Monday, 6 April 2015

PM Israel kecam perjanjian nuklear


BAITULMAQDIS 6 April - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu semalam sekali lagi mengecam perjanjian antara Teheran dan kuasa-kuasa dunia dengan menyifatkan sebagai ‘perjanjian buruk’ , yang mengukuhkan tentera Iran sehingga mampu membina infrastuktur nuklear yang lebih besar.
Perkara yang dicapai dalam rundingan di Switzerland, Khamis lalu itu membuka laluan kepada Teheran untuk mengurangkan aktiviti program nuklear sebagai pertukaran pihak barat akan menarik sekatan ekonomi ke atas Iran.
“Langkah itu tidak akan mendorong Iran untuk menghentikan program nuklear,” kata Netanyahu kepada CNN, salah sebuah stesen televisyen yang turut mengecam perjanjian tersebut.
Kerajaan Israel sebelum ini, menunjukkan kemarahan dengan perjanjian bersejarah itu yang bakal dimuktamadkan pada 30 Jun ini apabila Netanyahu menuntut Iran mengiktiraf hak negara Israel untuk dinyatakan dalam perjanjian tersebut. - AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pm-israel-kecam-perjanjian-nuklear-1.77694#sthash.EcCOgIJh.dpuf

Beribu pelarian Palestin terkepung

gambar yang dikeluarkan agensi berita Syria, SANA merakamkan sebahagian
Gambar yang dikeluarkan agensi berita Syria, SANA merakamkan sebahagian penduduk Palestin yang terperangkap di kem pelarian di Yarmuk menunggu kesempatan untuk meninggalkan kem itu ekoran pertempuran antara tentera kerajaan, penentang kerajaan dan kumpulan militan IS dekat Damsyik, kelmarin. AGENSI
DAMSYIK 5 April - Beribu-ribu pelarian Pa­lestin terkepung di kem perlindungan di Yarmuk, Syria ekoran pertempuran antara tentera kerajaan dan kumpulan penentang kerajaan termasuk kumpulan militan Negara Islam (IS) yang menguasai sebahagian besar kem tersebut.
Situasi meruncing itu, sekali gus menyukarkan bantuan kemanusiaan disalurkan kepada pelarian ketika agensi bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan keadaan yang berlaku di kem Yarmuk yang terletak di Damsyik itu sebagai ‘memalukan’.
Menurut laporan Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia bagi Syria, kumpulan militan IS dan kumpulan sayap al-Qaeda, Barisan Al-Nusra menguasai hampir keseluruhan kawasan kem pelarian yang dihuni kira-kira 18,000 orang.
Pengarah pertubuhan itu, Rami Abdel Rahman berkata, situasi di kem Yarmuk semakin rumit kerana terdapat tiga pihak yang bertelagah iaitu tentera kerajaan, Barisan Al-Nusra dan kumpulan militan IS.
“Pejuang Al-Nusra yang me­merangi kerajaan Syria tidak berjuang bersama militan IS, tetapi pada masa yang sama tidak menghalang kemaraan kumpulan militan IS,” katanya.
Sementara itu, ahli jawatan kuasa kerajaan sementara kumpulan pembangkang Syria, Ayman Abu Hashem menyuarakan kebimbangan tentang tindakan kumpulan militan IS membalas dendam terhadap kumpulan pejuang Palestin yang menentang kemaraan mereka, baru-baru ini.
Jelasnya, kumpulan bersenjata Palestin, Aknaf Beif al-Maqdis yang setia kepada pergerakan Hamas di Gaza, telah dikepung oleh militan IS dan kumpulan penentang kerajaan.
“Kem Yarmuk dikepung oleh tentera kerajaan, manakala dari dalamnya, hampir keseluruhan kawasan kem itu dikuasai militan IS,” katanya.
Dalam perkembangan sama, pegawai kerajaan Palestin mendakwa Barisan Al-Nusra membantu kemaraan militan IS di Yarmuk, meski pun kedua-dua kumpulan itu saling bermusuhan, tetapi berkongsi ideo­logi yang hampir sama.
Setakat ini, seramai 18 orang disahkan terbunuh iaitu enam orang awam dan 12 pejuang Palestin sejak pertempuran meletus di kem itu pada Rabu lalu. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/beribu-pelarian-palestin-terkepung-1.77644#sthash.jwp2EfKC.dpuf