Tuesday, 3 December 2013

Israel Enggan Menghantar Banduan ke Hospital Untuk Rawatan
Persatuan Tahanan Palestin bahawa Israel Perkhidmatan Penjara (IPS) di penjara Eshel diganggu bekas banduan penyerang kelaparan Thaer Halahleh dan bergerak dia Rimon penjara. Menurut keluarga banduan, keadaan kesihatan Halahleh telah bertambah teruk selepas dia ditangkap pada Mei 2013. Keadaan kesihatan Halahleh juga bertambah teruk akibat kecuaian perubatan Israel. Keluarganya berkata , beliau mengalami kesakitan yang teruk dan dia berkeras pergi ke hospital, tetapi IPS enggan dan mahu dipindahkan dia Rimon penjara Israel.

Tentera Zionis Dituduh mensasarkan Wartawan
Foreign Press Association yang bekerja di wilayah Palestin tahun 1948 menuduh tentera Zionis " mensasarkan dengan sengaja " para wartawan tentera Zionis menembak dengan peluru getah dan meriam ke arah para jurukamera semasa membuat liputan aksi protes Palestin di Tebing Barat . Foreign Press Association , yang mewakili para wartawan yang bekerja di semua media , mengatakan bahawa tentera Zionis secara langsung mensasarkan sekumpulan jurukamera yang sedang membuat liputan konfrontasi di pos persempadanan tentera Qalindia antara al Quds dan Ramallah hari Jumaat lalu . Seorang jurukamera Itali yang sedang membuat liputan konfrontasi berhasil menyelamatkan diri dari peluru getah yang ditembak ke arahnya .

Netanyahu rosak hubungan Israel-AS


Tel Aviv: Bekas Perdana Menteri Israel Ehud Olmert berkata, penggantinya Benjamin Netanyahu merosakkan hubungan baik negara itu dengan Amerika Syarikat.

Bercakap sebelum persidangan keselamatan, Olmert berkata, kritikan umum Benjamin Netanyahu terhadap perjanjian nuklear Amerika dengan Iran bersifat provokatif dan tidak produktif. Menurutnya, dia juga akan menentang tindakan Presiden AS itu tetapi akan melakukannya secara rahsia.


Dalam reaksi balasnya, Netanyahu berkata dia mengambil pendekatan bebeza daripada orang lain apabila membabitkan keselamatan rakyat Israel dan tidak akan berdiam diri.Netanyahu menyifatkan perjanjian sementara dengan Iran itu “kesilapan bersejarah” dan mengisytiharkan Israel tidak terbabit dengan perjanjian berkenaan. - Agensi

Penduduk, polis Israel bertempur

Penduduk, polis Israel bertempurPolis Israel menggunakan kekerasan ketika pertempuran, kelmarin.

TEBING BARAT - PALESTIN. Kumpulan penunjuk perasaan bertempur dengan rejim Zionis, kelmarin di beberapa lokasi termasuk Genting Gaza ketika protes membantah draf undang-undang yang mahu mengusir penduduk Badwi Palestin di selatan gurun Negev.

Sebelum insiden tersebut, kumpulan itu dilaporkan berhimpun di kampung Negev di Houra untuk menyertai kempen anti-Israel terbabit.

Bagaimanapun, pertempuran tercetus selepas pihak berkuasa bertindak ganas untuk menyuraikan mereka dan 11 penunjuk perasaan turut ditahan.

"Kami tinggal di sini sejak lebih 60 tahun lalu iaitu sebelum Israel merampas wilayah ini pada 1948. Aduan juga telah dikemukakan kepada mahkamah, namun  tiada sebarang tindakan dibuat," kata Maqbul Saraya, 70.

Menurut Press TV, Januari lalu, kerajaan Israel telah meluluskan penempatan semula kira-kira 40,000 penduduk Badwi Palestin dan merobohkan 40 kampung serta merampas tanah mereka di Negev.

Difahamkan, ratusan ribu penduduk Badwi Palestin membantah rancangan penempatan semula itu kerana rejim Zionis sengaja mahu menempatkan mereka di kawasan tidak mempunyai kemudahan.