Wednesday, 21 May 2014

palestin

Pelajar-pelajar sekolah perempuan warga Palestin berlindung dari tembakan gas pemedih mata yang ditembak ke arah mereka oleh askar Israel di Khader Town, selatan Bethlehem, semalam.

Tiada ancaman, tetap ditembak.

Artikel | Tiada ancaman, tetap ditembak.

Pada hari Jumaat lepas iaitu selepas pengebumian di Ramallah, saya keluar bersama seorang wartawan yang mengambil gambar Abu Nuwara, pemuda yang ditembak di dalam video* tersebut. Kami duduk di dalam kereta Samer Nazzal, 28, dan dia menunjukkan beberapa siri gambar yang menunjukkan seorang pegawai perubatan mengangkat Abu Nuwara yang ditembak di bahagian kepala dengan peluru getah. Pegawai tersebut kemudian menanda bahagian yang tercedera.

"Semalam merupakan hari yang sukar - IDF menggunakan peluru hidup dari awal lagi. Mereka seperti dilihat seperti mengawal demonstran, tetapi sebenarnya memang ingin membunuh.", kata Nazzal. "Ini adalah pelik kerana demo tersebut adalah normal seperti hari-hari biasa". "Saya nak anda menulis bahawa demonstran tidak memegang Kalashnikov atau M16 atau RPG, mereka hanya membaling batu dari jauh, dan langsung tidak mengenai IDF tersebut".

Nazzal mengambil gambar semasa demonstran ditembak. Nazzal bersandar di sebalik sebuah bangunan dan melihat Nawara sedang membaling batu. Apabila IDF mula menembak, Nawara berhenti membaling. "Dia masih hidup, tetapi selepas beberapa minit, dia terbaring di jalan dan memegang dadanya.". Nazzal kemudian mengambil gambar yang kini sedang berlegar di internet, iaitu gambar sebaik sebelum Nawara meninggal dunia. Dia terus mengambil gambar beberapa orang remaja dan seorang pegawai perubatan mengangkat Nawara ke arah ambulan. Kemudian, saya perasan sesuatu tentang pegawai perubatan tersebut.

"Saya lihat pegawai itu memegang kepalanya, seperti ditembak. Balik sahaja ke pejabat, ada sebuah peluru getah di mejanya (mengatakan bahawah pegawai tersebut ditembak dengan peluru getah untuk mengelakkan Nawara dibantu) ". Gambar yang diambil oleh Nazzal mengesahkan bahawa IDF memang menembak ke arah mereka.

Sejak permulaan 2014, 10 orang rakyat awam Palestin dibunuh dengan tembakan sahaja. Pada tahun lepas, 22 orang telah ditembak, 14 daripadanya adalah melalui demonstrasi. [Ph]

sumber: mondowies.net

*video [18SG]:http://www.youtube.com/watch?v=CaibEqx2m_k

#aqsasyarif #2014tahunsolidariti #adoptahafiz

Israel tahan ramai kanak-kanak Palestin


Askar Israel menahan seorang kanak-kanak Palestin yang cuba mengambil gambar semasa bantahan terhadap penempatan haram Yahudi di kampung Al Ma'sara, Tebing Barat pada 9 November 2012. - AGENSI
BAITULMAQDIS 20 Mei - Jumlah kanak-kanak Palestin yang dikurung dan didera semasa disiasat oleh pihak berkuasa Israel, dilaporkan semakin meningkat sejak beberapa tahun lalu, kata sebuah pertubuhan kanak-kanak antarabangsa.
Pengarah Program Tanggungjawab Pertubuhan Perlindungan untuk Kanak-kanak Antarabangsa (DCI), Ayed Abu Eqtaish berkata, kaedah pengurungan secara berasingan ke atas kanak-kanak Palestin oleh rejim Zionis semakin membimbangkan dan tindakan itu jelas melanggar hak asasi golongan tidak bersalah tersebut.
Sambil memetik laporan baru-baru ini, Ayed berkata, sebanyak 100 kes penahanan kanak-kanak Palestin dicatatkan di kem tahanan tentera Israel dan 21 peratus daripada jumlah itu dikenakan tahanan berasingan.
Jelasnya, kanak-kanak itu dikurung selama purata 10 hari dan tempoh paling lama yang pernah dicatatkan adalah selama 29 hari pada 2012 dan 28 hari pada tahun berikutnya.
“Setiap laporan direkodkan berdasarkan pengalaman mangsa yang mendakwa mereka dipukul, digari dan dilarang menggunakan tandas ketika dikenakan tahanan berasingan.
“Saya meminta masyarakat antarabangsa memandang serius isu ini dan menjalankan siasatan terhadap kes yang dilaporkan bagi membolehkan kanak-kanak Palestin mendapat keadilan," katanya kepada rangkaian berita Al-Jazeera.
Menurut pertubuhan yang beribu pejabat di Geneva itu, sepanjang tahun lalu, kanak-kanak Palestin berusia antara 12 dan 17 tahun paling ramai ditahan di penjara tentera Israel.
Di kebanyakan negara, tindakan mengasingkan tahanan juvenil dilaksanakan bagi mengelakkan mereka bergaul dengan tahanan dewasa, tetapi di Israel, kaedah berkenaan digunakan sama ada untuk mendapatkan pengakuan atau mengumpul maklumat daripada individu lain.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140521/lu_06/Israel-tahan-ramai-kanak-kanak-Palestin#ixzz32IsB8Ma8
© Utusan Melayu (M) Bhd