Friday, 10 June 2016

Kahwin Pilihan Sendiri, Ibu Bakar Anak Hidup-Hidup


Diterbitkan: Khamis, 9 Jun 2016 8:17 AM

Zeenat dibakar hidup-hidup oleh ibunya kerana mengahwini lelaki pilihan sendiri yang tidak direstui keluarga.

DIKEMASKINI
LAHORE (Pakistan): Seorang ibu warga Pakistan membakar anak perempuannya berusia 16 tahun hidup-hidup kerana mengahwini seorang lelaki pilihan sendiri.
Dia kemudian bertindak keluar rumah sambil menjerit ke arah jiran-jiran dengan memberitahu bahawa dia telah membunuh anaknya yang memalukan mereka sekeluarga.
Menurut polis, mangsa, Zeenat, 16 dibakar oleh ibunya sendiri, Perveen di Lahore selepas lebih seminggu remaja itu memperoleh kad pengesahan perkahwinannya.
"Perveen telah membunuh anak perempuannya, Zeenat dengan membakarnya hidup-hidup pada pukul 9 pagi (waktu tempatan) Rabu," kata seorang pegawai kanan polis, Haidar Ashraf kepada AFP.
Tambah Haidar Ashraf, mangsa berkahwin dengan seorang lelaki bernama Hasan Khan pada 29 Mei lalu.
Menurut keluarga mangsa, perbezaan etnik Khan dari etnik Pashtun manakala Zeenat seorang Punjabi merupakan punca utama perkahwinan mereka tidak direstui. - AFP

Empat Maut Serangan Lelaki Bersenjata Di Kafe Tel Aviv


Diterbitkan: Khamis, 9 Jun 2016 7:04 AM

Rakaman kameran kitar tertutup (CCTV) menunjukkan dua lelaki bersenjata berpakaian sut melancarkan serangan di sebuah restoran di Tel Aviv.

SEKUMPULAN lelaki bersenjata yang berpakaian sut melancarkan serangan di Tel Aviv, mengakibatkan sekurang-kurangnya empat maut.
Kira-kira enam orang lagi cedera dalam insiden tembakan di sebuah restoran di tengah bandar Israel.
Seorang mangsa dipercayai merupakan kanak-kanak berusia empat tahun dalam keadaan kritikal.
Pasukan perubatan berusaha untuk menyelamatkan salah seorang mangsa yang cedera.
Polis Israel menyifatkan insiden tembakan tersebut sebagai serangan yang menyasarkan rakyat negara itu.
Pegawai mengesahkan dua lelaki bersenjata terlibat dalam serangan itu, di mana salah seorang telah ditahan manakala seorang lagi dilaporkan cedera.
Jurucakap polis, Luba Samri dalam satu kenyataan berkata, kumpulan pengganas yang melancarkan serangan itu merupakan hubungan sepupu dari daerah Hebron.
Difahamkan, pihak polis sedang memburu suspek ketiga dipercayai melarikan diri.
Polis menahan salah seorang suspek.
Menurut polis, mangsa yang cedera merupakan mereka yang berada di kafe di sebuah kompleks.
Tambah mereka, senjata yang digunakan penyerang telah ditemui.
Insiden berlaku di kawasan yang dipenuhi dengan pelbagai kafe dan restauran popular, dekat dengan ibu pejabat ketenteraan dan kawasan Kementerian Pertahanan. - Mail Online

Israel hukum Palestin


Tentera rejim Zionis meningkatkan pemeriksaan di laluan masuk perkampungan Yatta yang dihuni penduduk Palestin di Tebing Barat.
TEL AVIV - PALESTIN. Israel, semalam, mengumumkan telah menggantung permit masuk puluhan ribu penduduk Palestin susulan insiden tembakan yang menyebabkan empat maut dan 16 cedera.
Unit pengendali hal ehwal orang awam di Tebing Barat (Cogat) memaklumkan kesemua permit Ramadan terutamanya melibatkan lawatan keluarga dari Judea dan Samaria ke Tel Aviv telah dibekukan.
Menurut jurucakapnya, kira-kira 83,000 penduduk Palestin termasuk ratusan penduduk Genting Gaza akan terkesan akibat langkah itu.
Difahamkan, keputusan mengejut itu dibuat selepas serangan berhampiran ibu pejabat tentera Israel, kelmarin, yang disifatkan sebagai insiden terburuk setelah wilayah itu dilanda gelombang keganasan sejak beberapa Oktober lalu.
Tel Aviv turut membekukan permit 204 ahli keluarga salah seorang penyerang dalam kejadian itu.
Minggu lalu, Israel mengumumkan ia akan melonggarkan sekatan terhadap pergerakan penduduk Palestin di Tebing Barat dan wilayah Gaza sepanjang Ramadan.
Ia juga merancang untuk membenarkan kira-kira 500 penduduk Genting Gaza menunaikan solat Jumaat di pekarangan Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur. - AFP

Serangan di Tel Aviv, 
4 penduduk Israel maut


BEBERAPA orang anggota polis Israel berkawal di hadapan pintu

BEBERAPA orang anggota polis Israel berkawal di hadapan pintu masuk sebuah restoran berhampiran Pasar Sarona di Tel Aviv, semalam berikutan serangan penduduk Palestin di kawasan itu yang mengorbankan sekurang-kurangnya empat penduduk Israel dan mencederakan enam yang lain. AP
TEL AVIV 9 Jun – Israel memba­talkan permit 83,000 penduduk Palestin dari Baitulmaqdis untuk pergi ke Gaza sepanjang Ramadan ini, berikutan insiden serangan ke atas sebuah pasar raya di sini malam tadi, yang menyaksikan empat penduduk Israel terbunuh dan enam yang lain cedera.
Dalam kejadian itu, dua penduduk Palestin melepaskan tembakan rambang di Pasar Sarona berhampiran ibu pejabat tentera Israel, mencetuskan situasi panik dengan kedua-dua penyerang berkenaan yang berasal dari Hebron berjaya diberkas.
Menurut Facebook Aman Palestin, seorang penyanyi Israel, Sharon Holzman turut terbunuh dalam serangan itu.
Penyelaras Aktiviti-Aktiviti Kerajaan di Tebing Barat (COGAT) dalam satu kenyataan berkata, sebanyak 83,00 penduduk Palestin terjejas dengan langkah itu, manakala permit 500 penduduk Gaza untuk melawat ahli keluarga mereka dan Masjid al-Aqsa sepanjang Ramadan ini juga dibekukan sejak Isnin lalu.
Selain itu kata agensi berkenaan, permit kepada 204 orang saudara mara penyerang yang terbabit dalam serangan di Tel Aviv turut dibekukan.
“Kesemua permit untuk Ramadan terutamanya permit untuk melawat keluarga dari Judea dan Samaria ke Israel, dibekukan,” kata Cogat.
Dalam pada itu, pegawai kanan Hamas di Gaza, Mushir al-Masri berkata, pergerakan itu merestui serangan di Tel Aviv dan menyifatkan ia sebagai tindak balas terhadap jenayah Israel ke atas penduduk Palestin di Tebing Barat dan Gaza.
“Operasi ini dilakukan selepas satu tempoh masa dengan ada yang percaya intifada terhenti selepas penahanan dan kerjasama keselamatan, namun insiden itu menunjukkan intifada sedang berlaku,” katanya. – AFP/DPA
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/serangan-di-tel-aviv-8232-4-penduduk-israel-maut-1.340575#sthash.eGz1W1v6.dpuf