Tuesday, 26 November 2013

Netanyahu Berusaha Percepat Pembangunan Tembok Sempadan di Lembah YordanSurat kabar Zionis Ma'arev mendedahkan bahawa PM ' Israel ' Benjamin Netanyahu , di tengah - tengah krisis yang menerpa rundingan dengan Palestin seputar kawalan keselamatan di Lembah Yordan , bertekad mengeluarkan perintah dimulainya pembangunan tembok sempadan ( seperti tembok pemisah perkauman yang dibina antara Tebing Barat dan ' Israel ' ) di Lembah Yordan .

Menurut Ma'arev , pembangunan tembok di sempadan Lembah Yordan tersebut dilaksanakan setelah selesainya pembangunan tembok dan pagar sempadan di sepanjang sempadan Mesir - ' Israel ' . Dan di saat yang sama mempercepat pendirian tembok sama di datarang tinggi Golan .

Ma'arev berkata , pelbagai dinas kerajaan ' Israel ' terus memulakan langkah - langkah pemeriksaan awal dengan tujuan untuk membuat engineering plan untuk membina tembok tersebut . Sebab utama pembangunan tersebut di Golan adalah untuk menghentikan gelombang pelarian Syria , selepas kemasukan kira-kira 700 ribu pelarian Syria ke Jordan , dengan tujuan untuk menutup sempadan ' Israel ' .

Ma'arev berkata , Netanyahu menilai bahawa dengan sendirinya tembok tersebut menjadi mesej untuk pihak Palestin yang menentang kewujudan ' Israel ' di tepi Sungai Yordan , bahawa ' Israel ' bertekad melindungi sempadannya di timur di Lembah Yordan dan bukan bersiap untuk mengosongkan kawasan tersebut dalam setiap perjanjian di mada mendatang .

Tentera Zionis Yakini Ada Terowong Lain di Kedalaman Sempadan Gaza
Surat kabar Zionis Ha'aretz menerima sumber - sumber dari tentera penjajah ' Israel ' yang mengatakan bahawa walaupun terowong - terowong peperangan telah dimusnahkan hujung minggu lalu , namun tentera ' Israel ' terus meneruskan operasinya mencari terowong - terowong lain yang sampai ke wilayah ' Israel ' .

Selama sebulan terakhir ini tentera penjajah ' Israel ' telah mengerahkan usaha intensif dalam rangka untuk membetulkan terowong - terowong peperangan Palestin di sepanjang sempadan antara ' Israel ' Palestin dengan laluan Gaza .

Masih menurut akhbar Ha'aretz , pasukan dari korp enginer di tentera Zionis , sebelum meletupkan terowong terakhir , telah melakukan operasi pencarian terowong - terowong lain . Cara kerja yang ditempuh adalah dengan memberikan arahan kepada puluhan askar untuk merebak di kawasan sempadan dan berusaha mencari lubang - lubang terowong baru di bawah tanah .

Sumber - sumber tingkat tinggi di Komando Sektor Selatan Tentera Zionis berkata , " Kami sedang mengerahkan usaha besar dalam mencari terowong - terowong baru dan menemuinya . Kami akan terus meneruskan itu . Tujuannya adalah untuk mencari terowong - terowong tersebut dan memusnahkan ia . "

Menurut ramalan para perwira senior di Komando Wilayah Selatan Tentera Zionis , ada kemungkinan terdapat puluhan terowong yang digali oleh orang - orang Palestin dan membentang ke dalam wilayah ' Israel ' .

Seorang perwira Zionis pakar bidang pencarian terowong di tentera Zionis , mengatakan bahawa ada kemungkinan di sana terdapat terowong - terowong lain dengan kualiti tinggi seperti yang telah disebutkan dan dijumpai pada bulan - bulan terakhir ini .