Sunday, 24 August 2014

palestin

palestin

palestin

Saya tidak tahu apa yang saya boleh beritahu, saya tidak tahu apa yang saya boleh katakan untuk bayi kecil ini. 
Apa jenayah telah dilakukan untuk u berhak ini? 
ini adalah benar-benar memalukan bahawa kita masih mempunyai pengganas itu dalam dunia kita sehingga masa ini , tetapi ya sejarah bermain sendiri lagi, dan di sini kepulangan Nazisme dan fasisme, tetapi kali ini di Palestin.

palestin ·

Lebih daripada 600 kanak-kanak telah dibunuh pada bulan lalu oleh serangan udara Israel ke atas orang awam sasaran di Gaza.

"Maaf pemilik rumah ini tidak boleh menerima tetamu mereka kerana mereka telah berpindah ke syurga" #Gaza

"Maaf pemilik rumah ini tidak boleh menerima tetamu mereka kerana mereka telah berpindah ke syurga" #Gaza

palestin

Tentera Israel menyerang orang awam berhampiran hospital GazaSun 24 Ogos, 2014 22:53 GMT

Tentera Israel telah menjalankan serangan ke atas sekumpulan orang awam yang berhampiran hospital al-Shifa di Semenanjung Gaza yang dikepung.

Sekurang-kurangnya seorang rakyat Palestin terbunuh dan kira-kira sedozen, termasuk kanak-kanak cedera selepas terkena peluru berpandu kumpulan pada Ahad. Antara yang cedera berada dalam keadaan kritikal.

Juga, empat orang cedera pada hari yang sama apabila pesawat perang Israel dihujani timur jabatan polis Gaza.

Secara berasingan, serangan Israel hancur pusat komersial di bandar Rafah di selatan Semenanjung Gaza, mencederakan tiga orang.

Ramai rakyat Palestin di Semenanjung Gaza terbunuh setiap hari sebagai tentera Israel terus berdebar-debar rantau ini jatuh miskin.

Beberapa 2,120 orang, kebanyakannya orang awam, telah kehilangan nyawa dan lebih 10,800 telah cedera dalam perang Israel sejak 8 Julai.

Bangsa-Bangsa Bersatu berkata, lebih 80 peratus daripada penduduk Palestin telah dibunuh orang awam.

Hampir 400,000 kanak-kanak Palestin yang memerlukan bantuan segera psikologi disebabkan oleh "kesan bencana dan tragis" perang Israel, menurut Tabung Kanak-Kanak Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF).

Yang Ezzedine al-Qassam, sayap tentera gerakan perlawanan Palestin Hamas, telah melancarkan serangan balas terhadap Israel.

Tel Aviv berkata Israel 68 terbunuh dalam konflik setakat ini, tetapi Hamas meletakkan nombor di lebih daripada 150.

MSM / MAM / AS

palestin

Seorang belia menangis selepas menerima berita kematian saudaranya. Selepas menjadi sasaran serangan Israel ke atas kawasan 
di Gaza City pada 24 Ogos 2014. serangan udara Israel, mencederakan 16 orang yang lain. Israel melakukan satu siri serangan udara di seluruh Semenanjung Gaza. #AJAGAZA Gambar oleh: Khaled Al Sabbah

Serangan peluru berpandu Israel meranapkan pangsapuri di Gaza


BEBOLA api jelas kelihatan di ruang udara, disusuli satu asap hitam yang tebal menjulang apabila dua peluru berpandu Israel mengenai tepat pangsapuri Zafer Tower.
GAZA CITY: Israel mengebom sebuah menara pangsapuri di pinggir Gaza hari ini menyebabkan bangunan 12 tingkat itu ranap dalam satu serangan udara bertalu-talu manakala Hamas terus menggandakan tembakan roket ke sempadan Gaza.
Keganasan dilaporkan terus meningkat sejak gencatan senjata berakhir meskipun ada laporan terbaharu bahawa Mesir mahu membuka semula meja rundingan antara Palestin-Israel.
Di Gaza City serangan bertali-arus apabila bebola api jelas kelihatan di ruang udara, disusuli satu asap hitam yang tebal menjulang apabila dua peluru berpandu Israel mengenai tepat pangsapuri Zafer Tower.
Pangsapuri itu adalah salah satu daripada beberapa bangunan tertinggi di kawasan kejiranan di Tel al-Hawa dan letupan itu turut menggegarkan beberapa bangunan di sebelahnya.
Tentera Israel berkata, peluru berpandu itu sebenarnya mensasarkan bilik operasi Hamas di bangunan pangsapuri berkenaan namun tidak menyatakan mengapa seluruh menara yang menempatkan 44 apartment itu dimusnahkan sama sekali.
Polis Gaza berkata, amaran mengenai serangan peluru berpandu diberikan lima minit sebelum serangan dan ia membolehkan sebahagian penghuni keluar menyelamatkan diri.
Namun serangan itu menyebabkan 22 orang cedera termasuk 11 kanak-kanak dan lima wanita.
Setakat ini lebih 100,000 penduduk Gaza hilang tempat tinggal dengan lebih 17,000 rumah hancur atau rosak akibat serangan bom Israel, demikian menurut angka dikeluarkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
Sementara itu, di tempat lain di Gaza, satu serangan udara terhadap sebuah kereta menyebabkan seorang lelaki dan 11 lagi cedera.
Satu pergerakan Barisan Hadapan Liberal Palestin kemudian mengesahkan lelaki yang maut itu ialah komander perang sayap berkenaan. - AP

Mesir mahu Palestin-Israel berunding


ASAP tebal naik ke udara selepas serangan udara Israel di Genting Gaza semalam.


KAHERAH - Mesir semalam meminta gencatan senjata jangka panjang dilaksanakan di Genting Gaza sekali gus menggesa Israel dan Palestin supaya kembali mengadakan rundingan tidak langsung.
Gesaan oleh Kementerian Luar Mesir itu dibuat sejurus selepas Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengadakan pertemuan dengan Presiden Mesir, Abdul-Fattah al-Sissi di ibu kota Mesir di sini.
Setakat ini, rejim Zionis belum mengulas tentang gesaan Mesir itu.
Satu gencatan senjata sementara musnah Selasa lalu yang menyebabkan pertempuran kembali tercetus di Gaza.
Dalam pada itu, serangan udara Israel ke atas sebuah rumah di tengah Gaza semalam menyebabkan lima sekeluarga terbunuh termasuk dua wanita dan dua kanak-kanak.
Lebih 2,000 penduduk Palestin termasuk hampir 500 kanak-kanak maut sejak perang di Gaza bermula pada 8 Julai lalu.
Menurut perangkaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan pegawai Palestin, kira-kira 100,000 penduduk Gaza kini menjadi pelarian akibat serangan rejim Zionis.
Israel pula dilaporkan kehilangan 64 askarnya dan empat orang awam dalam perang kali ini.
Israel sebelum ini menyerang Gaza dengan alasan untuk menamatkan bedilan roket Hamas ke dalam wilayahnya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0824&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3BGFmBlZY 
Hakcipta terpelihara 

Lancar tabung bina semula UIG


Bukit Mertajam: “Israel menyerang universiti di Palestin dengan alasan ia dijadikan tempat melatih militan yang menjadi ancaman kepada mereka.

“Namun, ia hanya alasan untuk mereka menyerang dan memusnahkan pusat yang dapat melahirkan sumber manusia di Palestin,” kata Pegawai Hubungan Luar Universiti Islam Gaza (UIG) Dr Wesam A Al Madhoun semalam.
Sehubungan itu, beliau berkata, pihak UIG melancarkan tabung khas mulai semalam bagi mengumpul dana untuk membangunkan semula institusi berkenaan yang rosak teruk akibat serangan rejim Israel.

Menurutnya, pihaknya memerlukan dana RM31 juta untuk membangunkan dan menstruktur semula universiti berkenaan bagi membolehkan 20,000 penuntut di UIG menyambung semula pengajian mereka yang tergendala.


“UIG yang ditubuhkan sejak 1998 adalah universiti terkemuka di Palestin dan termasuk dalam kelompok 67 universiti terbaik dunia serta wilayah Arab yang mampu melahirkan modal insan dan sumber manusia di negara kami.
“Palestin sangat komited memperkasa pendidikan di peringkat institusi pengajian tinggi (IPT) kerana yakin dengan cara itu saja dapat melahirkan modal insan berkualiti yang mampu membangunkan negara ditindas rejim Zionis,” katanya.

Dr Wesam yang juga bekas penuntut Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang berkata, kempen mengumpul dana itu dilancarkan di seluruh dunia dan Malaysia antara negara yang menjadi tumpuan dalam merealisasikan usaha itu.

“UIG tidak memperoleh dana daripada kerajaan kami kerana situasi yang berlaku ketika ini (perang). Kami beroperasi dengan yuran pengajian pelajar selain bantuan daripada organisasi dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) luar, termasuk dari Malaysia.

Beliau berkata, pihaknya akan menjelajah ke seluruh negara termasuk ke Kuala Lumpur dalam usaha menjayakan kempen berkenaan dan sumbangan boleh disalurkan melalui akaun MayBank Islamic 557344058202 atas nama ‘Tabung Universiti Islam Gaza’.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/24

Rakyat kehausan


Peperangan tidak menunjukkan tanda untuk terus lenyap, sebaliknya setiap hari pasti ada saja yang menjadi korban tindakan kejam rejim Zionis. Rakyat Gaza masih meneruskan perjuangan, perjuangan untuk terus hidup dan kekal di bumi Gaza biar digasak daripada pelbagai sudut.
Rakyat Gaza kini sangat memerlukan bekalan air bersih selepas bekalan itu menjadi sangat terhad sejak tercetusnya Perang 10 Ramadan, Julai lalu.
Jika beberapa minggu lalu, ada saja kontena atau lori pengangkut air yang mundar-mandir di sekeliling bandar untuk mengagihkan bekalan air, namun nisbah kekerapannya semakin kurang.
Oleh itu, rakyat Gaza memerlukan satu inisiatif berterusan iaitu pembekalan air bersih secara kekal tanpa perlu menunggu lori tangki atau sebagainya.

Bekalan air ini juga penjamin kepada kelangsungan hidup anak Gaza.
Saya menerusi pertubuhan bukan kerajaan (NGO) From Gaza With Love bersama-sama Yayasan Amal Malaysia dan Malaysian Relief Agency (MRA) meneruskan usaha pembekalan air bersih kepada rakyat Gaza menerusi penyediaan 2,000 liter tong air yang diisi dua kali sehari.
Untuk projek ini, kami memberi fokus kepada dua lokasi iaitu kawasan Shaaf dan Shijaiyyah untuk menyediakan bekalan air bersih selepas lokasi itu dibedil rejim Zionis beberapa minggu lalu.
Selepas nisbah serangan rejim Zionis berkurang sejak seminggu lalu, penduduk di dua kawasan ini mula pulang ke rumah mereka dan melihat sisa runtuhan.
Foto
TANGKI air sumbangan Malaysia yang dibekalkan untuk bekalan air bersih di Gaza.

Mereka sangat memerlukan air untuk kekal bertahan memandangkan kaedah pengangkutan tong air tidak efektif serta terdedah dengan serangan.
Susulan itu juga, kami mengambil inisiatif menyediakan tong air bersih kepada penduduk di dua kawasan itu yang membabitkan 30 keluarga.

Biarpun kuantiti air itu tidak banyak, namun cukup untuk memberi keselesaan kepada penduduk sekitarnya.
Sehingga kini, kami menyediakan 25 tong air hasil sumbagan ketiga-tiga badan amal berkenaan.

Berkat sumbangan daripada semua pihak, saya berharap inisiatif ini meringankan beban penderitaan rakyat Gaza.
Sebenarnya, pembekalan tong air itu juga tidak begitu efektif, namun ia cukup untuk menampung keperluan harian rakyat di dua kawasan itu dalam membekalkan air bersih untuk kegunaan minuman atau sebagainya.
Sejak menjadi penghuni bumi Gaza lebih setahun lalu, masalah air sememangnya sebati untuk penduduk di sini, jika dalam keadaan aman pun ada masalah, apatah lagi jika berlakunya perang.
Sistem pengairan di Gaza tidak sebegitu baik, tidak seperti di kawasan lain.

Jika di Malaysia, hampir 99 peratus rakyat negara dapat merasai kemudahan bekalan air, namun tidak bagi rakyat Gaza.

Segala-galanya payah dan sukar.
Bagaimanapun, saya berharap awan mendung di bumi Gaza akan berlalu dan mengembalikan sinarannya.

Segala amal bakti di bumi ini adalah untuk melihat anak kecil Gaza kembali tersenyum.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/24

Gaza kembali berdarah


SEBUAH rumah penduduk Palestin musnah terkena bedilan jet tentera udara Israel di Gaza City, semalam. - AFP
GAZA CITY 23 Ogos - Israel meningkatkan tekanan ke atas pergerakan Hamas dengan melancarkan serangan udara ke atas lebih 20 sasaran di Gaza yang mengorbankan tujuh rakyat Palestin termasuk tiga kanak-kanak, ketika Mesir bersedia untuk mengusahakan rundingan gencatan senjata baharu.
Menurut Israel, mereka melancarkan sebanyak 35 serangan udara di Gaza, hari ini, sementara Hamas melancarkan kira-kira 30 roket dan peluru mortar ke wilayah Israel, namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan di pihak Israel.
Tentera Israel turut menghantar khidmat pesanan ringkas, pesanan suara dan risalah memberi amaran kepada penduduk Palestin supaya tidak mendekati anggota Hamas dan anggota Briged al-Qassam, sayap bersenjata Hamas dan rumah yang dipercayai dijadikan aktiviti ketenteraan pergerakan tersebut.
Menurut saksi dan pegawai Palestin, dua masjid musnah di kawasan Khan Younis di selatan Gaza dengan serangan ketiga mengenai kem pelarian Shati yang telahpun rosak sebelum ini akibat dibedil oleh tentera Israel.
Pegawai perubatan Palestrin berkata, serangan udara Israel itu turut meranapkan sebuah rumah di Al-Zawayda di tengah Gaza yang mengorbankan sepasang suami isteri dan dua anak mereka berusia tiga dan empat tahun termasuk ibu saudara mereka yang berusia 45 tahun.
Israel memperhebatkan serangan selepas Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu berikrar untuk membalas kematian seorang kanak-kanak Israel berusia empat tahun di rumahnya di kibbutz Nahal Oz, semalam akibat terkena mortar Hamas.
Mesir menerusi Kementerian Luarnya dalam pada itu mengeluarkan kenyataan ringkas, hari ini menggesa kedua-dua pihak menyambung kembali rundingan tidak langsung bagi melaksanakan gencatan senjata yang muktamad.
Sementara itu, Presiden Palestin, Mahmoud Abbas yang berada di Kaherah selepas bertemu dengan Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi turut menggesa supaya proses rundingan itu segera diadakan semula.
“Matlamat utama saya adalah supaya rundingan gencatan senjata diteruskan di Mesir secepat mungkin bagi mengelakkan lebih banyak pertumpahan darah,’’ kata Mahmoud pada sidang media selepas bertemu Abdel Fattah.
Diplomat Mesir sementara itu berkata, Kaherah menjangkakan pihaknya akan menerima maklum balas daripada Israel dan Hamas pada Isnin ini.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140824/lu_04/Gaza-kembali-berdarah#ixzz3BG447sa0
© Utusan Melayu (M) Bhd