Thursday, 16 January 2014

Masihkah mahu bermewah-mewah?Angka kematian di Kem Pelarian Palestin Yarmouk di Syria meningkat kepada 51 orang selepas pertambahan kematian 3 orang lagi semalam disebabkan kebuluran berpunca dari kepungan ke atas perkehmahan pelarian tersebut sejak 185 hari.

Hulurkan sumbangan anda.

Konvoi PM Palestin ditahan

Konvoi PM Palestin ditahan16 Januari 2014

Rami dikerumuni pengikutnya selepas pihak berkuasa ingin menahan beliau.

RAMALLAH - PALESTIN. Polis Israel kelmarin, menahan konvoi Perdana Menteri Palestin, Rami Hamdallah kerana mendakwa dipandu secara  melulu dan membahayakan pengguna jalan raya lain.

Jurucakap kerajaan, Ihab Bseiso berkata, sebuah kenderaan tentera Israel diiringi anggota polis bertindak menahan kenderaan Rami di antara ibu negara dan Nablus.

"Alasan mengatakan mereka memandu secara melulu adalah mengarut. Ia sesuatu yang disengajakan kerana tempat pemeriksaan yang digunakan untuk menahan konvoi hampir satu jam itu tidak pernah wujud sebelum ini," katanya.

Dipetik laporan PIC, Rami kemudiannya diarah untuk berada dipos kawalan itu seorang diri tanpa tujuh pengawal peribadi yang mengiringinya. Bagaimanapun, beliau menolak cadangan itu hingga dibebaskan. -

Bumi pun enggan menerimanya...Satu gempa bumi telah berlaku sehingga menggegarkan utara Israel ketika Sharon dikebumikan. 

Peristiwa seumpama ini mungkin memperingatkan kita semasa majlis pengkebumian Mustafa Kamal Atarturk pada satu ketika dulu.

http://www.ibtimes.com/earthquake-shakes-northern-israel-former-prime-minister-ariel-sharon-laid-rest-1536696

BUMI MENOLAK ARIEL SHARONMedia Israel menyatakan berlaku gempa bumi semasa mayat ariel sharon dimasukkan ke dalam kubur. Berlaku gegaran. Ianya dapat dirasai disekitar kawasan Jalil dan utara tasek tobariah sekuat 3.5 skala rekter.

Tidak sebagaimana yang dijangkakan, sedikit sahaja orang yang datang ke upacara tersebut. Pasukan polis begitu ramai untuk mengawal keadaan kerana bimbang berlaku kesesakan tetapi keadaan sebaliknya berlaku.

Sharon mencatatkan diari kehidupannya dengan darah rakyat Palestin serta pembunuhan kejam semenjak berkhidmat dalam tentera seterusnya semasa menjadi PM hingga beliau koma hampir 8 tahun.

Pengajaran buat kita bersama... Orang zalim pasti mendapat balasan setimpal di dunia sebelum akhirat.

Info gambar : Penduduk Palestin merayakan kematian ariel sharon dengan membakar gambarnya.
 

Angkatan IOF membuat Penangkapan 17 rakyat Palestin dari Tebing Barat, Termasuk Bawah umurPasukan Israel membuat penangkapan pada Selasa lalu, 11 rakyat Palestin termasuk di bawah umur dari Kampung Azoun dalam Qalqilyah Governorate dan membawa mereka ke lokasi yang tidak diketahui.

Datuk Bandar Azoun Nimer Adwan berkata, kebanyakan tahanan di bawah umur ditangkap ketika berada didalam rumah.

Tentera IOF sentiasa menjalankan carian dan penangkapan kanak-kanak di kampung tersebut di bawah dakwaan palsu bahawa anak-anak muda membaling batu pada peneroka yang melalui jalan yang bersebelahan dengan kampung.

Dalam konteks yang sama pasukan IOF menahan seorang lagi rakat Palestin dari bandar lama Nablus .

Sumber tempatan berkata, beberapa kenderaan tentera menyerbu kampung pada waktu subuh dan menahan Mohammed Waleed Issa 27, setelah sekian lama mencari rumahnya.

Di Hebron, tentera IOF menahan seorang rakyat Palestin dari al- Fawwar kem pelarian selatan Hebron.

Keselamatan telah menyatakan bahawa tentera Israel menyerang kem dan menangkap Mu'ayad Abudl Jabbar Ahmaro , 26, setelah menjumpai rumahnya. turut membuat serangan pada rumah Abdul Fattah al- Qawasmeh dari Hebron.

Di Bethlehem, tentera Israel menahan empat rakyat Palestin dari bandar Bethlehem dan kampung al- Obeidiyeh timur bandar.

Sumber keselamatan berkata bahawa tentera Israel menahan dua rakyat Palestin iaitu Issam Atta al- Shaer dan Hari Raya Kamel selepas menyerang dan mencari rumah-rumah mereka.

Di kampung al- Obeidiyeh timur Bethlehem, tentera Israel menyerbu rumah Mahmoud Abdullah al- ASSA. Serangan juga turut merampas dua komputer riba dan telefon bimbit sebelum menahan dua anak-anaknya Ayman ,32, dan Omar ,18.

Sumber : Aman Palestin