Saturday, 10 September 2016

Tindakan provokatif Israel


10 SEPTEMBER 2016
Tindakan provokatif Israel
Tindakan provokatif Israel Pembinaan halangan bawah tanah itu bakal mencetuskan kemarahan penduduk Gaza yang hidup di bawah kepungan sejak 2007.
TEL AVIV - Tentera Israel mengesahkan telah membina tembok bawah tanah di sempadan Genting Gaza.

Kelmarin, pegawai Kementerian Hal Ehwal Luar Tentera yang enggan identitinya didedahkan memaklumkan, projek tersebut telah dimulakan sejak beberapa minggu lalu.

Pengesahan itu dibuat sehari selepas laman berita, Ynet melaporkan, pembinaan itu sedang dilakukan di kawasan berhampiran pagar sempadan wilayah Gaza.

"Fasa pertama sekatan bawah tanah itu akan dibina sepanjang 10 kilometer. Tel Aviv telah memperuntukkan kira-kira AS$160 juta (RM652 juta) untuk membina satu bahagian halangan konkrit bawah tanah," jelas laporan itu.

Difahamkan, tembok itu akan dilengkapi sensor bagi mengesan aktiviti penggalian dan tujuan utama pembinaannya adalah menyekat terowong rahsia yang digunakan penduduk Gaza untuk membawa masuk bekalan makanan serta bahan binaan ke wilayah terbabit.

Sebelum ini, kerajaan Mesir turut memusnahkan atau menenggelamkan terowong bawah tanah terbabit yang menjadi laluan perdagangan komersial utama ke Gaza. - Press TV

Netanyahu diaibkan

Reaksi Benjamin Netanyahu (dua dari kanan) apabila Tunahan Kuzu
Ahli Parlimen Belanda enggan salam PM Israel
10 September 2016 12:31 AM

Reaksi Benjamin Netanyahu (dua dari kanan) apabila Tunahan Kuzu (kiri) enggan bersalaman dengannya di bangunan Parlimen Belanda di The Hague, Rabu lalu. AGENSI
THE HAGUE 9 Sept. - Perdana Menteri Israel berdepan detik memalukan apabila seorang Ahli Parlimen Belanda enggan bersalaman dengannya sewaktu beliau mengadakan lawatan kerja ke Parlimen negara ini, kelmarin.
Menurut laporan Arab News, insiden itu berlaku ketika Netanyahu mengadakan pertemuan dengan ahli politik Belanda dan bersalaman dengan mereka di bangunan Parlimen, di sini, kelmarin.
Bagaimanapun ketika tiba giliran Tunahan Kuzu untuk bersalaman dengan Netanyahu, wakil rakyat itu hanya mengangkat ta­ngan kanannya ke dada sebelum meletakkan kembali kedua-dua tangannya ke belakang badan.
Pemimpin Israel itu kemudian dirakam menjelingkan matanya dan tidak mengendahkan Kuzu sebelum beliau meneruskan bersalaman dengan Ahli Parlimen lain.
Insiden itu sempat dirakam dan tersebar di internet, namun menerima pelbagai reaksi daripada orang ramai.
Kuzu yang dilahirkan di Turki sebelum berhijrah ke Belanda semasa kecil merupakan seorang pemimpin parti politik Belanda, Denk, sebuah pergerakan antiperkauman yang diwujudkan pada Februari 2015 bagi memperjuangkan hak pelarian.
Beliau yang turut memakai lencana bendera Palestin pada majlis itu berkongsi detik tersebut di akaun Facebook miliknya.
Kuzu berkata, beliau bukan sahaja tidak bersalaman dengan Netanyahu, malah turut menunjukkan kepada Perdana Menteri Israel itu gambar kanak-kanak Palestin selepas acara rasmi berlangsung.
“Ada antara gambar itu memaparkan kanak-kanak Palestin ditahan oleh tentera Yahudi selain imej tentara mengacukan senjata kepada seorang ibu dan dua anaknya.
“Adakah ini demokrasi? Ada­kah ini teknologi?,” soal Kuzu kepada Netanyahu.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/netanyahu-diaibkan-1.380944#sthash.Vjb5Y5XR.dpuf

Rejim Zionis bina tembok bawah tanah


10 September 2016 12:39 AM
KREN dan jentera berat Israel dilihat berada di sempadan Gaza
KREN dan jentera berat Israel dilihat berada di sempadan Gaza dipercayai untuk membina tembok bawah tanah. AGENSI
TEL AVIV 9 Sept. – Seorang pegawai tentera Israel mendedahkan rejim Zionis telah memulakan pembinaan tembok bawah tanah secara besar-besaran di sepanjang sempadan Semenanjung Gaza.
Tindakan berkenaan dilihat sebagai satu bentuk pencabulan ke atas penduduk Palestin khusus­nya di kawasan berkenaan yang telah dikenakan sekatan oleh Israel sejak Jun 2007 selepas Hamas mengambil alih kuasa di Gaza.
Sekatan itu juga telah menafikan hak 1.8 juta penduduk Gaza seperti kebebasan bergerak, mendapatkan pekerjaan, penjagaan kesihatan serta pendidikan.
Pegawai dari Kementerian Pertahanan itu yang tidak mahu namanya didedahkan berkata, kerja-kerja pembinaan dimulakan minggu lalu.
Agensi beri­ta Israel, Ynet turut melaporkan mengenai pembinaan berkenaan.
Sumber Israel itu mendedahkan regim Tel Aviv telah memper­untukkan dana sebanyak AS$160 juta (RM649 juta) untuk membina satu bahagian dinding halangan bawah tanah.
Laporan Ynet menyebut, tembok itu dibina di sepanjang 60 kilometer sempadan Gaza.
Menurut Israel, pembinaan itu bertujuan menyekat terowong merentas sempadan yang digunakan oleh penduduk Gaza untuk membawa barang-barang asas seperti makanan dan bahan pembinaan.
Mesir juga menyumbang kepada sekatan dengan menutup laluan ke Gaza melalui pintu sempadan Rafah.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/rejim-zionis-bina-tembok-bawah-tanah-1.380953#sthash.HUm8hl3i.dpuf