Monday, 13 January 2014

Bekas anggota Kongres AS kecam Zionis


TEHERAN 13 Jan. - Seorang bekas anggota Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) menyifatkan rejim Zionis sebagai satu fenomena yang mengancam keamanan, kemanusiaan dan kesusilaan dunia.
Dr. David Duke dalam satu wawancara yang disiarkan oleh laman web berita Press TV yang beribu pejabat di sini semalam berkata, Zionis mendominasi bank-bank antarabangsa dengan kekuatan faktor kewangannya.
"Bukan itu sahaja, Zionis juga menguasai media dan politik dunia, sehinggakan banyak pihak menutup mata atas apa yang mereka lakukan terhadap penduduk Palestin.
"Setiap anggota politik di AS sedar bahawa mereka akan mendapat liputan media yang baik sekiranya menyokong Israel," katanya.
Duke juga secara sinis menyatakan bahawa mana-mana anggota politik AS yang 'mengutamakan isu hak asasi kemanusiaan dan keamanan dunia' akan menerima kritikan di Kongres, selain berkemungkinan disingkirkan.
"Tidak ada seorang pun anggota Kongres AS yang benar-benar sanggup berdiri menyokong Zionis, dan sokongan yang ditunjukkan (kepada Zionis) selama ini adalah kerana 'disogok' dengan wang.
"Kongres bijak menggunakan wang untuk mengekalkan kuasa dan apa yang boleh saya katakan, hal itu amat memalukan rakyat AS," ujarnya.
Sehubungan itu, Duke menggesa masyarakat global memahami maksud 'Zionisme', sekali gus dapat melihat keadaan sebenar yang melanda dunia, terutamanya penindasan terhadap penduduk Palestin di buminya sendiri.
"Zionisme adalah masalah dunia dan kita bertanggungjawab untuk menyelamatkan pelbagai perkara serta memahami situasi yang berlaku kini," jelasnya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140114/lu_05/Bekas-anggota-Kongres-AS-kecam-Zionis#ixzz2qX4O73TB
© Utusan Melayu (M) Bhd