PROSES damai Palestin dan Israel yang berlangsung selama sembilan bulan dan sepatutnya berakhir pada akhir bulan ini terus mencetuskan persoalan sama ada ia akan berjaya atau tidak.

Sehingga kini, masih tiada kata putus dicapai kerana Israel dilihat sengaja mensabotaj usaha tersebut selain enggan mematuhi syarat rundingan.

Walaupun tempoh rundingan damai Timur Tengah dilanjutkan selepas tarikh akhir pada 29 April depan, banyak pihak dapat mengagak drama diplomatik yang tidak berkesudahan arahan Amerika Syarikat (AS)itu.

Percaya atau tidak, segala tenaga positif ketika rundingan Oslo pada awal 1990-an telah lama hilang akibat penangguhan demi penangguhan proses damai tersebut sejak dua dekad lalu.

Jika rundingan terbabit masih menemui jalan buntu, ia sekali lagi berpunca daripada dolak dalik dan alasan lapuk Israel yang merupakan sekutu rapat AS.

Tidak kira apa berlaku selepas rundingan itu, satu era baharu dalam konflik berkenaan telah tercetus akibat kempen diplomatik  yang telah sekian lama dirancang dengan teliti oleh AS.

Washington didakwa mula merencanakan langkah seterusnya dengan merangka formula baharu ‘permainan’ terbabit yang hanya memberi kepentingan kepada mereka dan sekutunya.

Selain itu, sekutu rapatnya juga sudah merancang segala-galanya walaupun AS mungkin sudah ketandusan idea untuk memanipulasikan rundingan itu.

Selama hampir setengah abad, Israel berjaya menolak tuntutan Palestin dan negara antarabangsa untuk melepaskan cengkaman mereka ke atas Tebing Barat.

Ia jelas menunjukkan, dari sehari ke sehari Tel Aviv semakin biadab meneruskan niat jahat mereka untuk merampas Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur.

Kelemahan usaha Setiausaha Negara AS, John Kerry telah digunakan sebagai batu loncatan kepada Israel bagi meningkatkan kempen sebelah pihak untuk menduduki kedua-dua kawasan terbabit secara kekal.