Tuesday, 11 November 2014

Ayah pemuda Palestina yang dituduh menikam tentara "Israel": Anakku keluar rumah untuk mencari pekerjaan


Selasa, 18 Muharram 1436 H / 11 November 2014 13:30

Ayah pemuda Palestina yang dituduh menikam tentara "Israel": Anakku keluar rumah untuk mencari pekerjaan
Nur Al-Din
PALESTINA (Arrahmah.com) – Abu Hashiya, ayah dari Nur Al-Din, pemuda Palestina yang dituduh menikam seorang tentara “Israel” pada Senin (10/11/2014) di Tel Aviv, mengatakan bahwa anaknya meninggalkan rumah mereka di timur Nablus pada Ahad (9/11) untuk mencari pekerjaan, lapor Ma’an.
Khaled Abu Hashiya, dari kamp pengungsi Askar, mengatakan kepada Ma’an bahwa dia “benar-benar terkejut” ketika mendengar berita bahwa anaknya yang berusia 18 tahun itu menjadi tersangka dalam kasus penikaman terhadap seorang tentara “Israel”.
Sebelumnya, juru bicara polisi “Israel”, Luba Samri mengklaim bahwa “penyerang adalah penduduk Palestina berusia 25 tahun di Nablus Samaria, yang tinggal secara ilegal di ‘Israel’ (Palestina yang diduduki), di daerah sekitar Nablus.”
Sang ayah menambahkan, “Saya tidak tahu harus berkata apa sekarang tapi saya ingin tahu bagaimana keadaan anak saya.”
Keluarga Abu Hashiya yang berafiliasi dengan Fatah tinggal di kamp pengungsi Askar di timur Nablus; Khaled Abu Hashiya adalah ayah dari enam anak, termasuk Nur Al-Din.
(banan/arrahmah.com)
- See more at: http://www.arrahmah.com/news/2014/11/11/ayah-pemuda-palestina-yang-dituduh-menikam-tentara-israel-anakku-keluar-rumah-untuk-mencari-pekerjaan.html#sthash.RXqAzzZW.dpuf

Pemuda Palestina dilaporkan menikam tentara "Israel" di Tel Aviv


Selasa, 18 Muharram 1436 H / 11 November 2014 13:00
Pemuda Palestina dilaporkan menikam tentara "Israel" di Tel Aviv
TKP
 
PALESTINA (Arrahmah.com) – Sumber-sumber “Israel” pada Senin (10/11/2014) menyatakan bahwa seorang warga Palestina menikam seorang tentara “Israel” di Jembatan Jalan Derech Haganah dekat stasiun kereta api di Tel Aviv. Tentara zionis yang ditikam itu saat ini menderita luka parah.
Juru bicara polisi “Israel”, Luba Samri, mengatakan bahwa seorang tentara mereka yang berusia dua puluh tahunan ditikam, dan sekarang menjalani perawatan di rumah sakit.
Samri mengklaim bahwa “penyerang adalah penduduk Palestina berusia 25 tahun di Nablus Samaria, tinggal secara ilegal di ‘Israel’ (Palestina yang diduduki), di daerah sekitar Nablus.”
Media “Israel” menyebut insiden ini sebagai “serangan teror”, dan jalan-jalan menuju jalan di mana peristiwa itu terjadi ditutup.
Tersangka telah ditangkap dan saat ini sedang diinvestigasi.
Saksi mata dilaporkan dibawa ke rumah sakit untuk menjalani pengobatan karena mengalami shock.
(banan/arrahmah.com)
- See more at: http://www.arrahmah.com/news/2014/11/11/pemuda-palestina-dilaporkan-menikam-tentara-israeldi-tel-aviv.html#sthash.vfx6lLDD.dpuf

1,300 ditangkap Israel


Penduduk Palestin di Tebing Barat paling ramai ditahan di bawah kempen keganasan yang dilancarkan di rejim Zionis.
Penduduk Palestin di Tebing Barat paling ramai ditahan di bawah kempen keganasan yang dilancarkan di rejim Zionis.
BAITULMAQDIS - Sekurang-kurangnya 1,300 penduduk Palestin telah diberkas di Baitulmaqdis Timur sejak Jun lalu, menurut Kelab Tahanan Palestin (PPC), kelmarin.

Laporan PPC turut mendedahkan lebih 40 peratus daripada tahanan tersebut adalah remaja di bawah umur 18 tahun.

Sementara itu menurut laporan Press TV, peguam, Mufeed al-Haj memberitahu jumlah tersebut bukan sahaja meningkat malah hukuman yang dikenakan ke atas mereka juga semakin berat.

Minggu lalu, Knesset meluluskan undang-undang yang membenarkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dijatuhkan ke atas mana-mana penduduk Palestin yang disabit bersalah membaling batu atau objek lain terhadap penduduk Israel dan kenderaan mereka.

Ketika ini, lebih 7,000 penduduk Palestin ditahan di penjara Israel dan kira-kira 2,000 daripada mereka diberkas sejak beberapa bulan lalu.

Dua nelayan Gaza cedera, empat hilang bot ditembak Israel

ISNIN, 10 NOVEMBER 2014 @ 5:35 PM

  
BANDARAYA GAZA: Dua nelayan Gaza dilaporkan cedera manakala empat lagi hilang selepas tentera laut Israel menembak dua bot di luar pesisiran pantai, kata Perkhidmatan Keselamatan Hamas hari ini.

Pegawai keselamatan berkenaan berkata, mereka tidak pasti sama ada keempat-empat mereka yang hilang itu ditahan oleh Israel.

Tentera Israel pula mengesahkan, tembakan yang dilepaskan tentera laut itu memusnahkan sebuah bot yang didakwanya terbabit dalam penyeludupan namun tidak mempunyai maklumat mengenai empat nelayan yang dilaporkan hilang itu.

Pegawai keselamatan Hamas berkata, kedua-dua nelayan yang cedera itu dikeluarkan dari pelabuhan selatan Rafah selepas tembakan Israel memusnahkan kedua-dua bot.

Israel berkata kapal tentera lautnya mengesan bot yang terbabit dalam penyeludupan dari Mesir dan melepaskan tembakan amaran terlebih dulu. - AFP

4 nelayan Palestin hilang, dua cedera


Gaza City: Dua nelayan Palestin cedera dan empat lagi hilang selepas tentera laut Israel menembak dua bot di luat pantai Gaza, semalam.
Perkhidmatan keselamatan Hamas berkata, setakat ini tidak dapat dipastikan sama ada empat yang hilang itu ditangkap tentera Israel.
Tentera Israel mengesahkan mereka menembak dan memusnahkan sebuah bot nelayan dengan mendakwa ia terbabit dalam penyeludupan.
Bagaimanapun, laporan berkenaan tidak menyebut mengenai empat nelayan yang hilang itu.
Dua nelayan cedera itu diselamatkan di perairan tidak jauh dari pelabuhan Rafah.
Israel mengepung Gaza sejak lapan tahun lalu, termasuk melarang nelayan Palestin menangkap ikan melebihi enam batu nautika dari pantai.
Terdapat kira-kira 4,000 nelayan di Gaza, lebih separuh daripada mereka hidup dalam kemiskinan akibat kepungan rejim Zionis itu. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 11 November 2014 @ 5:04 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/8113#sthash.yaUs47Ha.dpuf

Askar Israel parah ditikam


Baitulmaqdis: Seorang askar Israel cedera parah selepas ditikam seorang penduduk Palestin di sebuah stesen bas di Tel Aviv, semalam.

Kejadian berlaku ketika kebimbangan semakin meningkat mengenai kemungkinan intifada baru dilancarkan dan merebak ke bandar raya berkenaan.

Jurucakap perkhidmatan ambulans Magen David Adom berkata, tentera Israel itu berusia kira-kira 20 tahun.

Polis berkata, lelaki Palestin berkenaan menikam tentera itu berulang kali dan mereka menangkapnya tidak lama kemudian.

Polis juga mendakwa lelaki itu berasal dari bandar Nablus di Tebing Barat dan serangan berkenaan bermotifkan politik.

Lima hari lalu, seorang penduduk Palestin merempuh keretanya dengan menyasarkan pejalan kaki di tengah Baitulmaqdis, menyebabkan dua rakyat Israel mati.

Lelaki Palestin berkenaan terbunuh selepas ditembak oleh anggota polis Israel. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 11 November 2014 @ 5:05 AM

SEKUMPULAN paramedik berusaha menyelamatkan askar rejim Zionis yang cedera teruk selepas ditikam di Tel Aviv, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/8123#sthash.FEG0p7JF.dpuf