Friday, 6 June 2014

Tahanan Palestin makin parah

Sebahagian waris tahanan melakukan protes di hadapan penjara Israel bagi menuntut pembebasan. Foto: EPA
Sebahagian waris tahanan melakukan protes di hadapan penjara Israel bagi menuntut pembebasan. Foto: EPA
RAMALLAH - PALESTIN. - Keadaan kesihatan tahanan Palestin yang melancarkan mogok lapar sejak 24 April lalu di penjara Israel dilaporkan semakin buruk.
Menteri Hal Ehwal Banduan Palestin, Essa Qaraqie memaklumkan, kira-kira 120 tahanan menyertai mogok lapar sebagai protes terhadap penahanan pentadbiran dikenakan rejim Zionis.
"Sebahagian daripada mereka terpaksa dimasukkan ke hospital.
Pihak berkuasa Israel masih tidak mengendahkan tuntutan tahanan Palestin tersebut walaupun kesihatan mereka semakin terancam," katanya dipetik Press TV
Menurutnya lagi, susulan daripada insiden itu, kerajaan Palestin telah menghantar surat kepada Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu (PBB) dan Majlis Hak Asasi Manusia Antarabangsa bagi menuntut mereka campur tangan dalam isu tersebut.
Difahamkan, hampir 200 daripada 5,000 tahanan Palestin kini ditahan di bawah penahanan pentadbiran Israel tanpa melalui perbicaraan adil.

Israel bina 1,500 rumah haram

Uri mengumumkan lebih banyak penempatan dibina di Tebing Barat. Foto: AFP
Uri mengumumkan lebih banyak penempatan dibina di Tebing Barat. Foto: AFP
BAITULMUQADDIS - PALESTIN. - Rancangan Israel membina 1,500 penempatan haram sebagai tindak balas terhadap pembentukan kerajaan perpaduan Palestin mencetuskan kemarahan banyak pihak termasuk Washington yang mahu mengenakan tindakan serius terhadap pemimpin itu.

Menteri Perumahan Uri Ariel mengumumkan perkara itu 48 jam selepas majlis angkat sumpah kerajaan perpaduan dilaksanakan di Tebing Barat.

“Sebanyak 400 unit akan dibina di Baitulmuqaddis dan 1,109 unit lain dibina di Tebing Barat. Kamu tidak hiraukan ancaman atau kritikan Kesatuan Eropah atau Amerika Syarikat yang mula berpaling tadah,” katanya dipetik Al Jazeera

Menurutnya, tender pembinaan ini adalah respons Zionis terhadap kerajaan baharu Palestin.

Sementara itu, Ketua Perunding Palestin Saeb Erekat berkata, pengumuman itu jelas menyaksikan Israel mula bimbang dengan barisan Kabinet baharu yang menyaksikan kesepakatan antara Fatah dan Hamas.

Pembentukan kerajaan baharu itu juga memaksa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mendesak kuasa besar dunia supaya menolak kerajaan perpaduan Palestin dengan melabelkan kerajaan terbabit sebagai ‘kerajaan pengganas.