Saturday, 4 January 2014

Pesawat Israel bedil Gaza


4 Januari 2014

GENTING GAZA - PALESTIN. Pesawat pejuang Israel melancarkan serangan udara di Semenanjung Gaza beberapa jam selepas roket dibedil ke selatan negara itu, awal pagi semalam.

Menurut Press TV, empat tapak di tengah dan utara Genting Gaza menjadi sasaran serangan balas tersebut, namun tiada kecederaan dilaporkan.

Kelmarin, seorang pemuda Palestin cedera ditembak tentera Israel berhampiran pagar sempadan di utara wilayah terbabit. -

Israel lancar ujian peluru berpandu


BAITULMAQDIS 3 Jan. - Israel, hari ini berjaya melancarkan ujian kedua peluru berpandu perisai Arrow III yang dinaiktaraf dan direka bentuk untuk memusnahkan pelbagai jenis peluru berpandu milik Iran dan Syria.
Jurucakap Kementerian Pertahanan Israel berkata, peluru berpandu pemintas itu akan menggunakan satelit 'kamikaze' yang mengesan dan memusnahkan peluru berpandu balistik di atas atmosfera bumi.
Ujian kedua Arrow III yang dilakukan di Laut Mediterranean itu, bagaimanapun tidak melibatkan sebarang pintasan terhadap mana-mana sasaran.
Menurut pegawai Israel, mereka meramalkan Arrow III yang disokong Amerika Syarikat (AS) mampu digunakan pada tahun depan. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140104/lu_09/Israel-lancar-ujian-peluru-berpandu#ixzz2pNjhSvDW
© Utusan Melayu (M) Bhd