Monday, 16 December 2013

[SHITAA' (WINTER) EMERGENCY RELIEF]Anggota Brigade Qassam juga diarahkan untuk membantu operasi menyelamat mangsa banjir dan menyampaikan bantuan ke tempat-tempat penempatan sementara mangsa bencana.

*******

Hulurkan bantuan kepada mereka melalui Tabung Shitaa' Emergency Relief Aqsa Syarif

1) Maybank Islamic: 551575-004299
2) Bank Islam: 1209-20100-34904

Pakej sumbangan berjumlah RM 100 mengandungi selimut tebal dan Food Pack untuk diedarkan ke seluruh daerah di Gaza. Sasaran kutipan sepanjang kempen ini berjumlah RM500,000 bersamaan dengan 5000 set.

Spread & Share!

-AKA

[SHITAA' (WINTER) EMERGENCY RELIEF]Ramalan kajian cuaca menganggarkan keadaan ribut dan hujan akan berterusan beberapa hari lagi.

Pihak berkuasa Gaza memberikan laporan berikut:-

• Lebih 100 rumah kediaman telah musnah dan perlu dibaiki segera di sebabkan musim sekarang adalah musim sejuk dan banyak lagi rumah yang rosak belum dikenalpasti bilangannya termasuk infrastruktur berkaitan.
• Terdapat kerosakan besar di kawasan pertanian dan ‘green house’ yang menyebabkan kemusnahan tanam-tanaman.
• Penternak ayam menganggarkan kematian binatang ternakan mereka mencecah USD 15juta disebabkan ketiadaan bahan api untuk memanaskan reban-reban di musim sejuk.
• 458 keluarga dengan sejumlah 2825 penduduk secara langsung terkesan dari hujan ribut yang melanda.
• 400 keluarga kehilangan tempat tinggal dan dijangka meningkat.
• Sembilan pusat perlindungan sementara di buka di Gaza iaitu di sekolah-sekolah terutama di daerah Rafah, Der al-Balah, Saftawi dan al-Nafaq street di Gaza City.
• Terdapat kerosakan besar di kebanyakkan jalan utama, infrastruktur, talian elektrik dan pembentungan.

Kebanjiran di kebanyakkan kawasan menandakan bencana kemanusiaan di gaza tambahan lagi musim sejuk dan bersalji yang mengancam 1.7 juta penduduk di Gaza.

sumber:
1) http://goo.gl/NZSdYq (Al-Jazeera)
2) http://goo.gl/0eZBYv (The Globe & Mail)


***********

Hulurkan bantuan kepada mereka melalui Tabung Shitaa' Emergency Relief Aqsa Syarif

1) Maybank Islamic: 551575-004299
2) Bank Islam: 1209-20100-34904

Pakej sumbangan berjumlah RM 100 mengandungi selimut tebal dan Food Pack untuk diedarkan ke seluruh daerah di Gaza. Sasaran kutipan sepanjang kempen ini berjumlah RM500,000 bersamaan dengan 5000 set.

Spread & Share!

-AKA-

Illustrasi | Gaza dikepung oleh Carlos Latuff"Tiada tempat untuk lari. Paling terjejas adalah anak-anak kecil, dan yang kurang upaya kerana umur dan sakit." Hulurkan sumbangan anda sekarang ke: AQSA SYARIF BERHAD

Pakej sumbangan berjumlah RM 100 mengandungi selimut tebal dan Food Pack untuk diedarkan ke seluruh daerah di Gaza. Sasaran kutipan sepanjang kempen ini berjumlah RM500,000 bersamaan dengan 5000 set.

1) Maybank Islamic: 551575-004299
2) Bank Islam: 1209-20100-34904

Dan maklumkan melalui e-mail, nama beserta bank-in slip kepada account@aqsasyarif.org.my untuk mendapat resit rasmi.

Kredit: Activists around the world for Palestine [Ph]

Tahukah anda?Menurut laporan terbaru, Penggubal Undang-Undang Kongres US mencapai persetujuan dan mencadangkan untuk Perbelanjaan 2014, USA akan memperuntukkan $520.5 Billion untuk perbelanjaan pertahanan dan $491.8 Billion untuk perbelanjaan lain. Bajet pertahanan ini termasuk tambahan bantuan ketenteraan kepada Israel sebanyak $ 3.1 Billion. 

Sumber dari Akhbar Israel (Haaretz) juga melaporkan bahawa US akan menyalurkan tambahan sebanyak $ 488 Juta untuk bantuan Israel membangunkan roket tambahan dan 'Missile interception systems'.

Apa pandangan anda mengenai situasi ini?

Berita dan maklumat lanjut anda boleh ke link ini:
http://bit.ly/JyJrHL

-AKA-

indahnya Kawasan Al-Aqsa disaluti salji.

Al-Aqsa kesejukan dibalut salji.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Al-Aqsa kesejukan dibalut salji.

Bagaimana keadaan penduduk-penduduknya ketika ini?

Berikut ialah nama-nama yang pernah digunakan bagi Al-Quds:1. Madinatus Salam (Bandar Keamanan) - Uru Salim - Jurusalem
Nama ini merupakan nama yang tertua diketahui manusia. Ianya diberikan oleh penduduknya yang terawal iaitu bangsa Arab Kan'an iaitu nama yang dinisbahkan kepada saalim (sejahtera) atau Syalim, nama Tuhan keamanan bangsa Kan'an atau pun nama bagi orang yang mengasaskan bandar ini. Kalimah Uru/ Juru adalah kalimah 'Sumeria' yang bermakna bandar. Hari ini ia dikenali dengan nama Jurusalem yang bermaksud Bandar Sejahtera.

2. Yabus
Nama ini dilafazkan oleh panglima tentera Yahudi yang bernama Yusha' ketika menyerang Palestin pada kurun ke-12 sebelum masihi. Yabus dinisbahkan kepada bangsa Yabusiyun yang berasal daripada bangsa Arab. Mereka adalah penduduk terawal yang menetap di Semenanjung Arab. Mereka juga merupakan penduduk terawal di Al-Quds yang mengabadikan sejarah kependudukan mereka di Palestin.

3. Iliaa'
Nama ini diberikan oleh Maharaja Rom yang bernama Hdyran pada tahun 135 sebelum masihi. Iliaa' adalah nama datuk kepada keluarga maharaja ini. Nama ini kekal digunakan sehingga dalam perjanjian bertulis oleh Umar Al-Khattab ketika berlakunya pembebasan Al-Quds oleh umat Islam.

4. Baitul Maqdis
5. Baitul Muqaddas
6. Al-Quds

Sumber: Dr. Wahbah Az-Zuhaili

Gaza lumpuh akibat banjir

 Gaza lumpuh akibat banjir Sebahagian bandar Gaza lumpuh akibat paras banjir naik mendadak sejak empat hari lalu.

16 Disember 2013
GENTING GAZA - PALESTIN. Lebih 4,000 penduduk terpaksa dipindahkan selepas utara Genting Gaza ditenggelami banjir dan turut diisytiharkan sebagai kawasan bencana oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), kelmarin.

Menurut jurucakap Agensi Bantuan dan Pekerjaan bagi pelarian Palestin (UNRWA), Chris Gunness memberitahu paras banjir mencecah hingga dua meter di kebanyakan kawasan dan ramai penduduk terperangkap di kediaman mereka.

"Banjir besar tersebut berlaku akibat daripada hujan berterusan sejak empat hari lalu," katanya menurut Reuters.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan Gaza memaklumkan, kira-kira 100 cedera berikutan cuaca buruk yang melanda wilayah tersebut sejak minggu lalu.

Jumaat lalu, salah satu laluan utama ke Gaza dibuka, sekali gus membenarkan bekalan bahan api dan empat pam air dihantar ke Genting Gaza untuk membantu menangani masalah banjir di bandar terbabit.

Dalam perkembangan lain, seorang penduduk Palestin dilaporkan cedera akibat dibedil kereta kebal rejim Zionis di selatan bandar Khan Yunis.

Tentera Israel turut mengesahkan insiden itu dan mendakwa kononnya tindakan tersebut terpaksa diambil kerana mangsa menghampiri tembok pemisah di kawasan terbabit.

Gaza banjir 5,000 dipindah


sukarelawan Pertahanan Awam Palestin membantu memindahkan penduduk selepas berlaku banjir di Gaza City, kelmarin. - AFP
GAZA 15 Dis. - Sekurang-kurangnya 5,000 penduduk Palestin terpaksa dipindahkan ke pusat perlindungan sementara, manakala seorang dilaporkan terkorban selepas banjir dan salji tebal melanda utara Gaza, semalam.
Menurut jurucakap Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA), Chris Gunness, banjir tersebut berikutan hujan lebat yang beterusan sejak empat hari lalu.
“Kebanyakan kawasan di utara Gaza ditenggelami banjir sedalam dua meter dan keadaan boleh disifatkan ‘amat teruk’.
“Banjir yang melanda utara Gaza boleh diibaratkan seperti lautan," katanya.
Kementerian Kesihatan Gaza berkata, sekurang-kurangnya 100 penduduk cedera ekoran banjir tersebut yang turut memusnahkan banyak harta benda.
Ramai penduduk terperangkap di dalam kediaman masing-masing ketika banjir melanda, serta menyebabkan beberapa kemalangan jalan raya di sekitar kawasan yang dinaiki air.
Beberapa sekolah dan bangunan dijadikan pusat perlindungan bagi penduduk yang terjejas akibat banjir.
Kegiatan harian penduduk di beberapa bandar utama Palestin termasuk Hebron lumpuh seketika akibat salji tebal.
Seorang lelaki berusia 22 tahun di sini, meninggal dunia akibat sesak nafas ketika menyalakan api bagi memanaskan rumahnya ekoran cuaca sejuk melampau.
Penduduk Gaza juga berdepan bekalan elektrik yang dicatu selama 12 jam setiap hari berikutan pencawang elektrik ditutup kerana kekurangan bahan api. - REUTERS/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131216/lu_10/Gaza-banjir-5000-dipindah#ixzz2ndBJptGE
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Israel sambung bekalan bahan api ke GazaPENDUDUK di utara Genting Gaza berpindah dengan menaiki bot selepas rumah mereka dilanda banjir semalam.- REUTERS


BANDAR GAZA - Israel mula memindahkan bahan api ke satu-satunya loji jana kuasa di Genting Gaza semalam, kata seorang pegawai Palestin ketika wilayah pentadbiran Hamas itu dilanda banjir besar akibat hujan lebat pada musim sejuk.
Pegawai Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang bertanggungjawab mengatur pemindahan barangan antara Gaza dan Israel, Raed Fatuh berkata, rejim Zionis akan memindahkan 450,000 liter bahan api ke loji berkenaan.
Loji itu sebelum ini ditutup selama 50 hari akibat sekatan bahan api oleh Israel.
PA tidak berkuasa di Genting Gaza tetapi bertanggung jawab mengatur pemindahan barangan dari wilayah berkenaan dan Israel yang tidak mengiktiraf Hamas.
"Israel menjual bahan api itu kepada PA yang dibayar menggunakan dana Qatar," kata Raed.
Dalam pada itu, Pihak Berkuasa Tenaga Palestin menyatakan, ia berharap loji janakuasa itu akan kembali beroperasi lewat semalam.
Hujan lebat yang bermula Khamis lalu menyebabkan banjir besar di Genting Gaza dengan beribu-ribu penduduk terpaksa dipindahkan dari kediaman mereka. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1216&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2ncuzDBSt 
Hakcipta terpelihara