Sunday, 20 October 2013

Infografik | Adakah ini keamanan?Sejak 3 hari lepas, dua orang tentera Zionis telah mati disebabkan serangan oleh warga Palestin dekat tanah Palestin yang dijajahi Israel, di Tebing Barat. Kejadian ini telah mendapat liputan media yang luas, baik di dalam Israel atau di antara masyarakat anrarabangsa. Namun malangnya, perkara yang sama tidak berlaku apabila 7 warga Palestin syahid dibunuh tentera Zionis sejak bermulanya "dialog keamanan" Palestin-Israel bulan Julai yang lalu. (Statistik mencatatkan bahawa sejak tahun ini, 11 warga Palestin telah syahid).

Sudah tentu di dalam caca marba politik dan media Israel, Palestin adalah pihak bersalah yang dituduh sebagai tidak serius dalam usaha mengembalikan keamanan di sana. Cuba perhatikan bahawa kedua-dua kes pembunuhan adalah tidak berkaitan sama sekali, seorang tentera telah dibunuh dengan cara yang kononnya tragis oleh seorang warga Palestin yang terdesak menginginkan abangnya dibebaskan dari penjara, dan seorang lagi terbunuh dalam pertempuran yang telah mencederakan ramai warga Palestin di Khalil, yang tercetus selepas pendatang haram Israel sendiri melanggar undang-undang dengan memblok laluan di Bab Al-Zawiyeh untuk memberi lintasan kepada perarakan perayaan oleh sebilangan bangsa Israel extremis di kawasan tersebut.

Jika kita semua "dipaksa" untuk mempercayai bahawa 2 kejadian tersebut adalah dalil bahawa pihak Palestin "tidak serius" dalam usaha mencapai keamanan, mari kita lihat infografik berikut, dan apa yang cuba diperkatakan Israel tentang "keamanan".

Malangnya, segala kebisuan terhadap serangan dan keganasan ke atas bangsa, harta dan tanah Palestin, masih berlaku, bukan sahaja di dalam Israel, tetapi juga di dalam masyarakat antarabangsa.

***

Penjelasan gambar

Sebelah kiri mewakili Palestin, sebelah kanan mewakili Israel.

Dalam masa 3 hari, jumlah kematian, kecederaan, ditahan penjara, tahanan di dalam penjara, serangan terhadap OPT (occupied palestine territory), rumah-rumah yang ranap, pokok zaitun yang dimusnahkan, serangan terhadap nelayan, dan tembakan...

Rakyat Palestin lebih menderita (walau dalam 3 hari) kerana statistik menunjukkan Palestin melebihi kriteria-kriteria kemalangan dan kematian berbanding Israel.

Sebarkan, dan sebarkan. [Ph]

Penterjemah: NAA
sumber: IPSC