Monday, 12 May 2014

Kanak-kanak menggambarkan penyeksaan dalam kurungan Israel


budak lelaki arrested.jpg

Pasukan pendudukan Israel cuba untuk menangkap seorang budak lelaki Palestin semasa demonstrasi dinding Israel di kampung Tebing Barat al-Maasara, 9 November 2012.   Oren Ziv / ActiveStills )
Sebahagian yang semakin meningkat kanak-kanak Palestin ditangkap oleh tentera Israel adalah tertakluk kepada kurungan seorang diri, soal siasat keras dan layanan buruk berjumlah penyeksaan, demikian menurut satu laporan yang diterbitkan hari ini olehPertahanan Seksyen International-Kanak Palestin (DCI-Palestin).
"Dalam 21.4 peratus daripada kes-kes yang dicatatkan oleh DCI-Palestin pada tahun 2013, kanak-kanak yang ditahan dalam sistem tahanan tentera Israel dilaporkan menjalani kurungan sebagai sebahagian daripada proses soal siasat. Ini merupakan peningkatan sebanyak dua peratus dari 2012, "satu kenyataan akhbar yang mengiringi negeri laporan.
DCI-Palestin dikumpul 98 afidavit yang diangkat sumpah dari kanak-kanak Palestin yang berumur 12 hingga 17 tahun 2013. Penemuan membimbangkan dalam laporan itu adalah berdasarkan kepada 40 kes kurungan didokumenkan dalam 2013.

Tangkapan malam

Dalam kebanyakan kes (34 daripada 40), kanak-kanak ditangkap dari tempat tidur mereka. "Kanak-kanak melaporkan bahawa tentera bersenjata Israel menangkap mereka dalam keadaan ganas semasa serbuan malam di rumah-rumah keluarga mereka," kata laporan itu.
Kanak-kanak "sering bangun dari tidur oleh bunyi tentera Israel terhantuk di pintu depan sebelum ahli keluarga membuka pintu atau tentera memaksa cara mereka, menyerang rumah."
Kemudian, tentera pendudukan "mengumpulkan semua penghuni rumah, tanpa mengira umur mereka, dalam satu bilik atau di luar dan kemudian menuntut pengenalan. Secara umumnya, seluruh rumah akan diperiksa dalam serbuan itu. Setelah identiti kanak-kanak telah disahkan daripada kad pengenalannya, keluarganya akan dimaklumkan bahawa dia mesti mengiringi askar. "

Menutup mata

Kanak-kanak atau ibu bapa mereka hampir tidak pernah dimaklumkan mengenai tuduhan dan, kata laporan itu, masa ini "paling mungkin kali terakhir keluarga akan melihat anak-anak mereka sehingga dia muncul di mahkamah tentera berikut tempoh yang tidak diketahui kurungan dan soal siasat."
"Setelah askar-askar telah mengenal pasti kanak-kanak, tangannya akan diikat dengan tali plastik, kemungkinan besar di belakangnya, dan dia akan menutup mata dan membawa kepada kenderaan tentera."
Lebih separuh daripada kanak-kanak dilaporkan beberapa bentuk keganasan fizikal semasa penangkapan dan pemindahan kepada kemudahan soal siasat, termasuk Petah Tikva pusat tahanan, pusat tahanan Kison (juga dikenali sebagai al-Jalame ) berhampiran Haifa, atau penjara Shikma berhampiran Ashkelon.
Kemudahan ini adalah di bawah kawalan Israel Perkhidmatan Penjara dan / atau Shin Betpolis rahsia. Al-Jalame adalah antara beberapa kemudahan Israel dilengkapi oleh firma antarabangsa pemenjaraan untung G4S .

"Berbau Foul"

Secara purata, kanak-kanak menghabiskan masa 10 hari dalam kurungan, tetapi kanak-kanak telah ditahan sehingga 29 hari secara berasingan. Kanak-kanak yang diadakan di Kison menyifatkan dikurung dalam satu sel kecil tanpa tingkap diterangi 24 jam sehari oleh mentol malap.
Di sana mereka tidur di atas katil konkrit, di atas lantai, atau di atas tilam nipis mereka sering digambarkan sebagai "kotor" dan "berbau busuk." Dinding Cell kelabu "dengan protrusions tajam atau kasar yang menyakitkan untuk bersandar."

Memaksa pengakuan

Walaupun dinafikan peguam, hubungan keluarga dan hampir tidak pernah diberitahu tentang hak-hak mereka, termasuk hak untuk berdiam diri, anak-anak adalah tertakluk kepada soal siasat yang berpanjangan, penderaan dan keganasan berjumlah penyeksaan.
Kebanyakan kanak-kanak yang dituduh batu-membaling, "suatu kesalahan yang berpotensi boleh membawa kepada hukuman sehingga 20 tahun bergantung kepada umur kanak-kanak." Tetapi tuduhan itu boleh menjadi alasan untuk memaksa kanak-kanak ke dalam memberikan maklumat yang berguna dalam usaha Israel untuk menindas sebarang bentuk penentangan terhadap penjajahan.
"Teknik-teknik soal siasat secara amnya mental dan paksaan secara fizikal, sering menggabungkan campuran ugutan, ancaman dan keganasan fizikal dengan tujuan yang jelas untuk mendapatkan pengakuan," katanya yang DCI-Palestin. "Menjerit dan ugutan kerap digunakan untuk mendapatkan pengakuan, kenyataan memberatkan, dan maklumat mengenai jiran atau ahli keluarga."
Semasa soal siasat, "kanak-kanak laporan dipaksa duduk di kerusi logam rendah yang diperolehi ke lantai dengan tangan dan kaki mereka digari ke kerusi, sering selama beberapa jam." Dalam 31 daripada 40 kes, kanak-kanak di laporkan menerima tertakluk kepada "kedudukan seperti penderaan, "yang paling kerap adalah bahawa kanak-kanak itu terbelenggu dengan kerusi dalam kedudukan yang pedih untuk jangka masa yang lama.

Peranan pemberi maklumat

Selepas mengalami penyalahgunaan menakutkan dan hari dalam kurungan, kanak-kanak psikologi terdedah. Penyiasat Israel mengambil kesempatan ini dengan menggunakan maklumat. DCI-Palestin menerangkan teknik Israel menggunakan, berdasarkan akaun kanak-kanak:
Berikut beberapa hari diadakan secara berasingan dan tertakluk kepada sesi soal siasat yang berpanjangan, kanak-kanak akan dimaklumkan bahawa soal siasat selesai dan mereka akan dipindahkan ke sebuah penjara.
Apabila kanak-kanak itu tiba di sel penjara biasa, seorang banduan dewasa dengan mesra sambutan beliau, sering membawa makanan panas, satu pek rokok, atau lain-lain. Banduan dewasa cuba untuk mendapatkan kepercayaan kanak-kanak tersebut dengan berkongsi maklumat mengenai keluarga atau anggota masyarakat beliau kanak-kanak. Kanak-kanak laporan diberi amaran untuk tidak bercakap kepada sesiapa tetapi individu ini khusus mengenai soal siasat mereka. Selalunya, banduan dewasa akan sama ada seorang kanak-kanak bertanya mengenai soal siasat dan apa soalan ditanya, atau menawarkan untuk memberi amaran kepada orang lain di luar orang itu berkongsi maklumat.
Selepas satu atau dua hari, kanak-kanak itu dibawa balik ke soal siasat di mana beliau sering berhadapan dengan rakaman audio atau kenyataan yang dibuat kepada pemberi maklumat banduan dewasa. Semasa soal siasat, kanak-kanak menyedari buat kali pertama bahawa banduan dewasa adalah seorang pemberi maklumat bekerjasama dengan pegawai-pegawai perisikan Israel, dan interaksi kanak-kanak dengan individu ini adalah sebahagian daripada proses soal siasat.
Selepas berhadapan dengan realiti ini, kanak-kanak biasanya memberi pengakuan tanpa akses kepada peguam untuk pertuduhan yang ada semasa soal siasat.

Sewenang-wenangnya

Laporan DCI-Palestin telah diserahkan kepada beberapa badan-badan PBB dan termasuk analisis bagaimana layanan buruk Israel kanak-kanak dan penggunaan peningkatan jumlah kurungan pelanggaran kubur undang-undang antarabangsa, termasuk konvensyen Kekejaman.
"Amalan menggunakan kurungan pada kanak-kanak di pusat tahanan Israel mesti diiktiraf sebagai satu bentuk penyeksaan dan dihentikan dengan segera," negeri-negeri laporan.
Tetapi ia juga mencatatkan jumlah yang sewenang-wenangnya yang telah memastikan bahawa penyalahgunaan Israel terus dibiarkan.
Pada 2013, DCI-Palestin melaporkan bahawa ia telah memfailkan lima belas aduan dengan pihak berkuasa Israel mengenai layanan buruk dan penyeksaan daripada sepuluh kanak-kanak semasa dalam tahanan tentera Israel.
Tetapi, laporan itu menyatakan, "tidak satu bukti pun yang telah dikeluarkan terhadap pelakunya, dan dalam banyak kes ia adalah tidak jelas jika siasatan telah dimulakan."

Tambahan bukti

Laporan terkini daripada DCI-Palestin menambah gunung bukti tentang penderaan yang sistematik dan pembunuhan kanak-kanak Palestin, termasuk laporan awal dari Israel DCI-Palestin , B'Tselem , Human Rights Watch dan Amnesty International .
Disember lepas, kumpulan penyokong yang Jawatankuasa Awam Menentang Penyeksaan di Israel (PCATI) mendedahkan bahawa pihak berkuasa Israel telah dikunci kanak-kanak Palestin dalam sangkar luar semasa ribut musim sejuk yang teruk .