di te­ngah Gaza, awal pagi ini.
Jurucakap tentera Israel mendakwa, serangan itu dilancarkan sebagai tindak balas kepada serangan oleh seorang pe­nembak tepat Palestin terhadap pasukan khas Israel di timur Deir al-Balah.
Kereta kebal Israel turut membedil dua butir bom ke arah Pangkalan Tentera Kayber yang dimiliki sayap tentera pergerakan Hamas, Briged al-Qassam.
Selain itu, satu lagi pangkalan pergerakan Jihad Islam turut dibedil dalam serangan serupa.
Pada masa sama, menara pengawal tentera Israel di kawasan lintasan Erez di utara sempadan Gaza melepaskan tembakan me­singan ke kedudukan Kementerian Dalam Negeri di Gaza.
Serangan itu mengakibatkan kemusnahan harta benda, namun tiada kecederaan dilaporkan.
Ketika serangan itu berlaku, jet tentera rejim turut menjatuhkan suar di Gaza ketika pesawat pengintip Israel terbang di ruang udara wilayah berkenaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/kereta-kebal-israel-8232-bedil-kediaman-di-gaza-1.379470#sthash.sdevF62M.dpuf