Tuesday, 18 August 2015

Bayi dalam rahim ditembak


18 Ogos 2015 1:25 AM

DHAKA 17 Ogos – Berpantang ajal sebelum maut. Itulah berlaku kepada seorang bayi di Bangladesh yang terkena sebutir peluru sesat ketika masih berada di dalam kandungan ibunya.
Menurut laporan portal Mail Online, ibu bayi itu, Nazma Begum ditembak ketika kandungannya berusia lapan bulan selepas secara tidak sengaja memasuki kawasan konflik antara dua kumpulan militan di Magura, Bangladesh pada 23 Julai lalu.
Susulan kejadian yang mengorbankan seorang pakciknya, Nazma dikejarkan ke Hospital Sadar Magura dan terpaksa melahirkan bayinya yang tidak cukup bulan pada hari sama.
Namun, bayinya yang dikenali sebagai Suraiya terpaksa dipindahkan ke Hospital Kolej Perubatan Dhaka ekoran keadaan kesihatan yang kritikal selain terpaksa menjalani pembedahan selama tiga jam untuk mengeluarkan peluru terbabit yang menembusi bahagian bahu kanan dan mence­derakan mata kanannya.
Tetapi ajaibnya, bayi tersebut tidak mengalami kecederaan kekal dan ditempatkan di unit rawatan rapi, sekali gus terpaksa berpisah dengan ibunya buat sementara waktu.
Selepas menjalani proses pemulihan, Nazma akhirnya dapat bertemu dengan Suraiya sekali lagi di Hospital Kolej Perubatan Dhaka, semalam sambil disaksikan oleh ahli keluarga dan staf perubatan.
Pertemuan tersebut berlangsung dalam suasana hiba di hospital terbabit. Mereka yang hadir turut kagum dengan tuah bayi perempuan berkenaan kerana terselamat daripada maut akibat terkena tembakan.
Menurut Nazma, dia berasa gembira kerana dapat bertemu semula dengan anaknya yang tidak lagi perlu dipakaikan kain pembalut.
“Saya akan sentiasa memangku Suraiya pada setiap masa,” katanya sambil ditemani suaminya, Bachchu Buiyan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bayi-dalam-rahim-ditembak-1.125566#sthash.VAcw54s4.dpuf

Pertempuran tercetus di Israel


18 Ogos 2015 1:26 AM

BAITULMAQDIS 17 Ogos – Kumpulan penyokong Arab dan pengkritik Yahudi bertempur berdekatan sebuah hospital yang merawat seorang tahanan Palestin yang me­lancarkan mogok lapar kerana ditahan tanpa dibicarakan oleh Israel.
Pertempuran itu tercetus di bandar Ashkelon, selatan Israel apabila kumpulan penyokong Arab dan Palestin merancang untuk mengadakan bantahan di luar Hospital Barzilai, lokasi tahanan Palestin, Mohammed Allan dirawat.
Bagaimanapun, tindakan mereka dihalang oleh kumpulan Yahudi berhaluan kanan yang mengeluarkan slogan berbaur perkauman selain berharap Mohammed Allan mati kerana melancarkan mogok lapar.
Selain bertempur dengan pihak polis, kedua-dua kumpulan saling melontar batu dan kumpulan Yahudi bertindak melampau apabila memecahkan tingkap beberapa kenderaan milik sebuah syarikat rangkaian televisyen Palestin.
Susulan keganasan tersebut, pihak polis Israel menahan lebih 10 orang penunjuk perasaan Yahudi dan Arab termasuk Palestin dalam kejadian yang berlaku selepas mereka melontarkan batu ke arah anggota keselamatan dan mengganggu ketenteraman awam.
Pihak keselamatan turut meng­halang beberapa buah bas yang dipenuhi penunjuk perasaan daripada memasuki bandar berkenaan bagi mengelakkan pertempuran yang lebih besar.
Selain itu, polis Israel mengasingkan beratus-ratus orang termasuk kumpulan penyokong Arab yang membawa bendera Palestin dengan melaungkan sokongan mereka terhadap Allan dan menggesa rejim Zionis membebaskan mangsa.
Israel menuduh Mohammed Allan menyertai pergerakan Jihad Islam dan menahannya tanpa dibicarakan sejak November tahun lalu.
Lelaki berusia 31 tahun itu kemudiannya melancarkan mogok lapar sejak 18 Jun sebagai membantah tindakan kejam Israel dan dia jatuh koma pada Jumaat lalu sehingga terpaksa dikejarkan ke hospital.
Seorang jurucakap hospital yang enggan dinamakan berkata, Mohammed Allan masih lagi belum sedar, tetapi berada dalam keadaan stabil selepas mendapatkan rawatan selain menggunakan alat sokongan hidup. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pertempuran-tercetus-di-israel-1.125569#sthash.OhViB0nf.dpuf