Friday, 9 September 2016

Cara-cara Yahudi AS sokong Israel setiap pertempuran


Eramuslim.com | 03 September 2016.
Para pengguna internet di Mesir menyeru umat Islam mengambil pelajaran dari apa yang dilakukan kumpulan Yahudi Amerika untuk menyokong Israel dalam setiap peperangan. Laman web Israel menyiarkan 54 cara untuk menyokong Israel yang jika cara ini dilakukan sebaliknya, seharusnya boleh bermanfaat untuk menyokong perjuangan Palestin.

Dalam surat elektronik yang dihantar kepada Islamonline disebutkan, sejumlah naskah yang menyeru agar kaum Muslimin melihat bagaimana cara-cara yang dilakukan Yahudi Amerika meraih sokongan dalam perjuangannya menghadapi penentangan umat Islam.

Dalam laman web Yahudi AS itu disebutkan beberapa cara yang sebenarnya, justeru dapat menjadi bumerang bagi Israel. Misalnya saja, salah satu cara menyokong Israel adalah dengan memasarkan pelbagai produk Israel. Cara ini boleh diterbalikkan dengan tindakan memboikot seluruh produk Israel dan AS.

Beberapa cara yang dilakukan Yahudi AS dari 54 cara mereka, adalah:

1. Bercakap dengan suara lantang, jadilah duta Israel jika anda melihat ada orang yang menyerang Israel di internet, di akhbar dan di setiap tempat.

2. Carilah maklumat tentang Israel. Ikut terus menerus pemberitaan akhbar Israel dan kenali maklumat sejarah Israel dari buku-buku.

3. Doa. Berdoalah terus menerus untuk para pemimpin Israel dan agar mereka boleh menguasai bumi, juga untuk para mangsa yang terkena akibat perang, juga untuk pasukan kita agar Tuhan menghancurkan orang-orang yang melakukan serangan bunuh diri terhadap kita.

4. Jalin komunikasi dengan rakan-rakan anda di Israel agar anda turut menyokong mereka dan membangkitkan keberanian mereka untuk menetap di Israel.

5. Tolaklah semua maklumat serong tentang Israel. Media massa adalah cara paling berkesan untuk mempengaruhi pendapat umum dan dasar politik di suatu tempat.

6. Berdermalah untuk Israel secara rutin, setiap hari.

7. Kasihanilah mangsa "keganasan", bayangkan jika anda yang menjadi korban seperti mereka. Perhatikan terus menerus para mangsa dan tolonglah mereka.

8. Ziarahlah ke Israel dan tolak pelbagai institusi pelancongan untuk datang ke Israel. Keluarkan apa yang engkau boleh keluarkan secara ekonomi untuk menyokong ekonomi Israel. Bercakap kepada sesiapa yang anda kenal tentang keindahan Israel. Tanamkanlah syiar, "Pelancongan untuk perang melawan keganasan".

9. Letakkan bendera Israel di setiap tempat, di rumah, di kereta, di pejabat, agar orang semua tahu bahawa anda mencintai dan menyokong Israel.

10. Kurangkan penggunaan minyak, kerana bergantung pada minyak Arab akan memberi kesan kepada politik negara dan juga AS.

11. Gelar demonstrasi dukung Israel. Ini akan menarik perhatian awam dunia dan ahli politik yang akan menyokong Israel.

12. Kenali musuhmu. Dunia Arab dan dunia Islam ada yang berbahasa Inggeris dan ada yang berbahasa Arab. Dapatkan maklumat dan peta apa yang mereka ungkapkan mengenai pembunuhan di Israel di sejumlah laman internet (disebutkan beberapa laman web).

13. Bersatu. Jika anda berbeza pendapat dan berdebat, kita akan dikalahkan oleh musuh. Maka elakkan perdebatan kerana inilah cara yang benar untuk mengembalikan pembangunan Jerussalem dan jangan ada satu orangpun dari kita yang menghalang terwujudnya cita-cita ini.

14. Sebarkan dan ajarkan banyak orang mengenai holocaust, pembunuhan Yahudi oleh Nazi Jerman, agar kita dapat mengambil pelajaran dari masa lalu.

15. Datanglah ke wakil anda di Washington. Duduklah bersama mereka untuk membicarakan apa yang berlaku di Timur Tengah.

Dan pelbagai cara lain yang dipentingkan secara teknikal dalam laman aish.com. Para pengguna internet Islam yang berasal dari Mesir mengajak kaum Muslimin memberi perhatian kepada isu-isu mereka mendapatkan sokongan untuk Israel, jika kata-katanya diterbalikkan, boleh menjadi sebahagian daripada isu-isu kaum Muslimin mendapatkan sokongan bagi penentangan terhadap Israel. (Nastr/iol)