Monday, 12 January 2015

Gaza menangis lagi

Oleh Muhammad Saufi Hassan 
saufi@hmetro.com.my


Kuala Lumpur: Ribuan penduduk Semenanjung Gaza kini berdepan ancaman cuaca sejuk melampau dengan suhu enam darjah celsius termasuk kemungkinan bencana banjir.
Pelajar jurusan Syariah, Universiti Islam Gaza Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman berkata, keadaan itu memaksa penduduk Gaza mencari tempat perlindungan biarpun dalam keadaan serba kekurangan.
“Keadaan di sini (Semenanjung Gaza) memang luar biasa berbanding tahun sebelumnya. Ribuan rakyat Gaza terpaksa mencari tempat berteduh dan mereka juga terdedah dengan cuaca sejuk melampau.
“Berdasarkan tinjauan saya, rata-rata penduduk tidak mempunyai kelengkapan seperti tempat berlindung, tiada pemanas dan tiada selimut tebal”€ katanya ketika dihubungi Harian Metro, di sini, petang ini.
Menurut Muhammad Nadir, ada penduduk yang menggigil kesejukan berikutan ketiadaan kelengkapan untuk menghadapi keadaan cuaca seperti itu.
Katany, ada kawasan yang terputus bekalan elektrik dan keadaan itu dilihat menyukarkan penduduk.
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 10 January 2015 @ 3:19 PM


Suasana cuaca melampau termasuk hujan lebat di sekitar kawasan Zaitun, Semenanjung Gaza yang dirakam awal pagi. FOTO Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/22933#sthash.kzjMXKAZ.dpuf