Saturday, 13 February 2016

Isteri Netanyahu bersalah dera pembantu rumah


BENJAMIN Netanyahu bersama isternya Sara Netanyahu. - Foto REUTERS
TEL AVIV: Isteri Perdana Menteri Israel, Sara Netanyahu, disabitkan kesalahan mendera pembantu rumahnya oleh Mahkamah Buruh negara itu.
Mahkamah di Baitulmaqdis itu juga mendapati persekitaran kediaman pemimpin Israel itu tidak memberi keselesaan kepada pembantu rumah disebabkan sikap dan tindakan Sara terhadap mereka.
Menurut mahkamah, Wanita Pertama Israel itu suka menuntut perkara tidak masuk akal, menghina, memalukan dan panas baran.
Pekerja di kediaman Perdana Menteri, Meni Naftali, memfailkan saman terhadap Sara kerana penderaan yang dialami.
Pada sidang akhbar, Naftali mendakwa beliau pernah dihubungi Sara pada jam 3.00 pagi waktu tempatan untuk memarahinya kerana membeli susu dalam beg plastik, bukan dalam kotak.
Beliau juga menegaskan dalam satu kes lagi, Sara menghempas pasu berisi bunga ke lantai, memarahinya kerana ia tidak lagi segar.
Sara juga kerap mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman.
Naftali menerima pampasan berjumlah AS$42,000 (RM174,000).
Pasangan Netanyahu tidak membuat sebarang ulasan mengenai sabitan itu tetapi pejabat Perdana Menteri sebelum ini menolak dakwaan Naftali.
Sara kerap menjadi bahan berita dan dikenali dengan gaya hidup mewah.
Beliau mula terkenal pada lewat 1990-an apabila suaminya, Benjamin Netanyahu menjadi Perdana Menteri.
Beliau dikritik kerana mendera seorang pengasuh selain campur tangan dalam hal ehwal negara.
Laporan juga menyebut, seorang lagi pembantu rumah menuduh Sara suka memaki hamun dan memaksa beliau mandi beberapa kali sehari untuk memastikan persekitaran bersih. - Agensi

Warga Arab Israel desak pembebasan wartawan Palestin

DUNIA SABTU, 13 FEBRUARI 2016 @ 10:03 AM


TEL AVIV: Penduduk Arab Israel mengadakan tunjuk perasaan menyokong wartawan Palestin yang melancarkan mogok lapar selama 80 hari dan menuntut beliau dibebaskan segera daripada penahanan tanpa perbicaraan itu.

Wartawan AFP di bandar Afula di utara Israel berkata, ulama lantang, Raed Salah, menyampaikan khutbah Jumaat kepada ratusan jemaah solat yang diadakan di luar hospital, lokasi Mohammed al-Qiq ditahan dengan pengawasan.

 "Berdoalah untuk kemenangan tahanan yang ditawan sebagai tebusan, ditindas dan ditahan tanpa sebab," kata Salah yang juga menantikan keputusan rayuan terhadap hukuman 11 bulan penjara atas tuduhan mencetuskan keganasan terhadap Israel.

 Qiq, 33, wartawan rangkaian Almajd TV Arab Saudi, ditangkap di rumahnya di Ramallah pada 21 November lalu dan diletakkan dalam tahanan pentadbiran, prosedur di Israel yang membolehkan seseorang ditahan tanpa bicara tanpa had.

Beliau melancarkan mogok lapar sejak 25 November lalu bagi membantah penderaan dan layanan buruk yang diterima ketika soal siasat, menurut pertubuhan hak Palestin, Addameer.

 Pada 4 Februari, Mahkamah Agung Israel menarik balik arahan penahanan pentadbiran tetapi beliau tidak boleh meninggalkan hospital. Qiq membalas dengan menegaskan beliau akan terus mengadakan mogok lapar sehingga dibebaskan. - AFP  
Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/123964