Monday, 2 December 2013

Israel Umumkan Gagal Hubungi Dengan Salah Satu tentera di Utara Palestin
Tentera Zionis, Ahad (1 Disember) menerbitkan pihaknya telah kehilangan kenalan dengan salah satu tenteranya saat menuju ke rumahnya di Karmel, utara Palestin .

Walila Israel menyebut, polis dan tentera Israel tengah mencari salah seorang tenteranya, Danial Qadis (18 tahun) yang telah kehilangan sejak tadi pagi.

Terakhir kali ia melihat pada jam 3 pagi di salah satu jalan menuju Karmel, dekan bandar Suhnin terjajah. Sampai berita ini diturunkan, belum ada khabar berita mengenai kerberadaan tentera Zionis tersebut.

Rakyat Palestin meninggal dunia kerana Kecederaan semasa Pertempuran di Checkpoint QalandiaSumber-sumber perubatan Palestin mengatakan Mahmoud Wajeeh Awwad yang berumur 22 tahun meninggal dunia malam Khamis, dari kecederaan mendapat tujuh bulan yang lalu semasa pertempuran yang meletup dengan Israel memaksa di Checkpoint Qalandia berhampiran Ramallah.

Saudara syahid mengatakan Awwad telah ditembak di kepala dan koma, menambah bahawa Awwad mendapatkan rawatan di Hadassah Ein Karem Hospital di Baitulmuqaddis sejak kecederaan dia.

Sumber media mengatakan pertempuran meletup pada malam Khamis, berhampiran Checkpoint Qalandia, dalam bantahan terhadap kematian Awwad.

Jerman dan Britain Blok Palestin Bid Sertai Antarabangsa zaitun Kumpulan PerdaganganRakyat Palestin terpaksa membekukan permohonan mereka untuk menjadi sebuah negara ahli Majlis Zaitun Antarabangsa kerana pembangkang oleh Jerman dan Britain.

Menurut sumber-sumber diplomatik Eropah , wakil-wakil Jerman dan British mendakwa bahawa membiarkan rakyat Palestin menyertai majlis itu boleh sabotaj rundingan Israel-Palestin kini mengambil tempat di bawah naungan Amerika. Penyambungan semula rundingan 'telah dengan syarat Israel membebaskan tahanan Palestin sebagai pertukaran untuk janji Palestin tidak mencuba untuk menyertai pelbagai organisasi PBB, dan tidak menangani Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague.

Permohonan Palestin , yang disediakan pada musim panas ini oleh Kementerian Luar Pihak Berkuasa Palestin di Ramallah dalam nama Negeri Palestin , sepatutnya diundi pada mesyuarat majlis zaitun di Madrid minggu ini.

Wakil-wakil Perkhidmatan Tindakan Luar Eropah berhujah bahawa majlis ini adalah semata-mata satu organisasi teknikal, dan oleh itu tidak jatuh dalam kategori organisasi yang rakyat Palestin berjanji untuk tidak menyertai. Selain itu, mereka berhujah , keahlian akan memberikan rakyat Palestin akses kepada bantuan teknikal dalam industri penting kepada ekonomi mereka. Tetapi pandangan ini tidak bergoyang Britain dan Jerman , kedua-duanya menentang permohonan.

Negara anggota Kesatuan Eropah yang diwakili di dalam majlis zaitun oleh delegasi bersama tunggal , jadi jika negeri-negeri ini tidak dapat mencapai kata sepakat mengenai isu tertentu , peraturan adalah bahawa delegasi EU mesti menahan diri daripada mengundi.

Oleh itu, walaupun sokongan Perkhidmatan Tindakan Luar untuk bidaan mereka, rakyat Palestin menyedari bahawa undi Kesatuan Eropah tidak akan dibuang dalam memihak kepada mereka, dan lebih suka tidak mengalami kegagalan diplomatik. Sebaliknya, mereka mengambil keputusan untuk menangguhkan permohonan mereka untuk masa yang lebih sesuai , pegawai Palestin memberitahu Haaretz .

A Jerman pegawai Kementerian Luar berkata dalam satu kenyataan: "Undi dalam keputusan ini belum lagi berlaku dan akan diambil oleh Kesatuan Eropah, tidak Jerman Jerman kedudukan yang berkaitan dengan soalan-soalan mengenai kenegaraan Palestin terkenal. . " Tidak ada jawapan British adalah yang akan datang.

Pejabat Kesatuan Wakil Eropah di Baitulmuqaddis Timur berkata: " keahlian kepada IOC adalah selaras dengan usaha Palestin institusi - bangunan yang EU terus menyokong dan telah bekerja selama bertahun-tahun Dalam konteks itu , EU kelihatan baik meningkatkan . keupayaan teknikal Palestin di sektor minyak zaitun. "

Oktober lepas, Kementerian Luar PA menggesa Majlis Zaitun Antarabangsa untuk mengambil tindakan segera untuk melindungi pokok-pokok zaitun di Tebing Barat daripada serangan peneroka. Ia juga menggesa masyarakat antarabangsa , dan terutamanya ahli-ahli Kuartet ( Amerika Syarikat, PBB, Kesatuan Eropah dan Rusia), untuk mengutuk serangan ini.

Menurut data yang dikumpul oleh Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan , hampir 10,000 pokok-pokok zaitun Palestin dan anak pokok di Tebing Barat sudah tercabut atau rosak dalam serangan langsung oleh Israel sejak awal tahun 2013 , meningkat daripada kira-kira 8,500 pada tahun 2012.

Ditanya mengenai isu ini , Pejabat Kesatuan Wakil Eropah di Baitulmuqaddis Timur memberitahu Haaretz : "EU mengutuk keganasan peneroka berterusan ke arah petani Palestin dan provokasi yang sengaja terhadap orang awam Palestin Ia sentiasa menyeru pihak berkuasa Israel untuk membawa penjenayah ke muka pengadilan dan . mematuhi obligasinya di bawah undang-undang antarabangsa. "

Artikel ini telah diterbitkan oleh Haaretz

Komuniti Arab Badwi anjur bantahan


Sebahagian penunjuk perasaan bertempiaran lari apabila pasukan polis Israel menembak meriam air semasa demonstrasi membantah rancangan rejim Zionis mengusir komuniti Arab Badwi di Haifa, kelmarin. - Reuters
HAIFA 1 Dis. - Lebih seribu komuniti Arab Badwi dan penyokong mereka bertempur dengan pasukan keselamatan Israel, dalam tiga kejadian berasingan, semalam sebagai bantahan terhadap rancangan rejim Zionis itu mahu mengusir kira-kira 40,000 kaum itu yang tinggal di kawasan perkampungan di selatan gurun Negev.
Rancangan itu bukan sahaja mencetuskan kemarahan masyarakat Badwi, malah mendorong banyak belia Arab Israel yang menyokong pembentukan negara Palestin mengaitkan langkah rejim Zionis itu menduduki Baitulmaqdis Timur dan Tebing Barat.
Aktiviti di kawasan bersejarah Haifa, bandar pelabuhan utara Israel terjejas selepas beratus-ratus penduduk Arab Israel bergelut dengan pasukan keselamatan Israel.
Polis melepaskan meriam air ke arah kumpulan belia itu yang membuat halangan jalan raya dan melaungkan slogan, 'Dengan jiwa dan darah kami, kami akan mempertahankan anda, Palestin'.
Dalam kejadian berasingan di Hura, lebih 1,000 orang mengadakan demonstrasi di Gurun Negev dan melontar batu ke arah polis yang menggunakan gas pemedih mata dan meriam air bagi menyuraikan tunjuk perasaan.
Menurut saksi, beberapa penunjuk perasaan cedera dengan polis Israel menganggarkan sekurang-kurangnya 28 orang ditahan di Haifa dan Hura, manakala 15 anggota keselamatan Israel turut cedera.
Satu rang undang-undang yang menunggu undian terakhir di Parlimen sebelum penghujung tahun ini mencadangkan 40,000 masyarakat Arab Badwi dari kampung-kampung yang tidak diiktiraf oleh Israel dipaksa berpindah ke tujuh kawasan perbandaran.
Penduduk Badwi, Arab Israel dan Palestin di kawasan yang diduduki Israel di Tebing Barat berkata, rancangan rejim Zionis itu akan memberi manfaat kepada penduduk Yahudi dan menyalahkan kelewatan dalam kemajuan rundingan damai Palestin-Israel, tajaan Amerika Syarikat.
''Kami berada di sini sebelum Israel. Apa yang mereka sedang lakukan di Negev adalah sama dengan apa yang mereka lakukan kepada kita semua,'' kata Haneen Zoabi, seorang anggota Parlimen Arab Israel semasa menyertai bantahan di Haifa.
Sementara itu di bandar lama Baitulmaqdis Timur, satu lagi bandar Arab di tengah Israel dan kawasan bersebelahan sebuah penempatan haram Yahudi di Tebing Barat, polis turut menggunakan gas pemedih mata bagi menyuraikan penunjuk perasaan. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131202/lu_04/Komuniti-Arab-Badwi-anjur-bantahan#ixzz2mHCjJwTO
© Utusan Melayu (M) Bhd 

RM45j senjata Israel dicuri


Tel Aviv: Tentera Israel kehilangan pelbagai peralatan senjata bernilai kira-kira NIS50 juta (RM45 juta) tahun lalu akibat dicuri.
Direktorat Logistik Dan Teknologi Tentera semalam, mereka menjangkakan jumlah kecurian itu akan meningkat lebih tinggi tahun ini. Agensi itu berkata sejumlah peluru berpandu antikereta kebal dicuri dari pangkalan Pasukan Pertahana Israel (IDF) di utara Israel tahun ini.

Selain itu, katanya, ribuan peluru dicuri dari gudang di Nebi Musa di padang pasir Judea, selain pencuri menyambung tiub sepanjang berpuluh-puluh meter untuk menyedut bahan api dari pangkalan Misgav di Negev.
IDF berkata, kecurian dari pangkalan tentera semakin menjadi-jadi. Kata agensi itu, pencuri menyelinap masuk ke pangkalan melalui pagar berkawal sebelum mencuri peralatan senjata, bahan letupan, besi, generator dan kenderaan. Menurut pegawai kanan direktorat itu, kebanyakan kecurian yang berlaku mendapat kerjasama anggota tentera di pangkalan terbabit.

“Barang itu dicuri untuk dijual,” katanya dalam satu kenyataan. Seorang lagi pegawai yang berkhidmat di direktorat operasi berkata, kecurian dilakukan penjenayah yang mengambil kesempatan daripada prosedur tentera yang menyimpan bahan letupan serta peralatan asas di lokasi terpencil.

Berikutan itu, katanya, radar dipasang di beberapa pangkalan tentera untuk memantau pergerakan di gudang senjata dan tempat lain.
Foto
POLIS antirusuhan Israel berlindung ketika ratusan aktivis penduduk keturunan Badui memprotes Undang-Undang Prawer-Begin di perkampungan di Hura, Negev di selatan Israel semalam. Bantahan tercetus apabila kerajaan Israel ingin memindahkan 40,000 penduduk Badui dan memusnahkan 40 perkampungan di situ.
Laporan Pengawalan Negara 2011 menyatakan balaporan direktorat logistik dan teknologi tidak menggambarkan semua kehilangan peralatan senjata itu.

Menurut laporan logistik dan teknologi, pada 2007 kehilangan peralatan IDF bernilai NIS150 juta (RM137 juta) dengan sebanyak 95 senjata yang hilang.
Namun menurut angka polis dan tentera diperoleh media, sebanyak 156 senjata dicuri pada tahun itu. - Agensi