Sunday, 12 January 2014

Israel's Ariel Sharon dies at 85

#BreakingNews

Israel's Ariel Sharon dies at 85

Former Israeli prime minister dies eight years after going into a coma following a stroke.Former Israeli Prime Minister Ariel Sharon has died, Israeli Army Radio and medical sources have announced.

He was 85 years old and had been in a coma since 2006, when a stroke incapacitated him at the height of his political power.

"Ariel Sharon has passed away," said Shlomo Noy, a spokesman for Sheba medical center in Tel Aviv, where Sharon was being treated for most of the past eight years, on Saturday.

Officials at the hospital announced a week ago that Sharon's health had deteriorated sharply and that he was in "grave condition" with his family at his bedside.

"He was considered to be in a state of minimal consciousness, with ups and downs in his medical condition, and minimal non-verbal communication," Noy said. An Israeli ministerial committee was meeting late on Saturday to discuss Sharon's funeral arrangements.

A state funeral is expected to take place on Monday at 1200 GMT at Sharon's family ranch in the Negev desert in southern Israel. His coffin will first lie in state at the Israeli parliament, the Knesset, on Sunday, and an official state ceremony will be held on Monday morning at the Knesset.

Sharon first had a small stroke in December 2005 and was put on blood thinners before experiencing a severe brain hemorrhage on January 4, 2006.

After spending months in the Jerusalem hospital where he was initially treated, Sharon was transferred to the long-term care facility at Tel Hashomer hospital.

He was taken home briefly at one point but returned to the hospital, where he has remained since. In September, Sharon underwent surgery to insert a new feeding tube.

source: http://aje.me/1dlEK0D
picture: http://bit.ly/KP1rOb

-AKA-
 

Anda masih ingat peristiwa ini?Ini adalah salah satu dari jenayah perang Ariel Sharon iaitu Pembunuhan beramai-ramai di Kem Pelarian Palestin Shabra Shatilla pada tahun 16-18 September 1982!

Seramai 3000 - 3500 rakyat Palestin dibunuh antaranya adalah wanita, kanak-kanak dan warga tua!

Banyak lagi jenayah yang dilakukan oleh Ariel Sharon!

Anda tahu?

Kongsi bersama kami!

-AKA-

Laluan kepala teroris si Ariel Saron...Di antara lakunan media dunia milik zionis, mahkamah antarbangsa ciptaan mereka dan mahkamah sebenar di akhirat....

Kredit :

http://latuffcartoons.wordpress.com/

Baca lagi :

http://www.sinarharian.com.my/global/ariel-sharon-meninggal-dunia-1.239659#.UtFccKnw2Tg.facebook

Lagi tindakan melampau Israel


Beberapa lelaki dipercayai anggota tentera, memerhatikan kerja-kerja merobohkan kediaman penduduk Palestin menggunakan jentolak di perkampungan Khirbet Ein Karzaliyah, Lembah Jordan, Tebing Barat, kelmarin. - Agensi
TEBING BARAT 10 Jan. - Pasukan tentera Israel dilapor merobohkan sejumlah kediaman di sebuah perkampungan di wilayah Lembah Jordan, di sini semalam.
Dalam satu rakaman video yang disiarkan dalam laman web berita PressTV, tentera Israel memasuki perkampungan Khirbet Ein Karzaliyah dan memusnahkan keseluruhan kawasan termasuk saluran paip dengan menggunakan jentolak.
Tindakan melampau rejim Zionis itu menyebabkan 10 penduduk Palestin kehilangan tempat tinggal, termasuk 15 kanak-kanak.
Selain itu, semua organisasi kemanusiaan dan media yang ingin membuat liputan di kawasan tersebut dilarang masuk oleh tentera Israel.
Seorang aktivis kemanusiaan yang hanya dikenali sebagai Iyad Haddad berkata, semua penduduk di perkampungan tersebut sudah lama ditindas Israel.
"Penduduk kampung itu cuba menghalang kediaman mereka dirobohkan Israel dengan membawa kes tersebut ke mahkamah, namun gagal," katanya.
Dalam pada itu, cadangan Menteri Luar Israel, Avigdor Lieberman untuk menyerahkan beberapa bandar dan perkampungan yang didiami oleh penduduk berbangsa Arab Israel kepada Palestin sebagai pertukaran dengan Tebing Barat, mengundang kemarahan kumpulan tersebut.
Hal ini kerana, penduduk Arab yang merupakan golongan minoriti di Israel beranggapan bahawa kehadiran mereka tidak diiktiraf oleh kerajaan dan dilayan sebagai penduduk kelas kedua.
Bagaimanapun, Lieberman memberi jaminan bahawa kebajikan penduduk Arab Israel akan terus dijaga biarpun pertukaran kawasan dilakukan.
Beliau juga menegaskan bahawa tidak akan menyokong usaha Amerika Syarikat (AS) berhubung rundingan damai dengan Palestin jika cadangan pertukaran kawasan itu tidak dilaksanakan.
Sementara itu, Israel turut mengumumkan rancangan untuk membina lebih 1,800 kediaman baharu di kawasan penempatan haram Yahudi di Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis. - AFP/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140111/lu_03/Lagi-tindakan-melampau-Israel#ixzz2q7zMrnCA
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ariel Sharon akhirnya menemui ajalGAMBAR fail menunjukkan Sharon (kanan) dan Presiden Palestin, 
Mahmoud Abbas di sebuah resort di Sharm el-Sheikh, Mesir pada 8 Februari 2005.


TEL AVIV - Bekas Perdana Menteri ke-11 Israel, Ariel Sharon yang turut dikenali sebagai 'Penyembelih Beirut' akhirnya menemui ajal di Pusat Perubatan Shena di Tel Hashomer semalam semasa berusia 85 tahun, lapan tahun selepas beliau berada dalam keadaan koma.
Anggota-anggota keluarganya berkumpul di pusat perubatan tersebut untuk berada bersamanya pada saat-saat akhir kematiannya.
Dua anak lelakinya, Omri dan Gilad kerap berada di sisinya sejak 1 Januari lalu selepas beberapa organ dalam tubuhnya tidak lagi berfungsi.
Mayat Sharon akan diletakkan di dalam bangunan Parlimen Israel sebelum ditanam di ladang miliknya di Negev di sebelah kubur isterinya, Lily yang meninggal dunia pada tahun 2000.
Beberapa organ penting Sharon termasuk ginjal dan paru-parunya gagal berfungsi sebelum beliau meninggal dunia.
Menurut akhbar Jerusalem Post, tekanan darah dan degupan jantungnya kembali normal pada Isnin lalu.
Namun, tekanan darah dan degupan jantungnya semakin lemah pada Khamis lalu.
Sharon diserang koma pada Januari 2006.
Sejak itu beliau hidup dengan menggunakan peralatan sokongan hayat.
Seorang jururawat yang pernah menjaganya di pusat perubatan itu, Marina Lifshitz memberitahu para pemberita, Sharon pernah menyentuh tangannya dan mengangkat keningnya.
Menurutnya, pada satu pagi, jururawat tersebut telah menunjukkan gambar isteri Sharon.
"Air matanya kemudian menitis. Sukar untuk melupakan detik itu.
"Malangnya, saya tidak mengetahuinya bila beliau menjadi Perdana Menteri.
Sharon yang pernah menjadi pegawai tinggi tentera Israel memainkan peranan penting dalam kemenangan regim Zionis di Sinai dalam Perang Enam Hari pada tahun 1967 dan Perang Yom Kippur pada tahun 1973.
Ekoran kemenangan itu, beliau diberi gelaran Arik, Raja Israel.
Pada tahun 1982, semasa memegang jawatan Menteri Pertahanan, beliau memantau Perang Lebanon yang melibatkan Israel.
Namun, beliau terpaksa meletakkan jawatan itu pada tahun 1983 selepas berlakunya kejadian pembunuhan melibatkan 800 dan 2,000 orang pelarian Palestin di kem Sabra serta Shatilla.
Penyingkiran itu berlaku selepas Suruhanjaya Siasatan Kahn mendapati, beliau terlibat secara langsung dalam serangan tersebut yang dilakukan kumpulan militan Kristian Phalangist di Lebanon.
Sharon menjadi Perdana Menteri Israel pada tahun 2001.
Dia bawah kepimpinannya, Israel mula membina tembok keselamatan di Tebing Barat.
Sharon menggunakan karier politiknya dan kedudukannya dalam Kabinet untuk membina puluhan penempatan haram di Tebing Barat dan Gaza walaupun terdapat bantahan dalam kalangan masyarakat antarabangsa.
Beliau mendesak peneroka haram Yahudi untuk menduduki tanah di Palestin sebelum perjanjian dicapai dengan para pemimpin Palestin.
Sementara itu, penduduk Palestin menyambut dengan gembira kematian Sharon.
Seorang pegawai kanan pergerakan Fatah di Palestin, Jibril Rajub berkata, Sharon merupakan seorang penjenayah yang tidak pernah dihadapkan ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa.
"Sharon merupakan seorang penjenayah dan bertanggungjawab ke atas pembunuhan bekas Presiden Palestin, Yasser Arafat," katanya.
Arafat meninggal dunia di sebuah hospital tentera di Paris pada 11 November 2004.
Terdapat dakwaan yang dibuat beberapa pegawai kanan Palestin bahawa Arafat mati kerana terkena bahan radioaktif.
Dalam pada itu, pergerakan Hamas yang menguasai Genting Gaza turut menyambut baik kematian Sharon dengan menggelarkannya sebagai penjenayah.
"Sharon merupakan seorang penjenayah dan beliau merupakan antara orang yang menyebabkan malapetaka berlaku ke atas penduduk Palestin," kata jurucakap pergerakan itu, Salah el-Bardaweel.
"Kami berdoa kepada Allah supaya Sharon dan semua pemimpin regim Zionis dihantar ke neraka kerana melakukan pembunuhan ke atas penduduk kami.
"Apabila penduduk Palestin mengingati Sharon, mereka akan mengingati kesakitan, darah, penyeksaan dan jenayah.
"Kami tidak akan berasa kesal dengan kematiannya," tambah Salah. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0112&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2q7m41D2f 
Hakcipta terpelihara