Monday, 3 March 2014

Bina semula terowong rahsia

Bina semula terowong rahsia
Sekumpulan penduduk Palestin sedang membina semula terowong rahsia yang menghubungkan Gaza dan Mesir.
3 Mac 2014   GENTING GAZA - PALESTIN. Sekumpulan penduduk Palestin dilaporkan berhempas pulas membina semula terowong rahsia yang menghubungkan wilayah Gaza dengan Mesir selepas ia dimusnahkan kerajaan sementara di Kaherah.

Ketua projek tersebut, Ashraf, 29, memberitahu bahawa mereka kini sedang berusaha untuk memperbaiki struktur laluan rahsia terbabit.

"Seramai 12 pekerja bergilir-gilir menjayakan projek pembinaan semula terowong di sempadan Gaza-Mesir tersebut.

"Mereka turut menggali dan membersihkan permukaan berlumpur yang menghalang laluan tersebut. Ia sememangnya berbahaya kerana terowong terbabit berkemungkinan boleh runtuh secara tiba-tiba," jelasnya pada DailyMail.

Menurutnya lagi, mereka juga sedang berusaha meluaskan terowong rahsia itu selain cuba menggali laluan alternatif untuk kemudahan penduduk Gaza pada masa hadapan.

Difahamkan, lebih 1,000 laluan rahsia yang digunakan oleh penduduk Palestin untuk membawa pelbagai bekalan termasuk bahan api dan makanan telah dimusnahkan pihak berkuasa Mesir sejak bekas Presiden Mohammed Mursi digulingkan, Julai lalu.

Tindakan itu dibuat kononnya sebagai langkah untuk menangkis serangan militan yang menyasarkan pihak berkuasa di Semenanjung Sinai.

183 kanak-kanak Palestin ditangkap oleh tentera, menghadapi mahkamah tentera Israel pada bulan Januari


-140303-anak detainee.jpg

Tentera dan polis Israel secara rutin menahan dan menangkap kanak-kanak Palestin.
 Saeed Qaq / APA imej )
Satu laporan baru menunjukkan bahawa pada akhir bulan Januari, 183 kanak-kanak Palestin telah ditangkap dan ditahan oleh tentera Israel dan polis pekerjaan, dan dipenjarakan dan didakwa dalam sistem mahkamah tentera Israel . Daripada 183 kanak-kanak, 20 adalah yang berumur di antara 14 dan 15 tahun. Pertahanan untuk Kanak-kanak Antarabangsa - seksyen Palestin (DCI-PS) ditambah dengan buletin tahanan bahawa 75 peratus daripada kanak-kanak Palestin yang ditahan dalam 2013 " mengalami keganasan fizikal semasa penangkapan dan soal siasat . " kajian kes tertentu dokumen DCI-PS kanak-kanak Palestin yang ditahan, ditangkap dan didera dengan kejam oleh tentera Israel. Dalam buletin mereka, kumpulan hak asasi yang menonjolkan kes Salah S. berusia 16 tahun dari Qalqilya di Tebing Barat yang diduduki:Pada bulan Januari, tentera Israel ditahan Salah S , 16, dari Azzun, Qalqilya sekitar 16:30 ketika berada bersama rakan-rakan berhampiran dengan jalan yang digunakan oleh tentera dan peneroka Israel. Tentera Israel yang diadakan dia semalaman dan memindahkan dia ke pelbagai lokasi untuk tempoh 12 jam, manakala dia untuk menundukkan keganasan fizikal dan layanan buruk. Salah sebelum ini ditahan pada Januari 2013, ketika itu berumur 15 tahun, dan menghabiskan 10 bulan di penjara Megiddo di dalam Israel. Pada 1 Januari, tentera Israel menahan 16 penduduk dari sekurang-Tabaqa kampung, barat Hebron, di Tebing Barat, termasuk sembilan kanak-kanak Palestin , beberapa semuda 13, kerana disyaki membaling batu. penyelidikan DCI-Palestin menunjukkan kanak-kanak tiba ke pusat-pusat soal siasat Israel ditutup mata, terikat dan kurang tidur. Tidak seperti rakan-rakan mereka Israel, kanak-kanak Palestin tidak mempunyai hak untuk ditemani oleh ibu bapa semasa soal siasat satu. Dalam 96 peratus daripada kes-kes yang didokumenkan oleh DCI-Palestin pada tahun 2013, kanak-kanak telah disoal sahaja dan jarang tentang hak-hak mereka, terutamanya hak mereka terhadap diri tuduhan.

Setiap tahun kira-kira 500-700 kanak-kanak Palestin, beberapa semuda 12 tahun [lama], ditahan dan didakwa dalam sistem mahkamah tentera Israel.
Caj yang biasa adalah untuk membuang batu. Pada masa ini, 41.5 peratus daripada tahanan kanak-kanak Palestin yang ditahan di Israel melanggar Perkara 76 Konvensyen Geneva Keempat.