Saturday, 28 December 2013

Angkatan Tentera Israel Merobohkan 16 Rumah PalestinTentera Israel dirobohkan Selasa, 15 rumah Palestin termasuk beberapa bangsal di daerah Jabaliya Barat Ramallah.

Tentera Israel mendakwa bahawa rumah-rumah dan bangsal telah dibina tanpa kebenaran Israel.

Khaled al-Gahalin seorang penduduk kampung yang menyatakan bahawa, "satu kuasa tentera Israel menyerbu kawasan yang didiami oleh keluarga Al-Gahalin, merobohkan beberapa rumah beralur-besi dan bangsal atas alasan bahawa mereka telah dibina tanpa kebenaran Israel. Ini perobohan datang tanpa notis terlebih dahulu dan keluarga kini keluar di dalam kesejukan. "

Dalam bidang Al-Fasayel di Utara Jericho, tentera Israel merobohkan sebuah rumah dan empat bangsal.

Ibrahim Abu Khirbish, pemilik rumah yang dirobohkan berkata, "Mereka hanya menyerbu kawasan tersebut dan dirobohkan rumah tanpa apa-apa notis terlebih dahulu. Sekarang keluarga saya telah kehilangan tempat tinggal dalam cuaca beku."

Lagi krisis bekalan elektrik di Gaza

Lagi krisis bekalan elektrik di Gaza28 Disember 2013

Loji jana kuasa tunggal di Genting Gaza hanya sempat beroperasi selama 12 hari.

GENTING GAZA - Wilayah Gaza, sekali lagi dilanda krisis bekalan kuasa elektrik selepas loji jana kuasa tunggal terpaksa menghentikan operasi akibat kekurangan bekalan bahan api.

Semalam menurut laporan Press TV, pengendali syarikat bekalan kuasa elektrik di Genting Gaza memaklumkan situasi terbaru itu berpunca daripada penutupan laluan Kerem Shalom oleh rejim Zionis.

Dua minggu lalu, sebanyak 450,000 liter bahan api yang dibiayai Qatar dihantar ke Gaza sebagai respons terhadap rayuan kecemasan selepas sebahagian besar bandar tersebut lumpuh akibat banjir.

Difahamkan, loji jana kuasa elektrik tersebut hanya sempat beroperasi selama 12 hari selepas ia terpaksa ditutup secara sementara selama kira-kira 17 minggu.