Thursday, 23 October 2014

Isu Israel-Palestin: AS dakwa Sweden tidak matang


Stefan Lovfen
Stefan Lovfen
NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Amerika Syarikat (AS) menyifatkan masih terlalu awal untuk mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara, selepas Sweden merancang untuk mengambil bahagian dalam menyelesaikan konflik Israel-Palestin.

Menurut jurucakap Jabatan Negara AS, Jen Psaki , tindakan Sweden itu dilihat sebagai tidak matang. Malah memberitahu, AS hanya memberi sokongan kepada Palestin melalui hasil rundingan, resolusi isu-isu akhir dan pengiktirafan bersama oleh kedua-dua pihak.

Dalam pada itu, Perhimpunan Agung PBB telahpun meluluskan untuk memberi pengiktirafan kepada Palestin pada tahun 2010, namun kebanyakan negara Kesatuan Eropah (EU) masih belum memberi pengiktirafan rasmi.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Sweden, Stefan Lofven mengumumkan Sweden sebagai negara Eropah pertama yang mengiktiraf Palestin, baru-baru ini.

“Konflik Israel-Palestin boleh diselesaikan menerusi pengiktirafan bersama untuk mewujudkan keamanan,” katanya dalam ucapan di parlimen negara itu.

Sementara itu, langkah yang dibuat oleh Sweden dengan reputasi baik dalam hal ehwal antarabangsa dan mempunyai pengaruh kepada dasar luar EU, memberi harapan baru kepada rakyat Palestin.

Dewan Persefahaman Arab-British (Caabu) dalam satu kenyataan memberitahu, Britain telah menerima prinsip kenegaraan Palestin, malah negara tersebut telah lulus kesemua ujian untuk membentuk sebuah negara.

Oleh itu, tindakan terakhir adalah dengan memberi pengiktirafan kepada Palestin dan menyokong rakyatnya untuk menentukan nasib mereka.

Selain itu, Caabu turut menggesa UK dan negara-negara EU lain untuk mencontohi langkah yang dibuat oleh Sweden.

“Tindakan tersebut mampu memberi mesej yang kuat kepada Israel dan gerakan-gerakan antiPalestin yang lain sebagai simbolik menyokong kebebasan ke atas negara Palestin,” kata Pengarah Caabu, Chris Doyle dalam satu kenyataan.

Rakyat Palestin mahukan negara mereka diiktiraf dalam wilayah Tebing Barat dan Gaza dengan ibu kota di timur Baitulmuqaddis.

Walaupun sempadan Gaza telah ditakrifkan dengan jelas, namun wilayah yang tepat untuk menentukan sempadan Palestin di Tebing Barat dan timur Baitulmuqaddis hanya boleh ditentukan menerusi rundingan dengan Israel.

Israel mahu bahagikan al-Aqsa


Pihak berkuasa Israel mengasari penduduk Palestin yang cuba untuk memasuki al-Aqsa.
Pihak berkuasa Israel mengasari penduduk Palestin yang cuba untuk memasuki al-Aqsa.
TEL AVIV - ISRAEL.  Knesset akan mengundi untuk meluluskan draf undang-undang bagi membahagikan Masjid al-Aqsa pada bulan hadapan.

Ahli Parlimen Israel, Masoud Ghanayim memberitahu draf undang-undang tersebut bertujuan untuk membenarkan penganut Yahudi melakukan upacara keagamaan mereka di al-Aqsa tanpa sebarang sekatan.

"Tel Aviv mahu orang Islam dan penganut Yahudi mendapat hak sama untuk memasuki masjid tersebut. Selain itu, draf tersebut juga melarang sebarang protes diadakan di sekitar al-Aqsa dan mereka yang melanggar arahan itu bakal berdepan hukuman berat," katanya lagi.

Sementara itu, anggota kanan Jawatankuasa Eksekutif Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), Ahmed Qurei menggesa negara Islam mengadakan sidang kemuncak tergempar untuk berbincang mengenai rancangan jahat Israel tersebut.

"Tindakan mencemari kesucian al-Aqsa itu hanya akan mencetuskan kemarahan orang Islam dan menyebabkan keganasan lebih buruk di Baitulmaqdis," tegasnya menurut laporan Middle East Monitor.
Menurutnya lagi, Israel semakin berani meneruskan agenda untuk menceroboh al-Aqsa kerana kebanyakan negara di rantau Arab hanya diam membisu dan tidak mengambil sebarang tindakan ke atas mereka.

Dalam perkembangan lain, Palestin dan Israel akan menyambung semula rundingan bagi melaksanakan gencatan senjata bagi tempoh jangka panjang di Kaherah pada Isnin depan.

PBB tubuh badan siasatan bebas untuk Gaza


Palestin: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Ban Ki-moon berkata, pihaknya akan menyiasat serangan terhadap kemudahan milik badan itu ketika peperangan antara Israel dengan Hamas di Semenanjung Gaza selain penggunaan lokasi di bawah seliaannya untuk menyimpan senjata.

Badan dunia itu berkata, puluhan ribu kediaman musnah atau rosak dalam pertempuran selama 50 hari antara pejuang Palestin dengan tentera Israel yang turut mengakibatkan 108,000 orang hilang tempat tinggal.

Dalam satu kejadian, puluhan terbunuh di sebuah sekolah PBB ketika serangan Israel.

Israel mendakwa menyasarkan lokasi berkenaan kerana pejuang Hamas menggunakannya sebagai tempat simpanan roket.

Bercakap pada mesyuarat bulanan Majlis Keselamatan PBB mengenai Timur Tengah, Ban menceritakan pengalamannya ketika melawat sekolah di kem pelarian Jabalia yang menjadi tempat perlindungan orang awam sepanjang pertempuran itu.

“Saya harap Israel mengkaji kejadian ini serta serangan lain terhadap kemudahan PBB yang mengakibatkan ramai kematian disiasat secara teliti,” katanya. - AP

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 23 Oktober 2014 @ 5:04 AM
DISYORKAN
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/3520#sthash.3XwSzkYC.dpuf

Israel bahagi Masjid Al-Aqsa

Wanita Palestin beragama Islam mengadakan tunjuk perasaan membantah
Wanita Palestin beragama Islam mengadakan tunjuk perasaan membantah kehadiran penganut Yahudi di pekarangan Masjid Al-Aqsa pada 14 Oktober lalu. – REUTERS
Israel dilapor akan membentangkan rang undang-undang bertujuan untuk membahagikan kawasan Masjid Al-Aqsa antara penduduk Islam dan Yahudi.
Seorang anggota Parlimen (Knesset) Israel berketurunan Arab, Masoud Ghanayim yang dipetik oleh akhbar Palestin, Felesteen, kelmarin berkata, rang undang-undang itu disediakan oleh Jawatankuasa dalaman Parlimen, yang menetapkan penduduk Yahudi turut boleh bersembahyang di dalam Masjid Al-Aqsa.
“Perkara ini merujuk kepada cadangan untuk memberi hak sama rata kepada umat Islam dan Yahudi, serta akses untuk menggunakan tempat suci itu.
“Ia juga menetapkan beberapa lokasi tertentu yang boleh digunakan orang Yahudi untuk bersembahyang,’’ katanya yang dipetik portal Middle East Monitor.
Pada masa ini, undang-undang Israel dan Rabbinical melarang penduduk Yahudi bersembahyang di Masjid Al-Aqsa.
Kebanyakan Yahudi yang melobi untuk bersembahyang di Masjid Al-Aqsa merupakan pendatang haram Yahudi yang terdiri daripada pelampau kumpulan berhaluan kanan yang mempunyai agenda.
Kota Lama di Baitulmaqdis yang menempatkan masjid itu diiktiraf oleh antarabangsa sebagai tanah yang dijajah Israel. Pihak berkuasa Israel sering menghalang penduduk Islam bersembahyang di masjid itu.
Menurut Ghanayim, undang-undang yang digubal itu termasuk melarang penganjuran demonstrasi awam dan demontrasi di perkarangan Al-Aqsa termasuk menetapkan hukuman kepada sebarang pencabulan.
Katanya, tindakan meluluskan undang-undang itu merupakan satu `pencerobohan terang-terangan terhadap hak asasi penduduk Islam di seluruh dunia’ termasuk menyifatkannya sebagai sebahagian daripada rancangan Israel menyebarkan fahaman Yahudi di bandar Baitulmaqdis.
“Undang-undang itu semata-mata untuk mewajarkan pembinaan berdasarkan mitos sejarah dan agama yang disokong Israel,’’ katanya ketika mengulas tentang rang undang-undang itu.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/israel-bahagi-masjid-al-aqsa-1.15772#sthash.ixSgSmI3.dpuf