Friday, 18 July 2014

palestin

Komando Amfibia Briged Izzuddin Al-Qassam dari Pergerakan Hamas

Gencatan senjata hanya lima jam


  • Petugas media turut membantu mengangkat mangsa serangan. Foto: AFPPetugas media turut membantu mengangkat mangsa serangan. Foto: AFP

GAZA - PALESTIN. Setelah lebih seminggu, Israel dan Hamas bersetuju menerima gencatan senjata sementara selama lima jam bermula semalam bagi membolehkan kemasukan bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Gencatan senjata itu dicadangkan Koordinator Khas PBB, Robert Serry dan perwakilan Liga Arab melalui Mesir bermula 10 pagi hingga 2 petang (waktu tempatan) atau 3 petang hingga 8 malam waktu Malaysia.

Jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri berkata, pihaknya menghormati tindakan PBB selepas berbincang dengan beberapa kumpulan pejuang Gaza.

Difahamkan, gencatan dibuat untuk membenarkan rakyat Palestin memperoleh bekalan makanan tambahan, air bersih dan keperluan lain.

Bagaimanapun, Israel bersumpah akan melancarkan serangan sekiranya Hamas menyerang ketika tempoh gencatan senjata dikuatkuasakan.

Kelmarin, Sami berkata, pelawaan untuk melaksanakan gencatan senjata itu ditolak selepas pihaknya tidak menerima sebarang cadangan gencatan senjata secara rasmi.

“Kami menuntut semua perkara terkandung dalam gencatan senjata itu mesti dipenuhi sebelum bersedia menghentikan serangan balas. Kami tidak boleh berdiam diri jika puluhan rakyat kami terus dibunuh,” katanya dalam laporan AFP.

Askar Israel maut dalam serangan darat


2014/07/18 - 14:33:03
BAITULMAQDIS: Tentera Israel menyatakan seorang askarnya terbunuh dalam operasi darat di Semenanjung Gaza. Namun, sebab kematian askar berkenaan tidak jelas.

Jurucakap Ketua Turus Tentera Israel, Brig Jen Motti Almoz memberitahu Radio Tentera Israel “kami sedang memeriksa keadaan sebenar" di sebalik kematian askar b+erkenaan.

Ia adalah korban pertama tentera sejak Israel mengumumkan permulaan operasi di darat lewat malam tadi.

Hari ini adalah hari ke-11 pertempuran antara Israel dan Hamas di Gaza. - AP

Ya Allah laknatilah yahudi yg mempersendakan agamamu..... (Wahai mereka yg ada iman kata oleh mu.... aminn....)

Membunuh anak-anak saat sedang bermain, bukti lain yang membuka kedok "Israel"


Jum'at, 20 Ramadhan 1435 H / 18 Juli 2014 00:00
Membunuh anak-anak saat sedang bermain, bukti lain yang membuka kedok "Israel"
Ilustrasi - Membunuh anak-anak saat sedang bermain, bukti lain yang membuka kedok "Israel"
Kekejaman negara penjajah Yahudi yang menyebut dirinya “Israel” tak perlu diragukan lagi. “Israel’ tak pernah bosan menumpahkan darah Muslim Palestina di Jalur Gaza sejak berhasil mendudukinya. Tidak menargetkan warga sipil melainkan anggota kelompok jihad Hamas, Brigade Al-Qassam, begitulah dalih “Israel” dalam setiap agresinya ke Gaza.
Apapun dalih “Israel” fakta tak bisa terbantahkan. Pada Rabu (16/7/2014) empat anak Muslim Palestina meninggal dunia oleh serangan udara tentara “Israel” di pantai Gaza saat sedang bermain bola. Puluhan wartawan internasional menyaksikan tragedi keji tersebut, sebagaimana dilansir Russia Today (RT).
“Ini adalah tindak kejahatan yang pengecut,” ujar Ashraf Al-Qudra, juru bicara Kementerian Kesehatan Gaza.
Anak-anak yang menjadi korban kebiadaban “Israel” di pantai Gaza diketahui bernama Ahed Atef Bakr dan Zakaria Ahed Bakr, keduanya berumur 10 tahun, Mohammed Ramez Bakr berumur 11 tahun, dan Ismael Mohammed Bakr yang baru berusia 9 tahun. Mereka semua memiliki hubungan kekerabatan, sementara satu anak lainnya menderita luka dan ia berada di rumah sakit dalam kondisi kritis.
“Anak-anak itu sedang bermain sepakbola di pantai,” kata Abu Hassera, yang menyaksikan ledakan besar bersama dengan puluhan wartawan internasional di tempat terdekat, kepada Reuters.
“Ketika rudal pertama menghantam tanah, mereka berlarian tetapi rudal lainnya menghantam mereka semua. Itu terlihat seolah-olah rudal mengejar mereka.”
Ayah Zakaria, menceritakan bahwa ia mengetahui anaknya adalah salah satu korban serangan udara itu setelah melihat berita di media.
“Kami tinggal di pantai. Ada headline dalam berita bahwa empat anak mengalami luka… jadi kami pergi mencari anak-anak dan kami tidak menemukan mereka, jadi kami datang ke sini ke rumah sakit untuk mencari mereka dan kami menemukan mereka semua, termasuk puteraku…. ya Rabbi,” ujarnya sedih kepada NBC.
100
Meskipun fakta telah dipaparkan dan disaksikan oleh puluhan orang, yang mana menunjukkan bahwa serangan itu disengaja, tetap “Israel” membantah telah sengaja menargetkan anak-anak
Pasukan Pertahanan “Israel” (IDF) dengan tanpa rasa bersalah telah membantah menargetkan anak-anak yang berasal dari keluarga nelayan itu.
“Kami tidak menargetkan warga sipil, kami menargetkan para teroris Hamas,” kata Peter Lerner, perwakilan dari IDF, kepada RT.
“Saya telah melihat rekaman insiden ini, dan sungguh itu terlihat tragis, dan kami perlu meninjau keadaan ini.”
Dugaan awal mengatakan roket yang menghantam anak-anak tak berdosa itu berasal dari kapal perang, tetapi pejabat senior IDF telah mengkonfirmasi kepada koran “Israel” Haaretz bahwa rudal berasal dari pesawat-pesawaat “Israel”.
Sejauh ini jumlah korban tewas akibat serangan-serangan “Israel” sekitar 220 orang Palestina, menurut laporan layanan darurat Gaza. Inna lillahi wa inna ilaihi rooji’uun.
002001a001b
“Dan mereka tidak menyiksa orang-orang mu’min itu melainkan karena orang-orang mu’min itu beriman kepada Allah Yang Maha Perkasa lagi Maha Terpuji, Yang mempunyai kerajaan langit dan bumi dan Allah Maha Menyaksikan segala sesuatu. Sesungguhnya orang-orang yang mendatangkan cobaan kepada orang-orang yang mu’min laki-laki dan perempuan kemudian mereka tidak bertaubat, maka bagi mereka azab Jahannam dan bagi mereka azab [neraka] yang membakar.” (TQs. Al-Buruj [85]: 8-10)
(siraaj/arrahmah.com)
- See more at: http://www.arrahmah.com/news/2014/07/18/membunuh-anak-anak-saat-sedang-bermain-bukti-lain-yang-membuka-kedok-israel.html#sthash.Z0nrEUfu.dpuf

Mujahid cilik


Oleh Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman

Gaza: Membesar di tengah kancah peperangan dengan dentuman bom menjadi rutin harian, kanak-kanak Palestin di bumi Gaza dikurniakan Allah dengan fikiran lebih matang berbanding rakan sebaya mereka di negara lain.

Dalam menggerakkan aktiviti pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ‘From Gaza With Love’ yang saya asaskan sendiri, setiap hari saya berjumpa, berbual-bual dan menghabiskan masa dengan kanak-kanak.


Hasil usaha yang sedikit ini, setakat ini saya menghimpunkan 210 kanak-kanak dan remaja Palestin yang kehilangan ibu bapa, berusia antara lapan hingga 16 tahun.Mereka saya sifatkan sebagai pahlawan kecil begitu bijak berkata-kata dengan berkongsi penderitaan dialami, selain harapan mereka untuk meneruskan kehidupan.


Seorang daripada mereka, Ahmad Muzayyen, 9, sering menceritakan harapan suatu hari nanti negara mereka akan bebas daripada kacau ganggu kuasa lain terutamanya tentera Zionis.


Dia sangat bersemangat untuk pergi ke sekolah tanpa sebarang ketakutan dan sering mengimpikan kehidupan sederhana bersama orang tersayang serta mendapatkan pendidikan secukupnya.

Secara jujurnya, saya sebak setiap kali berbual dengan mereka. Biarpun usia begitu muda, mereka ada impian melihat negara mereka bebas merdeka. dan mengimpikan suasana kehidupan damai.


Kepada semua sahabat di Malaysia yang prihatin, anda boleh memberi sumbangan menerusi akaun CIMB 7600809829 (Salamah Ahmad Shah) untuk saya salurkan terus kepada rakyat Palestin terutama kanak-kanak malang ini.

Pahlawan kecil ini yang banyak mewarnai kehidupan saya di bumi anbiya’ ini. Mereka juga banyak memberi inspirasi kepada saya untuk meneruskan kerja amal, walaupun nisbah bantuan yang saya hulurkan amatlah kecil berbanding pihak lain.


Saya mengerti mereka ini jemu melihat dan mengalami penderitaan. Mereka melihat pertumpahan darah daripada adik, abang, bapa saudara, ibu bapa dan jiran yang gugur syahid kerana mempertahankan negara dicintai.


Marilah kita sama-sama membantu dan berdoa kepada Allah SWT untuk merealisasikan impian mereka. Alangkah indahnya jika suatu hari nanti anak Palestin ini boleh menikmati kehidupan seperti rakan seusia mereka di negara lain.


Mereka berhak bermain, belajar dan mengikuti alam persekolahan tanpa bunyi tembakan senjata dan bedilan peluru berpandu.


Di penghujung catatan kali ini, ingin saya kongsi sedikit situasi terkini di Gaza. Hamas dan Israel bersetuju melakukan gencatan senjata lima jam untuk membolehkan bantuan kemanusiaan pihak luar disampaikan kepada orang awam.


Secara peribadi, saya masih was-was sejauh mana gencatan senjata ini dapat dilaksanakan. Bagi saya, sinar keamanan masih jauh daripada pasti. Doakanlah keselamatan dan kesejahteraan kami di sini dan semoga Allah terus melindungi Palestin.


>>Penulis pelajar jurusan Syariah Universiti Islam Gaza

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/18

Dr M harap Mesir buka laluan Rafah


Shah Alam: Kerajaan Mesir perlu membuka semula laluan Rafah agar bekalan makanan dan bantuan barangan keperluan dapat dihantar dan disalurkan kepada penduduk Gaza.

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berharap kerajaan Mesir yang kini di bawah pentadbiran Presiden Abdul Fattah As-Sisi membenarkan negara luar termasuk Malaysia membantu Palestin menyalurkan bantuan melalui Rafah.


Beliau berkata, hanya laluan itu saja cara yang dapat menyalurkan bantuan kepada Gaza, namun ia dapat dilakukan sekiranya kerajaan Mesir memberi kebenaran.“Mereka (Mesir) ada kalanya tidak membenarkan sesiapa melalui kawasan itu dan jika mereka tetap dengan cara itu, ia menjadi masalah kepada Gaza.


“Saya berharap kerajaan Mesir memberi kerjasama (kepada sukarelawan) dengan menjalankan kebajikan kepada penduduk di Gaza (kerana ia) bukan bantuan ketenteraan,” katanya kepada pemberita pada Majlis perasmian “Drive for Gaza” oleh Proton bersama Yayasan Keamanan Global Perdana (PGPF) di Bangunan Proton Holdings Berhad, di sini, semalam.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/18

Israel setuju henti bedil Gaza 5 jam


BANDAR GAZA - Satu gencatan senjata selama lima jam berkuat kuasa di Genting Gaza semalam ketika bilangan mangsa terus meningkat selepas 10 hari serangan rentas sempadan berlaku.
Tentera Pertahanan Israel (IDF) berterusan membedil Gaza diikuti bedilan roket Hamas yang mengenai beberapa kawasan di Israel termasuk di Tel Aviv.
"Angka kematian di Gaza yang padat dengan penduduk meningkat kepada 227 orang manakala 1,685 lagi cedera, kebanyakan mereka adalah kanak-kanak," kata jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza, Ashraf al-Qedra.
Dalam pada itu, rejim Zionis bersetuju untuk melaksanakan gencatan senjata tersebut bermula pukul 10 malam semalam waktu Israel seperti yang diminta oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
Sepanjang tempoh itu, IDF akan menangguhkan bedilan ke atas Gaza bagi membolehkan orang awam mendapatkan semula barangan keperluan mereka.
Namun, IDF akan meneruskan serangan jika Hamas terus membedil roket ke arah Israel semasa tempoh gencatan senjata itu berkuat kuasa.
Tempoh sifar bedilan itu turut mendapat persetujuan Hamas, menurut jurucakapnya, Sami Abu Zuhri di sini seperti yang dilaporkan oleh stesen penyiaran Amerika Syarikat, CNN.
Sekurang-kurangnya 22,000 penduduk Gaza kini berlindung di beberapa buah sekolah di sini yang diuruskan oleh Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. - dpa


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0718&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz37ljmSjMW 
Hakcipta terpelihara 

Obama akan cari penyelesaian krisis di GazaAP
SEBUAH bangunan apartmen musnah akibat diserang tentera Israel di Bandar Gaza semalam.


WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama menyatakan kelmarin negaranya akan menggunakan segala sumber diplomatik dan hubungannya untuk memastikan persetujuan gencatan senjata dapat dicapai bagi menamatkan keganasan antara Israel dan Hamas di Genting Gaza.
Obama berkata, AS menyokong usaha berterusan Mesir untuk menghidupkan semula gencatan senjata yang dipersetujui pada tahun 2012.
Menurutnya, AS sedang berusaha bersama sekutunya di Asia Barat untuk mencapai persetujuan satu gencatan senjata akan dicapai.
Kata Obama, Israel berhak mempertahankan diri daripada serangan roket Hamas tetapi beliau juga kesal dengan kematian orang awam di Gaza.
Beliau memberi penekanan mengenai keperluan untuk melindungi orang awam di Gaza dan Israel serta mengelak krisis itu daripada menjadi bertambah buruk.
"Tiada penduduk negara di bumi yang boleh menjalani kehidupan apabila ia berdepan bedilan roket pada setiap hari," kata Obama di White House di sini.
"Namun, sejak dua minggu lalu, kita semua sedih berhubung keganasan terutamanya kematian dan kecederaan sebegitu ramai orang awam di Gaza," tambahnya. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0718&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz37ljdVnCZ 
Hakcipta terpelihara 

Israel bunuh empat kanak-kanak


AFP
SEORANG saudara kepada empat kanak-kanak Palestin menangis di rumah mayat Hospital al-Shifa di Bandar Gaza kelmarin.


BANDAR GAZA - Empat budak lelaki Palestin yang memiliki hubungan sepupu terkorban dalam bedilan tentera Israel di sebuah pantai di Semenanjung Gaza kelmarin.
Jurucakap perkhidmatan kecemasan, Ashraf al-Qudra berkata, mereka dikenali sebagai Ahed Atef Bakr, 10 tahun, Zakaria Ahed Bakr, juga 10 tahun, Mohamed Ramez Bakr, sembilan tahun dan Ismail Mohamed Bakr, 11 tahun.
Sejumlah kanak-kanak lain pula berlari masuk ke dalam sebuah hotel untuk meminta bantuan.
Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun, Hamed Bakr ditembusi serpihan peluru berpandu di dada dan menangis dengan berkata: "Ia sakit, dada saya sakit."
Orang ramai di lokasi kejadian membantu membersih dan membalut luka mangsa dan dua kanak-kanak lain yang cedera sementara menunggu ketibaan ambulans.
Setakat ini, masih tidak jelas sama ada serangan kelmarin dilancarkan dari kapal perang atau pesawat tempur rejim Zionis.

-
MAYAT seorang kanak-kanak yang terkorban kelihatan berada di sebuah pantai di Semenanjung Gaza, Palestin kelmarin.


Beberapa jam selepas itu, tentera Israel dalam satu kenyataan menyifatkan kematian mereka sebagai tragis dan mengaku sedang menyiasat insiden tersebut.
"Berdasarkan keputusan awal, sasaran serangan itu adalah operasi memerangi Hamas.
"Laporan kemalangan jiwa orang awam akibat serangan itu merupakan perkara tragis," kata kenyataan rejim Zionis.
Dalam pada itu, jenazah empat kanak-kanak itu dibawa ke Masjid Abu Hasira berhampiran lokasi mereka menemui ajal.
"Empat kanak-kanak ini sedang bermain, seorang daripada mereka memberitahu ibunya bahawa mereka mahu keluar ke pantai," kata datuk kepada seorang kanak-kanak yang terkorban itu.
"Kami tidak tahu apa-apa sehinggalah kami mendengar radio bahawa terdapat serangan Israel dan anggota keluarga Bakr telah terbunuh," tambahnya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0718&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz37ljTNzbT 
Hakcipta terpelihara 

Gencatan senjata di Gaza


ANGGOTA perubatan menunjukkan mayat tiga kanak-kanak dari keluarga Shuheiber yang terbunuh dalam serangan udara di daerah Sabra, Gaza City dan Yassin al-Humidi berusia empat tahun yang terbunuh dalam serangan awal di bilik mayat hospital al-Shifa. - AFP
GAZA CITY 17 Julai - Pergerakan Hamas dan tentera Israel mencapai kata sepakat untuk melaksanakan gencatan senjata selama lima jam bagi memberi laluan kepada misi kemanusiaan di Gaza, hanya beberapa jam selepas kapal tentera laut Israel melepaskan bedilan meriam dari pantai Gaza yang meragut nyawa empat kanak-kanak Palestin yang sedang bermain bola di pantai, semalam.
Gencatan senjata yang bermula pada pukul 10 pagi (3 petang waktu Malaysia hari ini) sehingga 3 petang (8 malam waktu Malaysia) diusulkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi menyalurkan bantuan perubatan, makanan dan memberi rawatan kepada penduduk Palestin di Gaza yang terkepung akibat serangan Israel.
Sepanjang tempoh berkenaan, Israel bersetuju tidak melancarkan pengeboman ke atas Gaza dan Hamas juga tidak akan melancarkan serangan roket ke wilayah Israel.
Bagaimanapun, kereta kebal tentera Israel menembak mati tiga penduduk Palestin hanya beberapa minit sebelum gencatan senjata dikuatkuasakan, sekali gus menjadikan angka korban akibat serangan kejam rejim Zionis Israel meningkat kepada 230 orang dan 1,690 orang lagi cedera.
Hanya seorang rakyat Israel yang terbunuh akibat serangan roket Hamas.
Dalam pada itu, kerajaan Zionis Israel juga mengaku serangan tentera Israel yang membunuh empat kanak-kanak di pantai dekat Gaza, semalam sebagai 'kejadian yang buruk' dan akan menjalankan siasatan terhadap insiden itu.
Dalam pada itu, Hamas menuntut perubahan dalam usul kerajaan Mesir untuk menamatkan konflik di Gaza yang masuk hari ke-10, hari ini ketika timbalan ketua pergerakan itu mengadakan pertemuan dengan pegawai kerajaan Mesir di Kaherah.
Pegawai kanan pergerakan Fatah, Azzam al-Ahmad berkata, Hamas menolak usul yang dibentangkan oleh Mesir dan meminta syarat tambahan termasuk isu sempadan yang melintasi Israel dan menuntut hak menangkap ikan sejauh 19 kilometer dari pantai.
"Hamas juga meminta sekatan ke atas Gaza ditarik balik, selain membuka semua laluan sempadan dan membebaskan penduduk Palestin yang ditahan Israel selepas pembebasan askar Israel, Gilad Shalit pada 2012," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140718/lu_05/Gencatan-senjata-di-Gaza#ixzz37lhJ0t12
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gaza: Angka korban keganasan Israel meningkat 231

Gaza: Angka korban keganasan Israel meningkat 231
SEORANG wanita Palestin termenung memikirkan nasib dirinya di dalam rumah yang musnah selepas dibedil dalam serangan udara Israel di bandaraya Gaza, hari ini. - Foto Reuters 
BANDARAYA GAZA: Kereta kebal Israel melepaskan tembakan menyebabkan tiga orang penduduk Palestin terkorban di Semenanjung Gaza hari ini sekali gus menjadikan angka kematian akikat serangan rejim yang masuk hari ke-10 meningkat kepada 231.

Seorang penduduk Israel turut terbunuh dalam serangan roket pejuang Palestin.

Jurucakap perkhidmatan kecemasan Gaza, Ashraf al-Qudra, berkata tiga lelaki berusia 20-an terkorban di selatan Rafah pada kira-kira jam 10 pagi waktu tempatan.
Kematian itu adalah yang terbaru selepas tujuh orang terkorban pada malam semalam. - AFP