Wednesday, 4 June 2014

1,500 tahanan Palestin mogok lapar

Penyokong Hamas mengadakan perhimpunan sebagai tanda perpaduan dengan tahanan Palestin yang mogok lapar, 17 Mei lalu. - Foto AFP
Penyokong Hamas mengadakan perhimpunan sebagai tanda perpaduan dengan tahanan Palestin yang mogok lapar, 17 Mei lalu. - Foto AFP 
2 Jun 2014 RAMALLAH - PALESTIN. Seramai 1,500 tahanan Palestin nekad mogok lapar sebagai tanda perpaduan dengan saudara mereka yang mengambil tindakan sama di penjara Israel hampir 40 hari lalu.

Kementerian Hal Ehwal Banduan Palestin memaklumkan, tahap kesihatan lebih 100 tahanan kini semakin merosot.

Difahamkan, kesemua tahanan itu tidak akan menamatkan mogok sehingga pihak berkuasa Israel menghentikan dasar penahanan pentadbiran.

Sejak 24 April lalu, lebih 120 tahanan mogok lapar sebagai protes dipenjarakan tanpa dibicarakan.

Dalam perkembangan berasingan, Palestin dijangka mengumumkan Kabinet perpaduan pada hari ini walaupun berdepan ancaman sekatan Israel.

Pemangku Presiden Palestin, Mahmoud Abbas memberitahu kerajaan tersebut akan dibarisi calon bebas dan teknokrat, laporan dipeik dari Press TV.

Israel, AS tertekan Kabinet baharu Palestin

Penduduk Palestin menyambut baik pembentukan Kabinet perpaduan. Foto: AFP
Penduduk Palestin menyambut baik pembentukan Kabinet perpaduan. Foto: AFP
RAMALLAH - PALESTIN. Israel mendakwa pejuang Palestin melancarkan roket di Genting Gaza, sejam sebelum Kabinet dibentuk, semalam.

Jurucakap tentera berkata, serangan berlaku di selatan Genting Gaza itu menyebabkan tentera udara digerakkan bagi tujuan serangan balas.

Menurut Agensi, sehingga kini, kesahihan Palestin melancarkan serangan itu tidak disahkan.

Media menyifatkan, Israel dan Amerika Syarikat (AS) kini semakin tertekan selepas Hamas dan Fatah bersepakat membentuk kerajaan perpaduan.

Kesepakatan itu dilihat melemahkan usaha Israel untuk menakluki beberapa wilayah di negara terbabit dengan sokongan Amerika Syarikat (AS).

April lalu, Hamas dan Fatah dibawah pimpinan Presiden Mahmoud Abbas menandatangani perdamaian sekali gus bersepakat membentuk Kabinet perpaduan.

Sementara itu, Setiausaha Negara AS, John Kerry menyuarakan kebimbangan terhadap pembentukan kerajaan itu

Beliau berkata, AS tidak teragak-agak menghukum  kerajaan terbabit jika melanggar prinsip komposisi dan dasar antarabangsa.

EU sedia kerjasama dengan kerajaan baharu Palestin

Barisan Kabinet baharu Palestin diperkenalkan selepas majlis angkat sumpah, kelmarin.
Barisan Kabinet baharu Palestin diperkenalkan selepas majlis angkat sumpah, kelmarin.
BRUSSELS - Duta Kesatuan Eropah (EU) ke Amerika Syarikat mengumumkan Eropah sedia bekerjasama dengan kerajaan perpaduan Palestin yang yang ditubuhkan.

Joao Vale de Almeida berkata, EU akan memantau setiap perkembangan kerajaan tersebut.

Kelmarin menurut Press TV, barisan Kabinet baharu terdiri daripada 17 menteri yang diketuai Perdana Menteri, Rami Hamdallah mengangkat sumpah dalam satu majlis ringkas di ibu pejabat gerakan Fatah di Tebing Barat.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Negara Amerik Syarikat, Jen Psaki turut mendedahkan Washington merancang untuk bekerjasama dengan kerajaan baharu Palestin.

"Kami akan menilai komposisi dan dasar mereka. Jika ada keperluan, kami akan menyusun semula pendekatan AS," katanya.

Pengiktirafan negara Barat terhadap kerajaan baharu Palestin telah memberi tamparan hebat kepada Israel yang sebelum ini menggesa masyarakat antarabangsa supaya tidak mengiktiraf usaha tersebut.

Dalam satu kenyataan, Israel turut menzahirkan kekecewaan mereka susulan daripada tindakan sekutu kuat mereka, AS yang berpaling tadah untuk menyokong Palestin. 

Warga Palestin ditembak mati di Za'tara.

Berita | Warga Palestin ditembak mati di Za'tara.

4 Jun, Nablus - Doktor Forensik di Hospital Rafidiah menyatakan, selepas pemeriksaan kali pertama pada Ala Mohammad Odeh, 30, beberapa buah peluru ditemui pada dada dan kaki, banyaknya pada bahagian kiri tubuh badan.

Tulang peha (femur) patah, dan beberapa tanda boleh dilihat pada tangan kirinya, berkemungkinan tulang belakang beliau juga patah".

Howwara Online melaporkan sebanyak 14 biji peluru dilepaskan. Beliau ditembak mati di checkpoint Za'tara, selatan tebing barat, Nablus. [Ph]

Hasbunallah wani'mal wakil.

sumber: ISM
#aqsasyarif #mygmj2014

Respon terkini Perdana Menteri Negara Haram Israel terhadap proses penyatuan Palestin, antara HAMAS-FATAH. [Ph]

Respon terkini Perdana Menteri Negara Haram Israel terhadap proses penyatuan Palestin, antara HAMAS-FATAH. [Ph]

sumber: Haaretz. (http://goo.gl/zwtTk1) — with Shoo Qi.

Israel enggan bekerjasama


Presiden Palestin, Mahmoud Abbas (tengah) mengadakan mesyuarat bersama menteri-menteri kerajaan perpaduan baharu di Ramallah, Tebing Barat, kelmarin. - REUTERS
TEL AVIV 3 Jun - Israel semalam mengancam untuk mengenakan sekatan lebih ketat ke atas Tebing Barat selepas pergerakan Fatah membentuk kerajaan perpaduan Palestin dengan Hamas yang memerintah Genting Gaza.
Menurut pejabat Perdana Menteri Israel, satu mesyuarat keselamatan Kabinet turut diadakan bagi berbincang tentang kerajaan baharu Palestin serta memberi kuasa kepada Benjamin Netanyahu untuk mengenakan sekatan tersebut.
Kenyataan itu menambah, Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang menguasai Tebing Barat turut bertanggungjawab di atas semua serangan yang dilancarkan terhadap Israel.
"Presiden Palestin, Mahmoud Abbas telah bekerjasama dengan Hamas, pertubuhan yang diisytiharkan sebagai pengganas di Amerika Syarikat, Eropah dan seluruh dunia.
"Perjanjian dengan Hamas membuatkan Abbas bertanggungjawab di atas semua serangan yang dilancarkan ke Israel," jelas kenyataan tersebut.
Terdahulu, Israel menggesa pemimpin dunia supaya tidak mengiktiraf kerajaan perpaduan Palestin dengan menyifatkan Kabinet baharu itu hanya akan 'memperkuatkan keganasan'.
Dalam pada itu, Barat hari ini menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan kerajaan baharu Palestin selepas majlis angkat sumpah pembentukan kerajaan perpaduan tersebut dilaksanakan semalam.
Beberapa jam selepas majlis tersebut, Setiausaha Negara AS, John Kerry menghubungi Netanyahu bagi menyampaikan kesediaan AS untuk bekerjasama dengan kepemimpin baharu Palestin.
Israel dalam reaksinya meluahkan kekecewaan terhadap kesediaan AS untuk bekerjasama dengan kerajaan perpaduan Palestin.
"Kami amat kecewa dengan kenyataan Jabatan Negara AS yang menyatakan kesediaan mereka bekerjasama dengan kerajaan baharu Palestin.
"Kerajaan Palestin disokong oleh pergerakan pengganas, Hamas yang komited dengan usaha memusnahkan Israel," kata seorang pegawai Israel yang enggan dikenali.
Jelas Israel, sekiranya AS mahu mempercepat proses damai, negara itu patut memanggil Abbas untuk enamatkan pakatan dengan Hamas dan kembali dengan proses rundingan damai Israel. - AFP/AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140604/lu_03/Israel-enggan-bekerjasama#ixzz33cIYSqEl
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Fatah-Hamas bentuk kerajaan


Perdana Menteri Palestin, Rami Hamdallah (kanan) mengangkat sumpah mengetuai kerajaan perpaduan Palestin sambil diperhatikan Presiden, Mahmoud Abbas di Ramallah, semalam. - REUTERS
RAMALLAH 2 Jun - Hampir 10 tahun selepas terlibat dalam pertelagahan, pergerakan Hamas dan Fatah hari ini akhirnya membentuk kerajaan perpaduan baharu Palestin dalam satu majlis angkat sumpah di hadapan Presiden, Mahmoud Abbas.
Majlis ringkas yang diadakan di ibu pejabat Abbas di Tebing Barat itu, turut menyaksikan pembentukan barisan Kabinet baharu yang terdiri daripada 17 anggota dari kalangan teknokrat, diketuai Perdana Menteri, Rami Hamdallah.
Namun begitu, pada saat-saat akhir sebelum majlis mengangkat sumpah dijalankan, berlaku sedikit perselisihan faham di antara Hamas dan Fatah selepas jawatan Menteri Hal Ehwal Penjara dikeluarkan daripada senarai Kabinet.
Beberapa minit sebelum majlis berlangsung, pegawai Hamas berkata, masalah berkenaan sudah diselesaikan melalui pendekatan bertolak ansur, namun tidak menjelaskan lebih lanjut.
Menurut sumber, Hamas bersetuju untuk mengekalkan portfolio itu, yang mana jawatannya akan disandang oleh Rami.
Hamas pada 2007 merampas Genting Gaza menyebabkan pergerakan Fatah pimpinan Abbas hanya mentadbir Tebing Barat.
Penubuhan kerajaan perpaduan tersebut akan menjadi langkah terbaik untuk menamatkan perpecahan politik dalam mencapai pembentukan negara Palestin di Tebing Barat, Gaza dan timur Baitulmaqdis, yang dirampas Israel pada 1967.
Sejak tujuh tahun lalu, rundingan damai antara kedua-dua pergerakan tersebut gagal ekoran Hamas dan Fatah masing-masing enggan mengalah dalam tuntutan mereka.
Hamas mengalami krisis kewangan ekoran sekatan dikenakan di sempadan Israel dan Mesir. - AGENSI/AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140603/lu_03/Fatah-Hamas-bentuk-kerajaan#ixzz33cHTDmnQ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

AS bantu kerajaan PalestinHAMDALLAH (tengah) mempengerusikan mesyuarat Kabinet Palestin di Ramallah semalam.


WASHINGTON - Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama memberitahu kelmarin, pihaknya merancang untuk mengadakan kerjasama dan menyalurkan bantuan kepada kerajaan perpaduan baharu Palestin.
Keputusan tersebut menyebabkan Israel turut menyuarakan rasa tidak puas hati dengan keputusan AS itu.
Presiden Palestin, Mahmoud Abbas kelmarin menyaksikan majlis mengangkat sumpah kerajaan perpaduan kelmarin.
Perjanjian damai itu ditandatangani antara Pihak Berkuasa Palestin dengan pergerakan Hamas yang menentang Israel.
Selepas penubuhan kerajaan perpaduan itu, Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh mengumumkan untuk mengundurkan diri.
Mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan Perdana Menteri baharu, Rami Hamdallah berlangsung di Ramallah semalam.
AS sebelum ini melihat Hamas sebagai sebuah organisasi pengganas.
Kongres AS sendiri menyekat dana kepada Palestin yang berjumlah kira-kira AS$500 juta (RM1.6 bilion) setahun.
"Ketika ini, Presiden Mahmoud Abbas telah membentuk kerajaan teknokrat yang tidak termasuk menteri-menteri gabungan dengan Hamas," kata jurucakap Jabatan Negara, Jen Psaki kepada pemberita pada sidang media.
"Apa yang kita tahu, kita memang berhasrat untuk bekerja dengan kerajaan itu. Namun, kita juga akan sentiasa melihat dengan teliti bagi memastikan Abbas berpegang kepada apa yang dikatakannya," katanya.
Beliau merujuk merujuk tentang komitmen Abbas untuk berdamai dengan Israel.
Dalam pada itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berkata, beliau bimbang dengan keputusan AS mahu mengekalkan hubungan dengan kerajaan perpaduan Palestin yang baharu.
Justeru, Netanyahu menggesa dunia supaya tidak bekerjasama dengan kerajaan baharu Palestin kerana Abbas disokong Hamas yang didakwa telah membunuh ratusan rakyat Israel. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0604&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz33cFSqmB5 
Hakcipta terpelihara