Monday, 20 October 2014

Jangan benar Yahudi masuk al-Aqsa

SEORANG penduduk Palestin menunaikan solat di depan polis Zionis di jalan raya di Bandar Lama, timur Baitulmaqdis, kelmarin selepas rejim Yahudi melarang penduduk berusia bawah 50 tahun memasuki Masjid Al-Aqsa untuk bersolat.

Ramallah: Presiden Mahmoud Abbas semalam menggesa rakyat Palestin menghalang pendatang Israel memasuki Masjid Al-Aqsa.

Beliau juga menggesa mereka mengguna apa juga cara untuk melindungi masjid ketiga paling suci umat Islam itu.

Mahmoud berkta demikian beberapa hari selepas polis Israel bertempur dengan penunjuk perasaan Palestin yang membantah lawatan penganut Yahudi melawat perkarangan masjid itu.

“Mereka (Yahudi) mesti dihalang daripada memasuki pekarangan Masjid Al-Aqsa dengan apa cara sekalipun. Ini Aqsa kita dan mereka tidak berhak untuk memasuki dan mencemarnya,” kata Mahmoud.

Presiden Palestin itu bercakap di satu persidangan di Ramallah, Tebing Barat.

Mahmoud menegaskan, mempertahankan Al-Aqsa adalah sama dengan mempertahankan Baitulmaqdis yang rakyat Palestin hendak jadikan ibu negara mereka.

“Baitulmaqdis amat berharga kepada kita. Ia adalah ibu negara Palestin. Tanpanya tidak akan ada sebuah negara Palestin.

“Adalah penting bagi kita bersatu bagi mempertahankan Baitulmaqdis,” kata Mahmoud.- AFP

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 19 Oktober 2014 @ 5:02 AM- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/2738#sthash.2yphcJgH.dpuf

5,000 sertai perhimpunan


Penduduk Palestin melaungkan slogan mengutuk kebiadaban polis Israel dalam perhimpunan anjuran Hamas, kelmarin.
Penduduk Palestin melaungkan slogan mengutuk kebiadaban polis Israel dalam perhimpunan anjuran Hamas, kelmarin.
GAZA CITY - PALESTIN. Kira-kira 5,000 penduduk Palestin menyertai perhimpunan anjuran Hamas, kelmarin.

Perhimpunan itu bertujuan mengutuk tindakan polis Israel yang berterusan menceroboh Masjid al-Aqsa.

Penduduk mula berhimpun selepas solat Jumaat sambil melaungkan slogan berjanji untuk membela masjid berkenaan lapor Arab News.

Jurucakap Hamas, Ismail Radwan dalam ucapannya berkata penduduk Palestin di Jerusalem dan Tebing Barat perlu mempertahankan al-Aqsa.

Baru-baru ini, satu pertempuran tercetus antara penduduk Palestin dan polis Israel di pekarangan Masjid al-Aqsa.

Insiden itu dipercayai berlaku selepas sekumpulan pemuda Palestin membantah rancangan rejim Zionis yang membenarkan penganut Yahudi Ortodoks memasuki al-Aqsa untuk melakukan upacara keagamaan mereka. 

Mahmoud pertahan al-Aqsa


Seorang penduduk Palestin memegang plakad tertera 'Baitulmaqdis dalam bahaya' ketika menyertai protes di pekarangan al-Aqsa. Gambar kecil: Mahmoud
Seorang penduduk Palestin memegang plakad tertera 'Baitulmaqdis dalam bahaya' ketika menyertai protes di pekarangan al-Aqsa. Gambar kecil: Mahmoud
RAMALLAH - PALESTIN. Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, menegaskan bahawa langkah tegas akan diambil bagi mengelakkan pendatang haram Yahudi memasuki pekarangan Masjid al-Aqsa di Baitulmaqdis untuk sengaja membuat kacau.

Kenyataan itu dikeluarkan beberapa hari selepas pertempuran tercetus antara pemuda Palestin dan pihak berkuasa rejim Zionis selepas penganut Yahudi Ortodoks dibenarkan masuk al-Aqsa dipetik laporan Al-Arabiya.

"Kepimpinan Palestin akan mengambil tindakan undang-undang yang perlu di peringkat antarabangsa jika berlaku pencerobohan sama pada masa depan. Kami tidak akan membiarkan pendatang Yahudi mencetuskan kekacauan di al-Aqsa," tegasnya.

Jumaat lalu, Mahmoud berikrar untuk mempertahankan al-Aqsa dengan apa jua cara untuk memastikan kesucian masjid yang pernah menjadi kiblat pertama orang Islam itu tidak dicemari sewenang-wenangnya.

"Penganut Yahudi tidak mempunyai hak untuk masuk ke al-Aqsa kerana ia adalah salah satu tempat suci orang Islam," jelasnya.

Difahamkan, penganut Yahudi dilarang melakukan sebarang upacara keagamaan di masjid terbabit dan hanya dibenarkan berada di kawasan Tembok Barat.