Friday, 28 February 2014

40 keluarga Palestin diusir


28 Februari 2014

BAITULMAQDIS - PALESTIN. Tentera Israel dan pegawai pentadbiran awam mengeluarkan perintah mengusir dan akan merobohkan kediaman 40 keluarga Palestin di sekitar timur al-Quds.

Arahan dikeluarkan kepada keluarga yang tinggal di kejiranan Jabal al-Baba di al-Ezariya dan diberi tempoh sehingga 3 Mac untuk meninggalkan kediaman mereka.

Jurucakap Jawatankuasa Palestin Hani Halabiya berkata, kira-kira 300 rakyat Palestin Badwi dari Jahalin tinggal di kawasan perumahan yang dibina daripada besi, kayu, papan timah dan khemah.

"Minggu lalu, tentera Israel memusnahkan struktur besi rumah kepunyaan masyarakat Badwi Jahalin menyebabkan lebih 55 orang kehilangan tempat tinggal," katanya dalam laporan Press TV.

Israel cuba merampas penempatan di Jabal al-Baba untuk meluaskan kawasan diduduki hingga ke Maale Adumin.

Amnesty: corak Israel "jenayah perang" di Tebing Barat


140228-jalazoun.jpg

Tentera Israel merebut seorang lelaki Palestin di kem pelarian Jalazoun awal bulan ini.
 Issam Rimawi /imej APA )
Bukti menunjukkan bahawa pasukan pendudukan Israel di Tebing Barat, termasukJerusalem Timur , yang melakukan 'pembunuhan yang disengajakan, yang akan berjumlah jenayah perang, "menurut satu laporan baru yang diterbitkan oleh kumpulan hak asasi manusia Amnesty International .
Laporan - "'Trigger-happy' tentera dan polis Israel menggunakan kekerasan melulu di Tebing Barat" - Dokumen Israel pembunuhan berlebihan dan brutalization rakyat Palestin di Tebing Barat dalam tempoh tiga tahun. Dari Januari 2011 hingga Disember 2013, hasil daripada penggunaan tentera Israel 'peluru hidup, 41 orang terbunuh dan sekurang-kurangnya 261 cedera.
Antara yang dibunuh oleh peluru hidup adalah Saleh Amarin berusia 15 tahun, yang telah ditembak di dahi oleh seorang askar Israel berhampiran rumahnya di kem pelarian Aida (berhampiran Bethlehem) pada petang 18 Januari 2013.
Seorang saksi memberitahu Amnesty International bahawa tidak ada membaling batu yang berlaku pada masa itu:
[Tentera] pergi kembali dan naik menara sniper. Tetapi apabila saya berdiri berhampiran [pintu masuk kem itu] yang ada tidak banyak berlaku. Kemudian saya terdengar bunyi tembakan tunggal dan saya melihat Saleh Amarin jatuh.Kemudian saya melihat anak-anak muda berlari ke arahnya dan cuba untuk membawanya. Beliau jatuh daripada tangan mereka kali pertama, maka mereka mendapat cengkaman beliau dan membawanya pergi.
Laporan itu menyatakan bahawa "walaupun dia berniat untuk membuang, atau sebenarnya berjaya melontar, batu, dia akan memberi sebarang ancaman kepada kehidupan tentera Israel yang berada di dalam sebuah pangkalan tentera benteng dengan menara pemerhatian."
Ini adalah hanya satu daripada berpuluh-puluh cerita menakutkan didokumenkan dalam laporan itu.

"Bukan maut" senjata membunuh

Israel sering mempertahankan serangan terhadap protes di Tebing Barat yang diduduki, termasuk Timur Jerusalem, dengan menunjuk kepada penggunaannya yang dipanggil "non-fatal cara rusuhan penyebaran" - dipukul, gas pemedih mata, bom tangan setrum, air Skunk dan keluli bersalut getah peluru, antara lain.
Senjata, bagaimanapun, teruk mencederakan rakyat Palestin dan sering membawa maut.
Dua rakyat Palestin terbunuh oleh peluru keluli bersalut getah tahun lepas. Pada bulan Disember 2011, satu lagi terbunuh selepas ditembak di muka dengan kanister gas pemedih mata pada jarak dekat.
Pada 1 Mac 2013, Mahmoud Awad, 26, ditembak di belakang kepala oleh keluli peluru getah bersalut berhampiran Israel Qalandiya pusat pemeriksaan tentera di antara Baitulmuqaddis dan bandar Tebing Barat Ramallah. Beliau meninggal dunia akibat kecederaan yang dialaminya lapan bulan kemudian.
Memetik statistik yang diberikan oleh Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan , laporan itu juga memerhati bahawa lebih daripada 8,500 rakyat Palestin cedera oleh "senjata selain daripada peluru hidup antara Januari 2011 dan Disember 2013"
Daripada jumlah itu, 1,500 adalah kanak-kanak.
Pada akhir bulan September 2013, yang berusia enam tahun Mousab Sarahnin kehilangan matanya selepas seorang askar Israel menembak dia di muka dengan getah bersalut peluru keluli Fuwwar kem pelarian, seperti Dylan Collins dan saya dilaporkan Intifada Elektronik pada masa itu.

Mensasarkan wartawan dan lain-lain

Amnesty International juga didokumenkan beberapa kes tentera Israel terus menyasarkan wartawan, pembela hak asasi manusia dan medik.
Mohammad al-Azzah, 23, adalah seorang wartawan bebas dari kem pelarian Aida. Beliau telah ditembak di muka dengan getah bersalut peluru keluli pada 8 April 2013. tentera Israel berhadapan dia sebagai dia telah mengambil gambar mereka bertempur dengan pemuda Palestin di kem. Selepas al-Azzah menyedari bahawa komander yang telah berulang kali menunjuk kepadanya ketika bercakap kepada askar lain, beliau menjadi bimbang:
Saya mengambil keputusan untuk berhenti mengambil gambar dan pulang ke rumah. Saya menutup tingkap, kemudian datang kembali untuk menutup pintu, dan seorang askar ditembak secara langsung pada saya. Saya melihat pukulan meninggalkan senjatanya ... peluru memukul saya di kanan muka dan menembusi di dalam. Saya menjerit, dan rakan sekerja saya, yang juga bekerja lewat, berlari kepada saya. Beliau membawa saya turun tangga dan memanggil ambulans dan kemudian cuba menghubungi seseorang untuk mendapatkan kereta. Apabila dia membuka pintu untuk mengambil saya, askar ditembak di pintu. Beliau menjerit pada tentera bahawa mereka telah membunuh saya, dan kemudian memutuskan untuk mengambil saya melalui. Kami berlari keluar dari bangunan untuk 150 meter. Kemudian jiran yang datang dan membawa saya ke hospital al-Hussein.
Al-Azzah bersembunyi selama dua bulan, tinggal bersama rakan-rakan dan saudara-mara, kerana tentera Israel telah mencari dia. Dia akhirnya ditangkap dalam satu serbuan malam di rumahnya, dan pendakwaan tentera Israel kemudiannya dikeluarkan dia caj berkaitan dengan hasutan.
Laporan itu mendokumenkan beberapa lagi kes tentera Israel mencederakan wartawan dan pembela hak asasi manusia, terutamanya di tempat-tempat seperti perkampunganNabi Saleh , di mana tentera melepaskan tembakan kanister gas pemedih mata ke dalam rumah aktivis terkenal beberapa kali.
Di tempat lain, pasukan perubatan telah ditembak dengan peluru getah keluli bersalut dan peluru buih-disebut-sebut beberapa kali.

Sewenang-wenangnya

Walaupun Israel budaya sewenang-wenangnya sekitar tentera dan peneroka keganasan terhadap rakyat Palestin bukan perkara baru, laporan yang memerhati
Agensi-agensi PBB, tempatan dan kumpulan hak asasi manusia antarabangsa dan lain-lain telah didokumenkan corak jenayah perang dan pencabulan lain yang serius undang-undang antarabangsa - kedua-dua undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa - yang dilakukan oleh tentera Israel dan keselamatan sejak mereka menduduki Tebing Barat, termasuk Jerusalem Timur, dan Semenanjung Gaza pada tahun 1967.
Amnesty International terus menekankan bahawa tentera Israel dan pegawai-pegawai, jika disiasat sama sekali, biasanya dihukum untuk membunuh atau mencederakan orang awam Palestin , walaupun mereka berbuat demikian dengan melanggar sistem undang-undang sendiri Israel. Ia menunjuk kepada sejarah lama Israel "Siasatan cacat" apabila melihat ke dalam pelanggaran.
Laporan menyimpulkan dengan menyeru masyarakat antarabangsa untuk menggantung semua pemindahan senjata kepada Israel "sehingga langkah-langkah yang substantif yang telah diambil oleh Israel" ke arah akauntabiliti bagi jenayah sebelum ini dan untuk mengelakkan pelanggaran masa depan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa.
Ini termasuk "peluru, senjata dan peralatan yang berkaitan termasuk senjata kawalan orang ramai dan peranti, latihan dan teknik." Amnesty International menggesa Amerika Syarikat, khususnya, memberikan perhatian kepada seruan ini.
Namun memandangkan rekod trek Amerika Syarikat dalam menyokong, pembiayaan dan melindungi pelanggaran sistematik Israel undang-undang antarabangsa dan hak-hak Palestin, ia mungkin panggilan ini akan jatuh pada telinga pekak.