Friday, 30 October 2015

62 mangsa Israel

 Reuters
Baitulmaqdis: Polis Israel menembak mati dua lagi penduduk Palestin yang didakwa menyerang mereka dengan pisau di Tebing Barat semalam.

Polis Israel menembak mati seorang penduduk Palestin di Hebron, kononnya selepas dia menikam dan mencederakan seorang polis rejim Zionis.


Beberapa jam kemudian, di satu kawasan berhampiran, polis Israel menembak mati seorang lagi penduduk Palestin yang juga didakwa cuba menikam seorang askar Yahudi.

Keganasan yang berlarutan hampir satu bulan itu adalah yang terburuk sejak perang di Gaza pada 2014.Konflik terbaru itu tercetus ekoran kemarahan penduduk Palestin selepas Israel membenarkan kumpulan Yahudi memasuki perkarangan Masjid Al-Aqsa.

Al-Aqsa ialah masjid ketiga paling suci umat Islam dan Palestin menuduh Israel cuba menguasai masjid berkenaan.

Sejak konflik tercetus 1 Oktober lalu, sekurangnya 62 penduduk Palestin maut ditembak pihak berkuasa Israel di Tebing Barat dan Gaza.

Daripada jumlah itu, 35 daripada mereka ditembak mati, kononnya selepas menyerang polis dan askar Israel dengan pisau dan beberapa kes menggunakan senjata api.

Sebilangan lagi ditembak mati ketika menunjuk perasaan membantah kekejaman rejim Zionis.

Kebanyakan mangsa yang terbunuh dalam konflik ini adalah remaja.

Pusat Hak Asasi Manusia dan Bantuan Guaman Baitulmaqdis memberitahu, daripada maklumat yang diterima, pihak berkuasa Israel masih belum menyerahkan 29 mayat penduduk Palestin yang mereka tembak mati.

Gabenor Hebron, Kamel Hmeid berkata, tindakan Israel tidak menyerahkan mayat itu menyemarakkan lagi kemarahan penduduk.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 30 Oktober 2015 @ 6:38 AM

ASKAR Israel memeriksa mayat seorang lelaki Palestin yang ditembak mati selepas didakwa menyerang seorang polis Zionis berhampiran Masjid Ibrahim di Hebron, Tebing Barat, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/89314#sthash.FYNSueR3.dpuf

Lagi serangan pisau di Hebron


AFP - BEBERAPA askar Israel melihat mayat seorang warga Palestin yang ditembak mati selepas menikam seorang askar Yahudi di bandar Hebron semalam.


HEBRON – Dua serangan baharu menggunakan pisau di Tebing Barat menyebabkan seorang askar Israel cedera ringan semalam, manakala dua penyerang warga Palestin ditembak mati pasukan keselamatan, kata polis dan askar Israel.
Dalam satu kejadian, seorang warga Palestin menikam dan mencederakan seorang pengawal sempadan Israel dekat sebuah makam yang dikenali oleh orang Yahudi sebagai Gua Para Leluhur di bandar Hebron, Tebing Barat.
“Seorang warga Palestin me­nyerang dan menikam seorang askar. Pasukan keselamatan bertindak balas dengan menembak penyerang itu. Anggota tentera itu ha­nya cedera ringan,” kata askar Israel dalam satu kenyataan.
Sementara itu, jurucakap polis Israel, Micky Rosenfeld mengesahkan penyerang yang berusia 24 tahun tersebut telah meninggal dunia.
Dalam kejadian kedua pula, seorang warga Palestin cuba menikam seorang askar Israel di sebuah lokasi lain di Hebron. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1030&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3pztwZmD1 
Hakcipta terpelihara 

Minta perlindungan 
antarabangsa – Abbas


30 Oktober 2015 12:55 AM

GENEVA 29 Okt. – Presiden Palestin, Mahmoud Abbas meminta `perlindungan antarabangsa’ ke atas penduduk Palestin, ketika jumlah korban akibat keganasan Israel di wilayah yang dikuasai rejim Zionis itu terus meningkat.
Semasa berucap pada mesyuarat khas Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), di sini semalam, Abbas meminta satu pasukan khas dibentuk bagi mendapatkan perlindungan antarabangsa untuk penduduk Palestin dengan serta merta dan segera.
Katanya, situasi kemanusiaan di wilayah Israel dan Palestin adalah yang terburuk dan paling kritikal sejak 1948 merujuk kepada kewujudan Israel.
“Adalah tidak berguna lagi untuk membuang masa berunding demi kepentingan rundingan. Apa yang diperlukan adalah untuk menamatkan penjajahan selaras dengan undang-undang antarabangsa,’’ kata Abbas, sebagaimana dilaporkan portal al-Jazeera.
Abbas pada masa sama menuduh Israel melakukan `pembunuhan di luar bidang kehakiman’ dan meminta tindakan itu dihentikan segera.
“Lindungi kami, lindungi kami. Kami perlukan anda,’’ rayu Abbas lagi merujuk kepada perbuatan ganas Israel menggunakan peluru hidup, peluru logam bersalut getah, gas pemedih mata dan bom tangan pegun ke atas penduduk Palestin.
Sejak 1 Oktober lalu, sebanyak 64 penduduk Palestin dibunuh tentera Israel kerana didakwa melakukan serangan di seluruh Israel dan kawasan Tebing Barat termasuk Baitulmaqdis Timur dan Gaza, manakala sembilan penduduk Israel maut akibat dibunuh penduduk Palestin sama ada ditikam ataupun ditembak.
Dalam perkembangan berasingan, tentera Israel menembak mati seorang lagi penduduk Palestin yang cuba menikam anggota keselamatan Israel dalam kejadian di Tebing Barat, semalam, manakala seorang wanita Israel cedera ditikam dalam kejadian berhampiran penempatan haram Yahudi.
Sementara itu, Amnesty International dalam kenyataannya kelmarin mendapati beberapa kejadian pembunuhan pendudukan Palestin oleh Israel adalah tidak berasas sama sekali dengan tentera rejim Zionis itu menggunakan `kaedah yang tidak sah dan terlalu ekstrim’.
Israel mempertahankan tindakannya itu dengan mendakwa penggunaan senjata diwajarkan ke atas sebarang serangan yang membawa maut. – AGENSI/AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/minta-perlindungan-8232-antarabangsa-8211-abbas-1.152191#sthash.9sqflmxO.dpuf