Friday, 23 May 2014

Israel roboh Masjid di Naqab, Palestin.

Berita | Israel roboh Masjid di Naqab, Palestin.

23 Mei- Jentolak Israel yang dikawal oleh kumpulan besar mula merobohkan masjid di Wadi Al- Niam di Naqab (Negev, Selatan Israel) Khamis lepas, turut membimbangkan penduduk bahawa mereka juga akan berbuat demikian di kampung mereka. Perintah roboh telah dipaku ke dinding masjid beberapa hari lebih awal.

Yayasan Negev mengecam perobohan itu , menggambarkan tindakan Israel sebagai pencerobohan terang-terangan terhadap kesucian masjid dan mengenai hak Arab untuk hidup di Naqab . Ia juga menyatakan bahawa mereka telah melanggar hak untuk kebebasan beragama serta undang-undang dan konvensyen antarabangsa.

Yayasan itu juga mengutuk serangan polis Israek ke atas penduduk di Wadi Al- Niam , perobohan rumah-rumah mereka, merampas harta mereka dan kemusnahan tanaman mereka. Ia menegaskan bahawa penduduk asli di Gurun Naqab erazam untuk tinggal di rumah mereka dalam menghadapi perancangan Israel dan berkuat kuasa. Ia merayu kepada orang-orang Arab di Israel dan orang-orang Arab Naqab khususnya untuk bersama rakyat Wadi Al- Niam .

Gerakan Islam di Naqab berkata perobohan masjid Wadi Al- Niam adalah perbuatan jenayah oleh Israel. Ia adalah sebahagian daripada pembersihan etnik yang lebih luas mana Israel mahu menggantikan 60,000 orang Arab Palestin dari rumah tradisional mereka di padang pasir supaya peneroka Yahudi dan tentera Israel boleh bergerak masuk.

"Rakyat di Naqab mempunyai hak untuk hidup di tanah mereka sendiri," kata gerakan Islam . "Mereka mempunyai hak untuk membina dan hidup di atasnya dan menyembah padanya. " Kenyataan itu menambah, jenayah ini hanya akan meningkatkan keazaman rakyat untuk tinggal tetap di tanah mereka.

Pergerakan menyeru semua pertubuhan hak asasi manusia dan institusi di Naqab untuk berdiri sebelah menyebelah dengan rakyat Wadi Al Niam , mempertahankan hak-hak sah mereka dan menghadapi pembersihan etnik Israel. [Ph]

sumber: memo
#aqsasyarif #adoptahafiz #mygmj2014 #2014tahunsolidariti