Wednesday, 1 April 2015

Palestin sertai Mahkamah Jenayah Antarabangsa


Palestin sertai Mahkamah Jenayah Antarabangsa
Palestin sertai Mahkamah Jenayah Antarabangsa sebagai langkah mendakwa jenayah perang terhadap Israel. - Foto AFP
THE HAGUE - BELANDA. Palestin secara rasminya menyertai Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) sebagai salah satu langkah untuk membuka pintu mendakwa jenayah perang terhadap Israel.

Menurut laporan AFP, upacara penyertaan ini ditandai secara tertutup di ibu pejabat Mahkamah Antarabangsa di The Hague,  hari ini, iaitu 90 hari selepas Palestin menyertai Mahkamah Rome Statute.

"Palestin telah dan akan terus menggunakan semua medium yang sah mengikut kemampuan untuk mempertahankan diri terhadap penjajahan Israel dan pelanggaran undang-undang antarabangsa," kata pegawai kanan Palestin, Saeb Erakat.

Laporan jenayah perang Israel ke ICC


Laporan jenayah perang Israel ke ICC
Ribuan nyawa terkorban sepanjang 50 hari serangan Israel ke atas Semenanjung Gaza.
PARIS - PERANCIS. Persekutuan Antarabangsa Hak Asasi Manusia (FIDH) mengemukakan laporan terperinci kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) menyelar Israel kerana jenayah perang dan kemanusiaan ke atas Semenanjung Gaza semasa musim panas lalu.

Laporan badan hak asasi manusia berpangkalan di Paris itu dibentangkan beberapa hari sebelum Palestin disahkan secara rasmi sebagai ahli ICC.

Dalam laporan bertajuk Trapped and Punished:The Gaza Civilian Population under Operation Protective Edge itu, FIDH merujuk kepada contoh serangan langsung terhadap orang dan objek awam, kekerasan, serta serangan yang menyasarkan perkhidmatan perubatan ketika Operasi Perlindungan Sempadan.

Difahamkan juga melalui laporan Press TV, badan bukan kerajaan tersebut merupakan organisasi pertama mendapat akses ke Semenanjung Gaza selepas gencatan senjata Ogos lalu, dan turut menampilkan keterangan mangsa sepanjang 50 hari perang berlaku.

"Kini masanya ICC melakukan siasatan penuh. Pendakwa harus turun padang untuk melihat sendiri kesan jenayah yang dilakukan. Rakyat Palestin telah menunggu keadilan sejak sekian lama," menurut Naib Presiden FIDH, Shawan Jabbarin.

Penduduk Gaza tinggal dalam sisa runtuhan


SEORANG kanak-kanak Palestin berdiri di hadapan khemah tempat keluarganya tinggal selepas rumah mereka musnah akibat perang dengan Israel tahun lalu di kejiranan Shijaiyah, Bandar Gaza kelmarin.


BANDAR GAZA – Kecewa kerana usaha pembinaan semula terlalu perlahan, penduduk Gaza yang kehilangan tempat tinggal akibat perang dengan Israel mula pulang ke sisa kediaman masing-masing.
Mereka cuba membaiki kerosakan struktur rumah menggunakan serpihan batu-bata dan helaian plastik walaupun terpaksa tinggal dalam bangunan yang kurang stabil dan tidak selamat, manakala bantuan yang dijanjikan belum tiba.
Kepulangan penduduk Gaza itu membayangkan kegagalan pihak berkuasa tempatan dan masyarakat antarabangsa untuk membina se­mula Gaza selepas perang antara Hamas dan Israel pada musim panas tahun lalu.
Pihak berkuasa Palestin memaklumkan bahawa kebanyakan daripada bantuan antarabangsa bernilai AS$5 bilion (RM18.5 bilion) yang dijanjikan tidak pernah diterima.
Penduduk Gaza pula sudah hilang sabar ekoran bantuan yang dijanjikan tidak pernah dihulurkan.
“Kami sudah hilang harapan. Tiada siapa berminat untuk membantu kami,” kata Mohammed Afana, 27, dari kejiranan Shaaf, timur Bandar Gaza.
Shaaf yang terletak berhampiran sempadan Israel merupakan antara kawasan yang paling teruk dibedil. Runtuhan bangunan empat tingkat yang menjadi tempat tinggal Mohammed dan keluarganya terletak di tengah kawasan kejiranan tersebut.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan seba­nyak 18,000 buah rumah sekitar Gaza musnah dalam perang 50 hari itu, manakala 110,000 penduduk te­lah kehilangan tempat tinggal.
Hampir 10,000 penduduk Gaza masih tinggal di sekolah-sekolah kelolaan PBB yang dijadikan pusat perlindungan sementara.
Wakil Khas Program Pembangunan PBB, Frode Mauring mendedahkan hanya lima hingga 10 peratus daripada bantuan AS$5.4 bilion (RM20 bilion) yang dijanjikan pada Oktober lalu telah diterima sementara Israel pula lambat meluluskan penghantaran bahan binaan ke Gaza. – AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0401&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3W0YrnOy3 
Hakcipta terpelihara 

Palestin anggota 
ICC mulai hari ini

Boleh fail dakwaan jenayah perang terhadap Israel

Seorang kanak-kanak Palestin, memarahi tentera Israel semasa satu
SEORANG kanak-kanak Palestin, memarahi tentera Israel semasa satu bantahan bersempena Hari Tanah menentang penempatan Yahudi di sebuah Kampung Silwad di Tebing Barat berhampiran Ramallah, kelmarin. REUTERS

RAMALLAH 31 Mac - Palestin secara rasmi menganggotai Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) esok, sekali gus membolehkan tuduhan jenayah perang terhadap Israel difailkan meskipun terdapat keraguan berhubung kesan pelaksanaan langkah tersebut.
Penyertaan itu menjadi satu lagi langkah dalam kempen diplomatik dan perundangan antarabangsa Palestin yang bermula pada tahun lalu.
Menteri Luar Palestin, Riyad al-Maliki hari ini berkata, pihaknya akan mula menghantar dokumen yang perlu ke ICC di The Hague untuk tujuan pendakwaan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan terhadap Israel.
Pada tarikh itu juga, Riyad bakal menerima salinan dokumen Piagam Rom iaitu perjanjian asas penubuhan ICC.
Palestin membuat keputusan menyertai ICC secara rasmi pada Januari lalu dengan menyifatkan tindakan tersebut boleh menamatkan kekebalan Israel daripada hukuman.
Sebagai negara ke-123 menyertai badan kehakiman itu, Palestin dan Israel boleh disiasat atas pelbagai dakwaan jenayah yang tidak boleh dikendalikan mahkamah di negara-negara lain di seluruh dunia.
“Palestin telah dan akan terus menggunakan kesemua medium yang sah dalam usaha mempertahankan wilayahnya daripada penjajahan Israel dan pelanggaran undang-undang antarabangsa,’’ kata perunding Palestin, Saeb Erakat.
ICC telah lama dianggap sebagai satu daripada langkah berani mati Palestin, disamping mengancam untuk menamatkan penyelarasan keselamatan yang penting di Tebing Barat dengan Israel. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/palestin-anggota-8232-icc-mulai-hari-ini-1.75751#sthash.GndK1CyM.dpuf