Friday, 8 January 2016

Tentera Israel Terus Sasar Rakyat Palestin


Diterbitkan: Jumaat, 8 Januari 2016 11:30 AM

BAITULMAQDIS: Tentara Israel membunuh sekurang-kurangnya 178 rakyat Palestin dan mencederakan 16,200 yang lain sepanjang tahun lalu.
Angka itu didedahkan Kementerian Kesihatan Palestin.
Menurut laporan kementerian itu, sekurang-kurangnya 145 pembunuhan berlaku akibat keganasan yang tercetus selepas pihak berkuasa Israel melarang penduduk Palestin memasuki Kota Lama di Baitulmaqdis pada Ogos lalu.
Pada masa sama, Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) pula merekodkan rejim Israel telah merobohkan sebanyak 539 rumah penduduk Palestin sepanjang tempoh sama.
"Beratus-ratus rumah rakyat Palestin dimusnahkan Israel, hingga memaksa 742 keluarga meninggalkan rumah mereka," menurut laporan itu.
Difahamkan, tindakan kejam Israel di Baitulmaqdis dan Tebing Barat itu sebagai cubaan rejim Zionis untuk merampas Masjid al-Aqsa, seterusnya merobohkan masjid itu bagi memberi laluan kepada pembinaan Kuil Sulaiman. - Press TV

Israel bunuh lebih 150 rakyat Palestin

Israel bunuh lebih 150 rakyat Palestin

8 JANUARI 2016 BAITULMAQDIS - PALESTIN . Kementerian Kesihatan Palestin berkata, tentera Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 178 rakyat Palestin dan mencederakan 16,200 yang lain sepanjang 2015.
Menurut laporan yang dikeluarkan kementerian itu kelmarin, sekurang-kurangnya 145 pembunuhan berlaku semasa gelombang keganasan yang tercetus selepas pihak berkuasa Israel melarang penduduk Palestin memasuki Kota
Lama di Baitulmaqdis pada Ogos lalu.
Sementara itu, berdasarkan angka yang dikeluarkan oleh Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA), sepanjang tahun lalu sahaja rejim Israel telah merobohkan sebanyak 539 rumah penduduk Palestin.
"Beratus-ratus rumah rakyat Palestin telah dimusnahkan Israel, manakala 742 keluarga dipaksa meninggalkan rumah mereka," menurut laporan itu.
Difahamkan, keganasan Israel berleluasa di Baitulmaqdis dan Tebing Barat sejak Ogos lalu, adalah cubaan rejim Zionis untuk merampas Masjid al-Aqsa, seterusnya merobohkan masjid itu bagi memberi laluan kepada pembinaan Kuil Sulaiman. - Press T
V

Tikam Serdadu Israel, Empat Pemuda Palestina Dibunuh

Persimpangan Gush Etzion jadi lokasi penyerangan sebelumnya (Foto: BBC)

Jum'at, 8 Januari 2016 - 13:11 wib
Persimpangan Gush Etzion jadi lokasi penyerangan sebelumnya (Foto: BBC) HEBRON
– Empat warga Palestina ditembak hingga meninggal dunia setelah berusaha menikam serdadu Israel dalam dua insiden di Tepi Barat yang diduduki, kata militer Israel.
Tiga penyerang tewas dibunuh di Persimpangan Gush Etzion, tempat insiden serupa pernah terjadi, dan pelaku keempat dibunuh dekat Hebron, kata tentara Israel.
"Tiga penyerang, dengan senjata pisau, mencoba untuk menikam serdadu menjaga persimpangan Gush Etzion," menurut pernyataan militer Israel.
Tak berapa lama kemudian, seorang warga Palestina ditembak ketika mencoba menikam tentara dekat Hebron, kata Israel.
Sedangkan di pihak Israel, tiada serdadu yang terluka.
Pejabat kesehatan berwenang dari Palestina membenarkan kematian-kematian tersebut.
Media Palestina menyebut tiga warga yang tewas adalah Muhanad Kawazbeh (20), Ahmed Kawazbeh (21), dan Alaa Kawazbeh (20). Ketiganya dari desa Sair, timur laut Hebron. Adapun orang keempat yang meninggal dunia bernama Khalil Shalalda (16), juga dari Sair.
Terjadi peningkatan kekerasan antara Israel dan Palestina dalam beberapa bulan terakhir.
Sebanyak 22 warga Israel tewas dalam serangan termasuk penikaman, penubrukan mobil dan penembakan sejak 1 Oktober.
Di lain pihak, lebih dari 140 warga Palestina tewas. Lebih dari separuh disebut oleh Israel sebagai penyerang. Lainnya tewas dalam bentrokan dengan kekuatan Israel.