Laman tersebut yang turut mempunyai logo sendiri yang menunjukkan seorang belia bertopeng melontar batu dan dibayangi warna hitam, merah dan hijau yang merujuk kepada bendera Palestin.
Selain itu, video yang menunjukkan aktivis belia Palestin bertempur dengan askar Israel, mula tersebar dalam laman sosial bagi membangkitkan semangat intifada dan perkongsian slogan #intifada Baitulmaqdis.
Perkembangan terbaharu juga menunjukkan pertempuran antara penduduk Palestin dan pihak keselamatan Israel merebak di timur Baitulmaqdis dan Tebing Barat, sekali gus menunjukkan intifada ketiga semakin hampir menjadi kenyataan.
Keganasan yang semakin meningkat mencetuskan kebimbangan kepada pucuk pimpinan Palestin yang tidak mahu intifada tercetus semula seperti yang berlaku pada 1987 dan 2000.
Berbanding kedua-dua intifada sebelum ini, penduduk Palestin mempunyai kelebihan rangkaian media sosial untuk menyebarkan keganasan yang dilakukan Israel dengan pantas.
Sebuah kumpulan pejuang Palestin, Jihad Islam turut memuat naik sebuah video yang menggalakkan serangan berani mati pada intifada kedua bagi mengekang keganasan Israel.
Video yang telah ditonton lebih 40,000 kali itu merakamkan seorang belia sedang membetulkan tali pinggang yang dipasang bom sebagai persediaan melancarkan serangan berani mati. – AFP