Tuesday, 4 March 2014

Palestin di Israel menolak "penjajah, mazhab" Undang-undang


130731-Jaffa-protest.jpg

Palestin menolak usaha terbaru Israel untuk memecahkan mereka mengikut garisan mazhab.
 Oren Ziv /ActiveStills )
Kumpulan-kumpulan masyarakat sivil Palestin di masa kini Israel telah menolak rang undang-undang diskriminasi diluluskan menjadi undang-undang oleh parlimen Israel,Knesset , pada 24 Februari, yang mentakrifkan Kristian Palestin warganegara Israel sebagai "bukan Arab."
Walaupun terdapat bantahan, rang undang-undang yang diluluskan oleh undi 21-6.
"Ia adalah satu langkah bersejarah dan penting yang boleh mengimbangi negara Israel dan menghubungkan kita kepada orang-orang Kristian, dan saya berhati-hati untuk tidak merujuk kepada mereka sebagai orang-orang Arab, kerana mereka tidak orang-orang Arab," berhaluan kanan ahli politik Israel Yariv Levin, penaja daripada rang undang-undang, berkata pada Januari, sebagai dilaporkan oleh Ali Abunimah pada masa itu. 
Sekumpulan 18 NGO Palestin di masa kini Israel kemudiannya dibebaskan satu kenyataan bersama yang mengecam undang-undang itu sebagai "mazhab" dan "sama dengan pendekatan yang diguna pakai oleh rejim apartheid di Afrika Selatan, dan oleh Perancis dalam pemerintahan penjajah di Algeria, antara lain. Ia adalah satu dasar yang bertujuan untuk memecahkan rakyat asal tanah ke dalam kumpulan kecil dengan identiti yang sempit untuk menggantikan identiti kebangsaan mereka. "

Hierarki 

Undang-undang ini merupakan yang terbaru daripada beberapa dasar bagi memelihara hierarki agama dan etnik yang keistimewaan Yahudi Israel lebih senegara mereka.Palestin di Israel menghadapi berpuluh-puluh undang-undang diskriminasi yang mengehadkan kebebasan bersuara politik dan akses kepada pendidikan, tanah, perumahan, pendidikan dan sumber-sumber negeri, menurut ADALAH , yang berpangkalan di Haifa kumpulan hak undang-undang dan telah menandatangani kenyataan bersama. 
Sejak penubuhannya pada tahun 1948, Israel telah cuba untuk menyemai perpecahan di kalangan rakyat Palestin di kedua-dua hari ini dan Israel di wilayah Palestin yang diduduki.
Antara penduduk Palestin di Israel, ahli-ahli Druze masyarakat agama dikehendaki berkhidmat dalam tentera pendudukan Israel, walaupun semakin banyak Druze beliamemilih penjara atas perkhidmatan tentera.
Palestin Kristian juga telah disasarkan untuk perkhidmatan tentera pada tahun-tahun kebelakangan ini, termasuk  rancangan mentah untuk membangkitkan sektarianisme agama di bandar-bandar dan bandar-bandar Palestin dengan komuniti agama yang pelbagai, seperti Nazareth .
Kenyataan bersama juga menambah:
Kami secara tegas menolak semua percubaan oleh kerajaan Israel untuk memecahkan dan mengasingkan masyarakat Palestin Arab garisan mazhab Kristian dan umat Islam. Kami menegaskan bahawa kami dan akan terus menjadi satu bangsa yang bersatu - walaupun dengan agama dan anutan ideologi - dan merupakan sebahagian daripada orang-orang Arab Palestin.

"Hak Sejarah"

Ia pergi untuk mengesahkan minoriti rakyat Palestin di Israel "mempunyai hak sejarah kepada dan tanah ini."
Perpaduan rakyat Palestin terhadap dasar pecah dan menakluk Israel telah baru-baru ini menunjukkan semasa kempen sangat terancang terhadap Pelan Prawer . Undang-undang kini dihentikan-bertujuan untuk mencabut puluhan ribu Badwi Palestin penduduk di Naqab (Negev) kawasan di negara tersebut untuk memberi laluan kepada Yahudi sahaja penempatan dan bidang ketenteraan.
Kenyataan ini dikeluarkan semula secara keseluruhannya di bawah:
Kami, organisasi masyarakat awam Palestin di Israel, sama sekali menolak undang-undang baru digubal oleh Knesset pada 24 Februari 2014, yang menggantikan perwakilan Arab pada lembaga penasihat awam yang Sama Peluang Pekerjaan Suruhanjaya perwakilan mazhab. Undang-undang baru adalah satu percubaan berbahaya oleh kerajaan untuk memutarbelitkan identiti Arab Palestin di Israel. Walaupun terdapat kesan marginalnya sebenar, motif perkauman menjadi asas undang-undang ini dan menjadi bayangan kepada enakmen bil dan dasar yang lebih bersifat perkauman, yang kita akan menentang.
Kami secara tegas menolak semua percubaan oleh kerajaan Israel untuk memecahkan dan mengasingkan masyarakat Palestin Arab garisan mazhab Kristian dan umat Islam. Kami menegaskan bahawa kami dan akan terus menjadi satu bangsa yang bersatu - walaupun dengan agama dan anutan ideologi - dan merupakan sebahagian daripada orang-orang Arab Palestin. Kami mempunyai hak untuk menentukan identiti bangsa kita yang berasaskan budaya Arab kami, bahasa, sejarah yang sama, dan perpaduan nasib kita dan masa depan kita sebagai kumpulan asal tunggal yang kekal di tanah air.
Politik, motif penjajah di belakang undang-undang ini adalah sama dengan pendekatan yang diguna pakai oleh rejim apartheid di Afrika Selatan, dan oleh Perancis dalam pemerintahan penjajah di Algeria, antara lain. Ia adalah satu dasar yang bertujuan untuk memecahkan rakyat asal tanah ke dalam kumpulan kecil dengan identiti yang sempit untuk menggantikan identiti kebangsaan mereka.
Kami melihat usaha kerajaan Israel itu untuk menyuraikan watak kebangsaan kolektif minoriti Palestin Arab sebagai sebahagian daripada inisiatif untuk mendapatkan pengiktirafan kerajaan sebagai sebuah negara Yahudi, dan untuk menafikan kewujudan minoriti Palestin Arab sebagai kumpulan negara dengan hak sejarah kepada dan tanah ini. Oleh itu, kita menegaskan bahawa kita berpegang sepenuhnya dengan hak sejarah kami, termasuk hak kami untuk mendefinisikan identiti kita di tanah air kita.
Penandatangan organisasi: ADALAH, Mossawa, Sidreh, Majlis Serantau bagi kampung tidak dikenali di Naqab, Jawatankuasa Susulan untuk Pendidikan Arab, Al Mezan Center untuk Hak Asasi Manusia - Nazareth, Baladna - Persatuan Belia Arab, I'lam Pusat , Aswat - Palestin feminis Lesbian, Jawatankuasa Pembangunan Sosial - Haifa, Persatuan Arab untuk Hak Asasi Manusia, Kayan - feminis Pertubuhan, Wanita Menentang Keganasan, Al Pertubuhan Zahra untuk Kemajuan Status Wanita, Al-Qaws untuk Seksual & Jantina Kepelbagaian di Palestin masyarakat, Nisa 'wa Afaq, Persatuan untuk Pertahanan Hak Dalam Negara, Assiwar - Arab feminis Gerakan.

Yahudi Ortodoks bantah khidmat tentera


Baitulmaqdis: Kira-kira 300,000 Yahudi Ortodoks mengadakan tunjuk perasan di jalan raya di bandar ini semalam kerana membantah cadangan memaksa mereka menjalani kerahan tenaga untuk diserapkan dalam pasukan tentera atau perkhidmatan awam Israel.

Penunjuk perasaan yang terdiri daripada remaja dan lelaki dewasa memakai kemeja putih, jaket dan topi hitam mewakili tiga aliran utama Lithuanian, Hassidic and Sephardi berkumpul membantah undang-undang yang mungkin akan mengubah status kerakyatan mereka.

Dengan membawa sepanduk dengan slogan berbunyi “Perang terhadap agama” dan “Khidmat ketenteraan tidak akan dikenakan ke atas kami,” penunjuk perasaan itu berhimpun sambil berdoa dan menyanyi lagu bercorak kegamaan melalui pembesar suara sepanjang jalan utama di Baitulmaqdis.

Penduduk di penempatan masyarakat Yahudi Ortodoks di Bnei Brak, Yaakov Biton, 28, berkata, “Kami datang ke sini bagi menunjukkan kami tidak takut dengan undang-undang sekatan jenayah yang dilaksanakan.


“Kami yakin akan menang akhirnya, kitab Taurat akan menang.”


Jurucakap polis, Micky Rosenfeld berkata, pihaknya menganggarkan lebih 300,000 menyertai tunjuk perasaan itu dan ia berakhir dengan aman.

Turut serta dalam tunjuk perasaan itu ialah wanita masyarakat berkenaan. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/04

AS desak Israel henti bunuh saintis nuklear Iran


Baitulmaqdis: Amerika Syarikat (AS) mendesak Israel menghentikan pembunuhan ke atas saintis nuklear Iran, sebaliknya mahukan rejim Zionis memberi tumpuan kepada perdamaian dengan Palestin.

Agensi perisikan Israel, Mossad dipercayai membunuh sekurang-kurangnya lima pakar nuklear Iran dalam usaha memperlahankan program nuklear Republik Islam berkenaan dan merancang meneruskannya walaupun Iran baru-baru ini bersetuju untuk menghentikan program nuklearnya itu.


Israel melakukan pembunuhan itu, kebanyakannya dengan mengguna bom kereta. Pembunuh saintis itu tidak pernah ditangkap.CBS News mendedahkan laporan yang mengejutkan itu kelmarin ketika Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berlepas ke Washington.


Menurut laporan, Israel tidak mengakui melakukan pembunuhan itu secara terbuka. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/04

Netanyahu diberi amaran


WASHINGTON 3 Mac - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama memberi amaran kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, kegagalan perjanjian damai di Asia Barat bakal menyukarkan Washington untuk membela Israel daripada dipulau oleh dunia.
Ketika bercakap kepada Bloomberg View, beliau turut meminta pandangan Netanyahu bagi mencari kepastian tentang kesungguhan Iran untuk menghentikan program nuklearnya.
Sambil menyifatkan pintu perjanjian damai antara Israel dan Palestin ‘sudah tertutup’, Obama menggesa Netanyahu menggunakan ‘kesempatan yang ada’ untuk sama-sama menjayakan rangka kerja perdamaian yang diusahakan Setiausaha Negara AS, John Kerry.
"Jika bukan sekarang, bila? Jika bukan anda Perdana Menteri, siapa lagi yang akan melakukannya," jelas Obama. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140304/lu_10/Netanyahu-diberi-amaran#ixzz2uwD2mGgx
© Utusan Melayu (M) Bhd