Friday, 13 November 2015

Israel berang EU label produk


BEBERAPA produk makanan keluaran Israel di sebuah pasar raya di Tel Aviv kelmarin. - AGENSI


BRUSSELS, Belgium – Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berang dengan tindakan Kesatuan Eropah (EU) melabel produk keluaran Israel dan menyifatkannya sebagai cubaan menimbulkan sentimen anti-Yahudi seperti era pemerintahan Nazi.
Menurut Netanyahu, EU sepatutnya berasa malu dengan keputusan itu.
Bagaimanapun, EU menegaskan, tindakan berkenaan hanya menjelaskan peraturan sedia ada mengenai tempat asal produk dikeluarkan yang akan dijual di 28 negara.
Mengikut undang-undang EU, barangan kosmetik dan pertanian perlu dilabel tempat asal keluaran produk menyebabkan tertera perkataan 'Penempatan Israel' pada label produk mereka.
Penempatan Israel menrujuk kepada pendudukan haram Yahudi di wilayah Tebing Barat, timur Baitulmuqqadis dan Bukit Golan sejak Perang Enam Hari pada tahun 1967 yang dianggap tidak sah di sisi undang-undang antarabangsa.
Israel dilihat tidak bersetuju dengan rancangan melabel produk yang dicadangkan oleh EU sejak tahun 2012 itu.
"Tindakan EU yang melabelkan produk dari negara Yahudi membawa semula memori hitam. Eropah sepatutnya berasa malu dengan diri sendiri kerana mengambil satu keputusan tidak bermoral.
"Daripada beratus-ratus wilayah yang dilanda dengan konflik di seluruh dunia, ia memilih Israel sahaja ketika negara itu sedang berperang untuk menentang gelombang keganasan. Ini tidak akan membawa keamanan dan keadilan," kata Netanyahu.
Pada September lalu, Netanyahu berkata, rancangan untuk melabel produk keluaran Israel dilihat sama seperti yang dilakukan semasa era pemerintahan Nazi.
Perdagangan dari Israel hanya menyumbang sebahagian kecil antara EU dan Israel, namun membawa simbolik yang penting.
Kementerian Luar Israel berkata, keputusan melabel produk adalah luar biasa dan bersifat diskriminasi selain tidak memajukan proses politik antara Israel dan Palestin.
"Keputusan melabel produk adalah langkah penting yang menuju ke arah memboikot penempatan Israel," kata Setiausaha Agung Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), Saeb Erakat pula. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1113&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3rK3XWCLH 
Hakcipta terpelihara 

Perisik Israel serang hospital


Menyamar sebagai orang Arab dalam serbuan buru penduduk Palestin
13 November 2015 12:57 AM


Seorang pegawai keselamatan hospital Al-Ahly memerhatikan kesan darah seorang penduduk Palestin yang ditembak mati oleh pasukan perisik Israel yang melancarkan serangan ke atas hospital itu di Hebron, Tebing Barat, semalam. REUTERS

HEBRON 12 Nov. - Pasukan perisik Israel yang menyamar sebagai orang Arab, menyerang sebuah hospital di bandar Hebron, Tebing Barat dan menembak mati seorang penduduk Palestin dalam satu operasi untuk menahan seorang suspek kejadian tikam, kata Kementerian Kesihatan Palestin.
Tentera Israel mengesahkan serangan tersebut dan menyatakan bahawa mereka menahan seorang penduduk Palestin Abdallah Azzam al-Shalalda, 27, yang disyaki menikam seorang penduduk haram Yahudi berdekatan Hebron dua minggu lalu.
Pengarah hospital al-Ahly, Jehad Shawar memberitahu Radio Palestine bahawa antara 20 hingga 30 lelaki yang tiba di hospital itu menaiki dua van mini bersama seorang wanita yang menyamar sebagai seorang yang sedang sarat untuk melahirkan anak, sebelum menyerang hospital tersebut.
“Mereka mengacu senjata dan menyerbu bilik di mana Abdallah dirawat,’’ katanya.
Adik Abdallah yang sedang tidur di bilik tersebut, Bilal berkata, dia diikat di katil oleh pasukan perisik Israel itu.
Sepupu Bilal yang berada dalam bilik air di wad tersebut ditembak mati sebaik-baik dia keluar dari tandas.
“Dia ditembak sebanyak lima kali, satu das di kepala dan satu das di dada serta tiga das lagi mengenai badannya.
“Mereka kemudian meletakkan Abdallah di atas kerusi roda yang membawa wanita mengandung tadi dan menghalang sesiapa memberikan bantuan perubatan kepada lelaki itu yang terbaring di atas lantai,’’ kata Jehad kepada stesen radio itu.
Tentera Israel mengesahkan seorang lelaki cuba menyerang anggota perisik tersebut tetapi tidak mempunyai maklumat lanjut mengenai keadaan pemuda tersebut. – Reuters
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/perisik-israel-serang-hospital-1.157672#sthash.yLLBkrrm.dpuf